Συγγραφέας με τέσσερα χέρια

Συγγραφέας με τέσσερα χέρια

Για την παράξενη συγγραφική απόπειρα του νεαρού Μπολάνιο.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1984 ο Ρομπέρτο Μπολάνιο (1953-2003) ήταν 31 ετών, είχε εγκατασταθεί οριστικά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Μπλάνες στις καταλανικές ακτές, έκανε διάφορες απίθανες δουλειές και συντηρούσε με κόπο το όνειρο της συγγραφής. Η ιδέα ήταν δική του ή ίσως ήταν του Α. Γκ. Πόρτα, ενός συνομήλικου Ισπανού, με τον οποίο αποτόλμησαν την από κοινού δημιουργία ενός σύντομου μυθιστορήματος – πώς γράφεται ένα βιβλίο με «τέσσερα χέρια» το εξηγεί, ή τουλάχιστον προσπαθεί, ο Πόρτα στο επίμετρο της έκδοσης, που μεταφράστηκε πρόσφατα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα παράξενο αφήγημα με έναν ακόμα πιο παράξενο τίτλο: Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς. Μια ιστορία τύπου Μπόνι και Κλάιντ, αλλά με το μπολανικό άγγιγμα, που σημαίνει ότι είναι συγχρόνως μια ιστορία για την ποίηση και τους ποιητές, για το απρόβλεπτο της ύπαρξης, για δύσκολες νύχτες, άσκοπες περιπλανήσεις, βουλιαγμένα όνειρα και μελαγχολικές ψυχές.

Δυσκολεύομαι να σκεφτώ πώς θα ένιωθα αν αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο του Μπολάνιο, να μετρήσω το σάστισμα, τον ενθουσιασμό ίσως, τις απορίες – καθώς όμως το βιβλίο προστίθεται σε ένα ήδη γνωστό, σπουδαίο έργο (που ξεκίνησε περίπου δέκα χρόνια αργότερα με το Παγοδρόμιο), διαβάζεται με συγκίνηση, σαν να ανακαλύπτει κανείς ότι οι ενδείξεις ενός λαμπερού μυαλού υπήρχαν και ήταν σαφείς. «Δεν περίμενα τίποτα», γράφει κάπου, «κι αυτός ήταν ένας τρόπος να κρύβω ότι περίμενα σχεδόν τα πάντα».

Συγγραφέας με τέσσερα χέρια-1Στην έκδοση περιλαμβάνεται και το διήγημα Ημερολόγιο μπαρ. Από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση Κρίτωνα Ηλιόπουλου. 

 

 

 

 

 


ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

Συγγραφέας με τέσσερα χέρια-2AUDIOBOOKS
Αυξάνονται σιγά σιγά οι τίτλοι στη βιβλιοθήκη του Jukebooks, μιας πλατφόρμας ελληνικών ηχητικών βιβλίων – μένει να δούμε αν αυτή η δυναμική τάση μπορεί να ενταχθεί στη δική μας κουλτούρα. Η συνδρομή προϋποθέτει καλή διάθεση: 9,99 ευρώ τον μήνα ή 59,90 τον χρόνο. Δωρεάν δοκιμή. 

 

 

Συγγραφέας με τέσσερα χέρια-3ΤΑΙΝΙΑ
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ντ. Χ. Λόρενς (1885-1930), συγγραφέας μεταξύ άλλων του σχεδόν αιωνόβιου, «προκλητικού» Εραστή της λαίδης Τσάτερλι – το βιβλίο μεταφέρθηκε (ξανά) στο σινεμά, έκανε πρεμιέρα μέσα στην εβδομάδα σε φεστιβάλ στις ΗΠΑ και αναμένεται στο Netflix στο τέλος του χρόνου.   

Συγγραφέας με τέσσερα χέρια-4ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Τα πρώτα μου βιβλία ήταν πιθανότατα τα καλύτερα, επειδή μετά μαθαίνεις πώς να γράφεις και καταλήγεις να γράφεις όπως όλοι οι άλλοι», είπε ο 63χρονος Σκωτσέζος Ίρβιν Γουέλς (Trainspotting) σε συνέντευξη στον Guardian, με αφορμή το καινούργιο του μυθιστόρημα, The Long Knives.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή