Τα βιβλία που θα «ξεκολλήσουν» το βλέμμα των παιδιών από τα τάμπλετ

Τα βιβλία που θα «ξεκολλήσουν» το βλέμμα των παιδιών από τα τάμπλετ

Δεν είναι εύκολο να «ξεκολλήσει» το βλέμμα ενός παιδιού από μια οθόνη, αλλά οι τίτλοι που ξεχωρίσαμε αξίζουν την προσπάθεια...

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ως παιδί ένιωθα ότι τα βιβλία ήταν ιερά πράγματα που έπρεπε να τα χαϊδεύουμε, να τα μυρίζουμε με μανία και να τα φροντίζουμε», είπε στον ευχαριστήριο λόγο του, μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1970, ο Μορίς Σέντακ.

Ήταν η πρώτη σημαντική διεθνής αναγνώριση για τον δημιουργό του βιβλίου Η χώρα των τεράτων, που έχει συμπεριληφθεί στις λίστες με τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, ενώ ο ίδιος θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος συγγραφέας-εικονογράφος παιδικών βιβλίων του 20ού αιώνα.

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Με το βραβείο Σέντακ τιμήθηκαν το 2017 για τη δουλειά τους οι δύο καταξιωμένοι Καναδοί εικονογράφοι Τέρι και Έρικ Φαν ή Αδερφοί Φαν, όπως υπογράφουν −και− το τελευταίο τους βιβλίο,

Το ουρανοκατέβατο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο − είναι μια ιστορία για τη συνύπαρξη, το μοίρασμα, την ομορφιά. Η ουσία της καλοσύνης είναι στο επίκεντρο του τέταρτου βιβλίου του Κολομβιανού συγγραφέα και εικονογράφου Κανισάλες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση. Η Καλή είναι ένα μικρό κορίτσι που αποφασίζει να κάνει ένα καλό πάρτι για καλούς ανθρώπους, μόνο που δεν βρίσκει κανέναν καλό. Η μάγισσα, λοιπόν, της δίνει ένα καλό μάθημα.

Δημιουργικότητα, φαντασία

Πολύτιμα μαθήματα παίρνει και η μικρή Αμαλία, όταν αποφασίζει να ακούσει τη συμβουλή της μαμάς της και να ανακαλύψει μόνη της τρόπους να μη βαριέται. To Η Αμαλία βαριέται (εκδ. Ίκαρος) της Αλεξίας Βερνίκου είναι η απάντηση στην αγωνία κάθε γονιού που καλείται να κρατήσει απασχολημένο ένα παιδί που δεν έχει τι  να κάνει.

Αν πάλι χρειάζεται κι άλλη βοήθεια, Οι Ατρόμητοι της Έλσας Πουνσέτ (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) λαμβάνουν μέρος στον Διαγωνισμό των Σπουδαίων Ιδεών και έχουν ένα σωρό δημιουργικές ιδέες και εφευρέσεις να μοιραστούν.

Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής είναι κρυμμένο στις εβδομήντα σελίδες του Να πώς γράφονται οι ιστορίες (εκδ. Ψυχογιός) του Κυριάκου Αθανασιάδη, ενώ στο Ημερολόγιο ενός μονόκερου − Η Μπο και το Δρακάκι (εκδ. Άγκυρα) αναδεικνύεται η αξία της ομαδικότητας.

Ο υπέροχος πλανήτης μας

Οι Νίκολα Ντέιβις και Τζένι Ντέσμοντ υπόσχονται 24 ώρες στον κόσμο Μια φανταστική πτήση στον υπέροχο πλανήτη μας (εκδ. Διόπτρα), ξεκινούν ταξίδι από το Λονδίνο και περιπλανώνται στον Αρκτικό κύκλο, στην Ινδία, στην Κίνα και από εκεί στην Αυστραλία, στην Ανταρκτική, στην Καλιφόρνια, στη Βραζιλία γνωρίζοντας πιγκουίνους, φάλαινες και καγκουρό και μαθαίνοντας για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Ίδια θεματική έχει και το Κρακ! της Κορεάτισσας Σέου Λι (εκδ. Κλειδάριθμος), με πρωταγωνιστή έναν μικρό πιγκουίνο που ταξιδεύει στις θάλασσες του κόσμου για να βρει την οικογένειά του.

Δικαιώματα, φιλοσοφία

Η κορυφαία ψυχοθεραπεύτρια Ιζαμπέλ Φιλιοζά υπογράφει τη σειρά Μυστικά και λύσεις, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το Μη με ενοχλείς είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται το θέμα της παρενόχλησης και περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες αλλά και δραστηριότητες για να αναγνωρίζουν αλλά και να σταματούν την παρενόχληση.

Η Τζεϊνίν Σάντερς, από την άλλη, γράφει το Όχι σημαίνει όχι (εκδ. Ψυχογιός) και δίνει χαρακτηριστικά παραδείγματα αλλά και συμβουλές, απαντήσεις, οδηγίες για τους γονείς.

Απλά μαθήματα φιλοσοφίας μέσα από ευχάριστες ιστορίες και ζωηρή εικονογράφηση παραδίδει η σειρά Μικροί Πλάτωνες των εκδόσεων Κάκτος, που αποτελείται από τα βιβλία Ο Σωκράτης πρόεδρος, Τα φώτα του Άλμπερτ Αϊνστάιν και Η επανάσταση του Επίκτητου.

Εφηβικά, νεανικά

Η Υπέροχη Όστεν είναι μια σειρά των εκδόσεων Μίνωας, που σκοπό έχει να φέρει τους νεαρούς αναγνώστες σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων της κλασικής Βρετανίδας συγγραφέα.

Το πέμπτο βιβλίο που κυκλοφορεί είναι Το αβαείο του Νορθάνγκερ. Από τον ίδιο οίκο κυκλοφορεί και η σειρά βιβλίων Κολέγιο Σεν Κλερ της Ένιντ Μπλάιτον, που επίσης έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές αναγνωστών.

Από την Αγγλία του 18oυ και 19ου αιώνα, το Θα τα πούμε στο σύμπαν του κινεζικής καταγωγής Τζακ Τσενγκ (εκδ. Μεταίχμιο) μεταφέρει τους αναγνώστες στο σήμερα και στο ταξίδι του μικρού Άλεξ Πετρόσκι, που με συντροφιά τον σκύλο του αναζητά απαντήσεις στα μεγάλα μυστήρια της ζωής, ενώ ταυτόχρονα ηχογραφεί τις περιπέτειές του στο χρυσό του iPod προκειμένου να τις μοιραστεί με τους εξωγήινους.

Μια ιδιαίτερη αφήγηση είναι το βιβλίο του Ιρανού Ντάνιελ Ναγέρι, που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των οκτώ ετών. Το Καθετί το θλιβερό είναι ένα ψέμα μιλά με τρυφερότητα, δύναμη, ειλικρίνεια και χιούμορ για την ιστορία τη δική του και της οικογένειάς του, για την αλήθεια του και το δικαίωμα των άλλων στη δική τους (εκδ. Πατάκη).

Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η σειρά της Αγγλίδας Άλις Όσεμαν, Heartstopper, με πρωταγωνιστές τον Τσάρλι και τον Νικ και τον εφηβικό έρωτα που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα δύο πρώτα βιβλία, Ένα αγόρι γνωρίζει ένα αγόρι και Φιλί.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή