Στη Σύρο, υπάρχει μια ταβέρνα όπου τρως με τα πόδια μέσα στο νερό

Στη Σύρο, υπάρχει μια ταβέρνα όπου τρως με τα πόδια μέσα στο νερό

Το τέλειο σκηνικό των διακοπών στήνεται πλάι στην πλαζ, σε μια ψαροταβέρνα με κλασικές συνταγές, καινούργιες ιδέες και φρέσκα υλικά.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν έχει φουσκοθαλασσιά και ανεβαίνει η στάθμη του νερού, βγάζω τα πέδιλα και κάθομαι ξυπόλυτη στην καρέκλα μου. Τουλάχιστον τα μισά τραπεζάκια της ταβέρνας στην παραλία Αχλάδι είναι ακροβολισμένα στον τσιμεντένιο ντόκο που βρίσκεται ελάχιστα εκατοστά πάνω από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα, όχι μόνο στην παλίρροια, αλλά και με ένα μικρό βοριαδάκι, τα νερά να μουσκεύουν τα πόδια μας. Καλοκαιράκι, μαγιό, αλμύρα και μια μπίρα. Το τέλειο σκηνικό των διακοπών στήνεται εδώ, πλάι στην παχιά αμμουδιά της πλαζ. 

Η Μαρία Πέτρου κάνει τα κουμάντα στην οικογενειακή ταβέρνα, που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2015 μαζί με τον σύντροφό της –και ψαρά– Κώστα Παπακωνσταντή και την κόρη της Κατερίνα Πελέκη. Το φαγητό που σερβίρουν στην ψαροταβέρνα τους έχει φρεσκάδα, νοστιμιά και καλά, ντόπια υλικά, κλασικές συνταγές αλλά και μερικές πιο καινούργιες ιδέες, χωρίς υπερβολές και εξεζητημένες δημιουργικότητες. Στην κουζίνα μαγειρεύει η Ιωάννα Πεζώνη και βάζει το χεράκι της και η Μαρία. Το τηγανητό καλαμάρι το χρυσοτηγανίζουν και το σερβίρουν δίχως ίχνος λαδίλας, είναι τραγανό και σαρκώδες, και ειδικά το φρέσκο είναι ένα γλύκισμα. Η ταραμοσαλάτα τους είναι η σωστή η λευκή, λιχούδικη όπως πρέπει, ο μαρινάτος γαύρος μεζεκλίδικος, τα βλίτα είναι μούρλια σερβιρισμένα με τριμμένη φρέσκια ντομάτα, λίγο σκορδάκι και πολλή φέτα, τα μαυρομάτικα τα κάνουν σαλάτα με λεπτοκομμένο χταποδάκι ξιδάτο και διάφορα λαχανικά. Μου αρέσει πολύ η αλμύρα βρασμένη τόσο όσο, που σερβίρεται μαζί με καπνιστό τσίρο, όπως και η παριανή γούνα από κολιό λιαστό, ψημένο στη σχάρα, και οι μακαρονάδες που πετυχαίνουν με ωραίο κράτημα στο αλ ντέντε τους, με διάφορα θαλασσινά. Ζουμερός και πικάντικος είναι ο μπακαλιάρος στον φούρνο με σταφίδες και σάλτσα ντομάτας και μελωμένη η σουπιά με μάραθο, φινόκιο και σπανάκι. Έμπειρα ψησίματα, σε τηγάνι ή σχάρα, ανάλογα με την ψαριά της ημέρας, που πάντα διατηρούν εύχυμη τη σάρκα των ψαριών και ξεροψημένη την πέτσα τους. 

Μαθαίνω πως ως ψαροκαφενές λειτουργεί αδιαλείπτως από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 κι εκεί που σήμερα η Μαρία και ο Κώστας έχουν το γραφείο τους ήταν κάποτε αποθήκη για τη βάρκα του πρώτου ιδιοκτήτη – ψαράς κι αυτός. Συνηθίζω να πηγαίνω από το πρωί, για βουτιές και ξάπλες στην ακρογιαλιά με μπίρες και κοκτέιλ που ετοιμάζει η Κατερίνα, και ύστερα πιάνω τραπεζάκι μπροστινό, παραγγέλνω ένα συριανό ούζο ή λευκό κυκλαδίτικο κρασί κι ό,τι έχει βγάλει η θάλασσα για μεζέ και για χόρταση.

→ Παραλία Αχλάδι, Σύρος, Τ/22810-63310

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή