Ομολογώ –και ντρέπομαι λίγο– ότι την περιοχή της Πιερίας δεν τη γνώριζα καθόλου. Την προσπερνούσαμε βιαστικά, κόβοντας απλώς ταχύτητα στη θέα του Κάστρου του Πλαταμώνα, όσο υπήρχε η παλιά Εθνική. Δέχτηκα λοιπόν με χαρά μεγάλη την πρόταση των καλών φίλων Σπύρου Πέγκα και Λώρας Αργυροπούλου, των ανθρώπων που με το «σοφό κριάρι» τους (wise-ram.com) ανοίγουν νέους δρόμους στην επικοινωνία του τουρισμού και στην τέχνη της φιλοξενίας.
«Έλα να γνωρίσουμε την Πιερία και τους οινοπαραγωγούς της», μου μήνυσαν και ετοίμασα βαλίτσα. Σε τρεις μεστές ημέρες εντυπωσιάστηκα και γοητεύτηκα από έναν τόπο σχεδόν παρθένο ακόμα. Γνώρισα καλούς ανθρώπους, δοκίμασα ενδιαφέροντα κρασιά αλλά και τοπικά προϊόντα, φιλοξενήθηκα ανάμεσα στα έλατα στο υπέροχο ξενοδοχείο Δημάτη (dimatis.eu) και μαγεύτηκα από την κουζίνα, και όχι μόνο της Γιώτας Δημάτη.
Θα ξεκινήσω με δύο γαστρονομικές στιγμές που σας προτείνω να ζήσετε κι εσείς, αν ο δρόμος σάς φέρει προς την περιοχή τώρα το καλοκαίρι.
Στιγμή 1η: Λιτόχωρο Πιερίας και Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω. Γνωστός και μη εξαιρετέος ο Ανδρέας Γάβρης (φωτογραφία), πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, κατέληξε εδώ να συνθέτει, να ενορχηστρώνει και να διευθύνει μια ορχήστρα γεύσεων και αρωμάτων. Signature πιάτα και λίστες κρασιών που σε ξαφνιάζουν, όπως σε ξαφνιάζει η εκπληκτική κάβα. «Είναι βαρετό να πίνεις το ίδιο κρασί σε όλη τη διάρκεια ενός γεύματος», υποστηρίζει ο Ανδρέας προτείνοντας πολλά κρασιά με το ποτήρι. Συνοδεύσαμε το γεύμα μας με όλες τις ετικέτες Navitas winery και μια κάθετη δοκιμή του Μυθικού Βουνού (Ασύρτικο-Μαλαγουζιά) της οινοποιίας Γραμματόση, συντροφιά με τον ίδιο τον παραγωγό. Καταλήξαμε πως το 2019 ήταν μια μυθική χρονιά. Εντυπωσιακή η παρουσία και ο λόγος του, αλλά και της ευγενέστατης και διακριτικής συζύγου του, Γεωργίας. el.gastrodromio.rocks, gastropantry.shop
Στιγμή 2η: Περπατάμε στους γεμάτους κόσμο πεζόδρομους της Κατερίνης, για να καταλήξουμε στον αριθμό 3 της οδού Ερμού, στην οινοθήκη Περιήλιον. Εδώ ο Ηλίας Καλιαγκούσης δίνει ρέστα! Wine list με τα όλα της, χωρίς τα εύκολα και προφανή, αλλά με τα ψαγμένα και διαφορετικά. Από την κουζίνα ο Γιώργος Μιχαηλίδης σερβίρει ταιριαστά πιάτα υψηλής ποιότητας και τεχνικής. Τι να πρωτοαναφέρω! Στέκομαι στα ζουμερά, σπαρταριστά ταρτάρ και σε ένα σπαγκέτι με αχηβάδες και λεμόνι που μου έκλεψε την καρδιά. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το εξαιρετικό Λημνιό 19 Έλατα του σεμνού παραγωγού Γιώργου Πολυχρού και το πολύ καλό Merlot του. polychroswinery.gr