Ταξίδι στην Δράμα με ένα ποτήρι κρασί

Ταξίδι στην Δράμα με ένα ποτήρι κρασί

Η ψυχή της δραμινής οινοποιίας συνοδεύει ένα καλοκαιρινό δείπνο στην γειτονική Καβάλα.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού κάνουμε μια βουτιά στις απίθανες παραλίες της Καβάλας και εξασφαλίσουμε τη διαμονή μας στο παραμυθένιο Ιμαρέτ, πάμε και μια βόλτα ως τη Δράμα! Ή ίσως να φέρουμε τη Δράμα στο ποτήρι μας χωρίς να κάνουμε ούτε ένα χιλιόμετρο, ούτε ένα βήμα. Alma σημαίνει «ψυχή» στις χώρες της Ιβηρικής, και αυτό το όνομα διάλεξαν στο Κτήμα Παυλίδη για το ολοκαίνουργιο ροζέ κρασί τους. Χαρμάνι Αγιωργίτικου και Syrah, δύο ποικιλιών που τις παίζουν στα δάχτυλα οι οινολόγοι του δραμινού estate, στο κόκκινο Thema αλλά και στα δύο μονοποικιλιακά Emphasis Αγιωργίτικο και Syrah.

Ανοίγω το ιδιαίτερο μπουκάλι με την κομψή, λιτή ετικέτα, γεμίζω το ποτήρι μου με το απαλόχρωμο ροζέ και με πλημμυρίζουν αρώματα φρέσκων «κόκκινων» εσπεριδοειδών. Ροζ φινετσάτο γκρέιπφρουτ, σπάνιο γλυκόξινο ζουμερό σαγκουίνι. Αναμνήσεις από τζάνερα και βανίλιες του κήπου και χυμώδεις γιαρμάδες των παιδικών καλοκαιριών. Η σούπερ οξύτητα δίνει φρεσκάδα και παιγνιώδη διάσταση και με την πρώτη γουλιά καταλαβαίνω πως βρήκα το τέλειο καλοκαιρινό απεριτίφ. Σερβίρω σε όλους και προτείνω να συνεχίσουμε με αυτό στο τραπέζι, με τη δροσερή πράσινη σαλάτα με αντράκλα, κατσικίσιο τυρί και ψητά ροδάκινα αλλά και με την ελαφριά –απαλά ροζ, όχι κατακόκκινη– γαριδομακαρονάδα…

«Εγώ δεν πίνω ροζέ» λέει ο Μήτσος «και θα φάω το πέστο που έμεινε από το μεσημέρι, που έτσι κι αλλιώς δεν ταιριάζει με ροζέ. Οπότε, τι προτείνεις;». Αφού ανοίξαμε το καινούργιο ροζέ του Παυλίδη, προτείνω να παραμείνουμε στο premium οινοποιείο της Δράμας και φέρνω από τον συντηρητή ένα Ασύρτικο Emphasis 2020. Μου αρέσει πάντα να μιλάω για το Κτήμα Παυλίδη για τον φίλο μου τον Χριστόφορο και τη Δανάη, για την στοχοπροσήλωση στην ποιότητα. Μου αρέσει να περιγράφω τον νυχτερινό τρύγο από τον οποίο προέρχονται τα σταφύλια του Ασύρτικου που σερβίρω στα ποτήρια. Διαδικασία που συμβάλλει στο να διατηρηθούν τα αρώματα και η οξύτητα των σταφυλιών, που στη συνέχεια ζυμώνουν σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες και παραμένουν αρκετούς μήνες με τις φίνες οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το δραμινό Ασύρτικο στα καλύτερά του. Εσπεριδοειδή, κυρίως φλούδα λεμονιού, οξύτητα όση ακριβώς αναζητάς, πλούσιο στόμα, ορυκτώδες και εκφραστικό. Είναι τέλειο για το πέστο του Μήτσου αλλά και τις πλούσιες κρητικές γραβιέρες που έφερε από τις διακοπές η Μαριάνθη, και με αυτές θα κλείσουμε το γεύμα μας. Εγώ, που αποφεύγω τα λιπαρά τυριά και θα φάω μια φρουτοσαλάτα, συνεχίζω φυσικά με το παγωμένο Alma ροζέ.

→ Ιnfo 
Ενημερωτικά σας λέω ότι αγοράσαμε το ροζέ Alma από την κάβα ΟΑΚ (17,36 ευρώ) και το Emphasis Assyrtiko 2020 από το House of Wine (16,10 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή