Ποιος αξίζει τελικά ένα Νόμπελ;

Ποιος αξίζει τελικά ένα Νόμπελ;

Για τη διαδικασία της επιλογής και τη διαδικασία της διαμαρτυρίας (μας).

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή για το βραβείο Νόμπελ γίνεται ως εξής: Τα μέλη της σουηδικής Ακαδημίας συγκεντρώνουν προτάσεις μέχρι τον Φεβρουάριο. Μπορεί να λαμβάνουν υπόψη τους πάνω από 200 τον χρόνο. Από αυτές (υποθέτω διαβάζοντας βιαστικά ή ίσως συζητώντας), καταλήγουν κάποια στιγμή τον Απρίλιο σε 20 συγγραφείς και έπειτα σε πέντε, τους οποίους μελετούν αναλυτικά μέχρι τον Οκτώβριο, όταν, μέσω ψηφοφορίας, επιλέγεται ένας. Όπως γίνεται σαφές, τα 18 μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν διαβάσει όλα τα βιβλία του κόσμου, δεν έχουν άποψη για τα πάντα, δεν κατέχουν όλη τη λογοτεχνική γνώση, γι’ αυτό και είναι αφελές από μέρους μας να κρίνουμε το βραβείο ως κάτι περισσότερο από μια «πρόταση» – η μυθοποίηση του Νόμπελ είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη. Η αξιολόγηση ενός λογοτεχνικού έργου (και ακόμα περισσότερο του συνόλου του έργου ενός λογοτέχνη) είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά, όταν γίνεται σοβαρά, αλλά η σύγκριση ανάμεσα στα έργα ενός συγγραφέα και στα έργα κάποιου άλλου είναι μια αδύνατη δουλειά, όσο σοβαρά κι αν γίνεται. Η σουηδική Ακαδημία έχει φερθεί πολλές φορές εμμονικά και παράλογα, έχουν υπάρξει παραλείψεις και αστοχίες, αλλά η βράβευση της Ανί Ερνό δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει αστοχία εδώ, όχι επειδή δεν υπάρχουν «καλύτεροι» εν ζωή συγγραφείς, αλλά επειδή κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει με βεβαιότητα. Η Γαλλίδα νέα νικήτρια του βραβείου είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και, προσωπικά, βρίσκω τον τρόπο που φορτίζει συναισθηματικά τον πόνο της στιγμής κάτι πολύ ξεχωριστό.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ποιος αξίζει τελικά ένα Νόμπελ;-1ΤΑΙΝΙΑ
Το δημοφιλές (ημι-μεταφυσικό) δράμα εποχής της Ιρλανδέζας Έμα Ντόναχιου, Το θαύμα (εκδ. Παπαδόπουλος), μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Σεμπαστιάν Λέλιο, στα μέσα Νοεμβρίου θα ανέβει στο Netflix και προ ημερών είδαμε το πρώτο τρέιλερ. Φοβερή ατμόσφαιρα.

Ποιος αξίζει τελικά ένα Νόμπελ;-2ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Οι εκδόσεις Κίχλη οργανώνουν σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης (πολύ σημαντικό το δεύτερο σκέλος), με τον πρώτο κύκλο (10 τρίωρες συναντήσεις) να ξεκινάει στις 31/10. Παραδίδουν οι Έλενα Μαρούτσου, Αριστοτέλης Σαΐνης, Γιώτα Κριτσέλη. kichli.com

Ποιος αξίζει τελικά ένα Νόμπελ;-3ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Γερμανίδα Γιούντιτ Σαλάνσκι (που έγραψε τον καταπληκτικό Κατάλογο απολεσθέντων, εκδ. Αντίποδες) επιλέχτηκε να είναι η επόμενη (ένατη) συγγραφέας που θα προσφέρει ένα αδημοσίευτο έργο στη Future Library του Όσλο. Τα εν λόγω βιβλία δεν θα διαβαστούν από κανέναν έως το 2114.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή