Πώς να πίνετε καφέ χωρίς να ρυπαίνετε το περιβάλλον

Πώς να πίνετε καφέ χωρίς να ρυπαίνετε το περιβάλλον

Μια καταγραφή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατανάλωσης καφέ και τρόποι που θα καταφέρουμε να το μειώσουμε.

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ ποτήρια και καπάκια ποτηριών και 42 καλαμάκια ή αναδευτηράκια σε κάθε 100 μέτρα ελληνικής παραλίας εντόπισαν οι εθελοντές πολίτες που συμμετείχαν την περασμένη χρονιά στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» του WWF Ελλάς. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες, τα ποτήρια μιας χρήσης του καφέ και φυσικά τα καλαμάκια είναι μεταξύ των δέκα συχνότερων ευρημάτων στις ελληνικές παραλίες, όπως έδειξαν οι καθαρισμοί που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2021-Ιανουαρίου 2022. 

Παρότι εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2020, το ελληνικό δίκαιο προβλέπει μια σειρά διατάξεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον ορισμένων πλαστικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα πλαστικά καλαμάκια και τα ποτήρια μιας χρήσης, ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατανάλωσης καφέ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Το κυριότερο πρόβλημα παραμένει φυσικά η κατανάλωσή του σε ποτήρια μιας χρήσης, τα οποία ανακυκλώνονται σε εξαιρετικά περιορισμένη κλίμακα ή απλώς απορρίπτονται στα σκουπίδια. 

TΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

«Σε ό,τι αφορά τα πλαστικά ποτήρια, ο νόμος δεν προβλέπει κατάργησή τους, αλλά θεσπίζει διατάξεις για τον περιορισμό τους», εξηγεί ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος θεμάτων διαχείρισης αποβλήτων του WWF Ελλάς. Στο πλαίσιο αυτό εισήχθη η περιβαλλοντική εισφορά για τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, 5 λεπτά του ευρώ για κάθε ποτήρι και άλλα τόσα για κάθε καπάκι, προβλέπεται η διάθεση από τις επιχειρήσεις που πωλούν καφέ επαναχρησιμοποιούμενων σκευών, τα οποία πρέπει να έχουν σε εμφανές σημείο στο κατάστημα, στις παραγγελίες ντελίβερι η επιχείρηση οφείλει να ενημερώνει τον πελάτη ότι μπορεί να παραλάβει το ρόφημά του σε σκεύος πολλαπλών χρήσεων. Επίσης, μπορούμε να ζητάμε να παραλαμβάνουμε τον καφέ μας στο δικό μας επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και να επωφελούμαστε από την προβλεπόμενη έκπτωση. 

«Στην πράξη, όσον αφορά τα πλαστικά καλαμάκια, ενώ ο νομοθέτης είχε πει ότι από τον Ιούλιο του 2021 καταργούνται, δόθηκε ένα περιθώριο να χρησιμοποιηθούν μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, μέχρι τον φετινό Μάιο. Ενάμιση μήνα μετά, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και να δίνονται στα καταστήματα πλαστικά καλαμάκια, επειδή πρώτον έχει υπάρξει ένα άτυπο παραεμπόριο που διαθέτει πλαστικά καλαμάκια σε πολύ χαμηλή τιμή, παρότι αυτό είναι παράνομο, και δεύτερον δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος», σημειώνει ο υπεύθυνος του WWF. Όσον αφορά τα πλαστικά κύπελλα, ελάχιστα καταστήματα δίνουν τη δυνατότητα για επαναχρησιμοποιούμενες επιλογές, λίγα είναι αυτά που έχουν σε εμφανές σημείο ποτήρια πολλαπλών χρήσεων και επίσης τα περισσότερα δεν χρεώνουν χωριστά την εισφορά, που προορίζεται να καταλήξει στα κρατικά ταμεία για να χρηματοδοτήσει δράσεις καθαρισμού και ευαισθητοποίησης για τα πλαστικά».

Πώς να πίνετε καφέ χωρίς να ρυπαίνετε το περιβάλλον-1
Μεταλλικά καλαμάκια: μία από τις λύσεις ώστε ο κρύος καφές να μην είναι επιζήμιος για το περιβάλλον.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ;

«Είναι πολλοί οι καταναλωτές που ζητούν και προμηθεύονται επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη για καφέ, λίγοι όμως έρχονται στα καταστήματα με αυτά για να προμηθευτούν τον καφέ τους», λέει ο Χρήστος Καβράκος, συνιδιοκτήτης speciality coffee shop, και επισημαίνει ότι μεταξύ των κατηγοριών καφέ που διατίθενται στο εμπόριο, ο λιγότερο ενεργοβόρος είναι ο cold brew, παγωμένος καφές φίλτρου για την παρασκευή του οποίου δεν απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια και απλώς αποθηκεύεται στο ψυγείο. 

Τον στόχο, αν όχι για zero waste, αλλά έστω για ελάχιστα απορρίμματα από την κατανάλωση καφέ μπορούν να υπηρετήσουν, επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, κυκλικές λύσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό. Υπάρχουν για παράδειγμα πόλεις στη Γερμανία όπου όλα τα καταστήματα πώλησης καφέ χρησιμοποιούν ποτήρια πολλαπλών χρήσεων, τα οποία οι καταναλωτές, αν δεν επιθυμούν να κρατήσουν, μπορούν να παραδώσουν σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα και θα τους επιστραφεί το αντίτιμο που κατέβαλαν για την απόκτησή τους. Επίσης, παρότι οι πολίτες πολύ σωστά αναμένεται να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να προσαρμόζουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά ώστε να μειώνουν το ατομικό τους αποτύπωμα, δεν μπορεί να επωμίζονται το σύνολο της ευθύνης. Η πολιτεία θα πρέπει να υιοθετεί πολιτικές και να διαμορφώνει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στον καταναλωτή να κάνει τις σωστές επιλογές. Επίσης απαιτούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ό,τι αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης, ώστε να αντιληφθούν όλοι οι πολίτες το όφελος από την κατάργηση ή την αποφυγή τους. «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε ως πολίτες, αλλά να αντιληφθεί και η πολιτεία, είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα προϊόντα μιας χρήσης», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας. «Ιδανικά, η περιβαλλοντικά υπεύθυνη κατανάλωση καφέ σημαίνει επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και όχι καλαμάκι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή