Άνθρωποι, ζώα, σπίτια & τάφοι

Άνθρωποι, ζώα, σπίτια & τάφοι

Για τον Μπερνάρντο Ατσάγα και τη ζωή στη Χώρα των Βάσκων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με δεδομένο ότι τα βιβλία είναι άπειρα, επιλέγουμε να απλοποιούμε και να ανάγουμε σε μια φράση το θέμα που πραγματεύονται». Αυτό σημειώνει ο Μπερνάρντο Ατσάγα (γεν. 1951) στον ευφάνταστο επίλογο του μυθιστορήματός του Σπίτια και Τάφοι (εκδ. Εκκρεμές)· συμβιβαζόμενος, όπως παραδέχεται, σχολιάζει κατόπιν ότι, μεταξύ όλων των θεμάτων που διατρέχουν το βιβλίο, πρώτο οφείλει να αναφέρει εκείνο της φιλίας. Οι διάφορες φιλίες που αναπτύσσονται ανάμεσα σε διάφορους ήρωες αποτελούν, πράγματι, ένα βασικό «θέμα». Αμφισβητώντας πάντως την ιεράρχηση που θέτει ο ίδιος ο συγγραφέας, το Σπίτια και Τάφοι είναι πρώτα απ’ όλα ένα μυθιστόρημα για τη ζωή και τους ανθρώπους που κατοικούν στη Χώρα των Βάσκων τον τελευταίο μισό αιώνα. Για τις ιστορίες που γεννάει ο τόπος και η ιστορία του, κάποιες εκ των οποίων συνδέονται με τον Φράνκο, άλλες με ένα αγριογούρουνο και άλλες με μια καρακάξα.

Άνθρωποι, ζώα, σπίτια & τάφοι-1

Το βιβλίο είναι σπασμένο σε έξι μέρη, οι χαρακτήρες εναλλάσσονται, κάποιοι εξελίσσονται, άλλοι απλώς μπαινοβγαίνουν σ’ αυτό το σύμπαν που δημιούργησε ο Ατσάγα, δίνοντας αποσπασματικά μια εικόνα της πατρίδας του – πρόκειται άλλωστε για τον επιφανέστερο εκπρόσωπο της λογοτεχνίας της Χώρας των Βάσκων. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα που πατάει περισσότερο στη λατινοαμερικάνικη παράδοση παρά σε κάποια ευρωπαϊκή· τιμήθηκε το 2019 με το Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων της Ισπανίας. Τρία ακόμα μυθιστορήματα του Ατσάγα, μεταξύ των οποίων και το διασημότερο όλων, Ομπαμπακόακ, κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εκκρεμές. 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Ο Άντι Γουάιρ κέρδισε ένα σωρό πιστούς αναγνώστες με τον Άνθρωπο στον Άρη, ακολούθησε το Άρτεμις και πέρυσι το Αποστολή Χαίρε Μαρία, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί και στα ελληνικά («τίποτα λιγότερο από ένα αριστούργημα της επιστημονικής φαντασίας», κατά το Kirkus). Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Άνθρωποι, ζώα, σπίτια & τάφοι-2

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, αναγνώσεις, λογοτεχνικές ανάσες και αιγαιοπελαγίτικος αέρας. Με το μεράκι και τον ρομαντισμό του, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Τήνου επιστρέφει και φέτος για ένα όμορφο τριήμερο, από 28 έως 30 Ιουλίου. Με τη σφραγίδα της δραστήριας Κοινωνίας των (δε)κάτων. 

Άνθρωποι, ζώα, σπίτια & τάφοι-3

ΒΡΑΒΕΙΟ
Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαβάσει στα ελληνικά αρκετούς νικητές του σημαντικού ιταλικού βραβείου Στρέγκα (Κονέτι, Τζιορντάνο, Αμανίτι κ.ά.). Ο φετινός είναι ο Μάριο Ντεσιάτι για το μυθιστόρημά του Spatriati ‒ είχε βρει ήδη την ελληνική του στέγη στις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Θα κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους. 

Άνθρωποι, ζώα, σπίτια & τάφοι-4

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή