12 νέες προτάσεις στο οινικό στερέωμα

12 νέες προτάσεις στο οινικό στερέωμα

Στην έκθεση Wine & Art γνωρίσαμε νέους οινοποιούς και δοκιμάσαμε ενδιαφέροντα κρασιά από μικρά οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι εμείς οι afficionados του κρασιού βρίσκουμε ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο να ανακαλύπτουμε νέες προτάσεις στο οινικό στερέωμα. Η έκθεση Wine & Art, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ της οδού Πειραιώς, ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία γνωριμίας με φρέσκους παραγωγούς, το 80% των οποίων ήταν νέοι και εν πολλοίς άγνωστοι.

Ας ξεκινήσουμε από τη Σάμο και το Οινοποιείο Κουτσοδόντη (coutsodontiswinery.gr), που επικεντρώνεται στο Μοσχάτο. Ξεχώρισα από την παραγωγή του ένα δροσερό, φρουτώδες pet nat, αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον, φινετσάτο orange. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η orange Μαλαγουζιά του Οινοποιείου Καμκούτη από το Βελβεντό (kamkoutis.gr), καθώς και ο Τσαπουρνάκος, που μετά την προσπάθεια του Γιάννη Βογιατζή έχει γίνει πια η ποικιλία-σήμα κατατεθέν της περιοχής. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το garage winery Ζηδιανάκη (zidianakis.wine), που άνοιξε μόλις το 2021 και αφιερώθηκε στις τοπικές ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα και Μαλβάζια aromatica, εκφράζεται με τρία ενδιαφέροντα λευκά κρασιά: Alai, Solidus, Semissis. 

Στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Ανδρέας Σμυρλής (smyrlisestate.gr) καταπιάνεται με τον οικογενειακό αμπελώνα και, ανάμεσα στα άλλα, παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον Chardonnay δεξαμενής, πλούσιο, αρωματικό, ισορροπημένο! Ο φίλος μου Αποστόλης Κούρτης (kourtiswinery.com) από την Πιερία βάζει στο ποτήρι μου τη Νύχτα του 2021, Βιδιανό 90% και 10% Ασύρτικο, και κερδίζει τα καλύτερα σχόλια! 

Μόλις το 2021 δραστηριοποιήθηκε ο Σπύρος Παπανδρέου στο Acra Winery και προτείνει ανεπιφύλακτα το ροζέ Malbec 2021 και το Ασύρτικο 2021 δεξαμενής από την περιοχή της Νεμέας. Το Ροζακί barrel fermented από το Μυριόφυτο Καβάλας της Οινοποιίας Τσικρικώνη (tsikrikonis-winery.gr) εξακολουθεί να τραβά το ενδιαφέρον μας, όπως και το χαρούμενο ροζέ της Μονής Χιλανδαρίου (hilandarwines.com). Είχα χρόνια να δοκιμάσω τη Μαντινεία Αμπελοτεμάχιο… 211 και να συναντήσω την παραγωγό της, Μπέσσυ Κουμαρέλα, και χάρηκα που συνεχίζει με επιμονή και πάθος. 

Στους όμορφους αμπελώνες στις πλαγιές της Αιγιαλείας, το μικρό οινοποιείο Μ20 (m20winery.gr) εστιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο Λαγόρθι και στον Ροδίτη και ετοιμάζει ένα ολοκαίνουργιο ροζέ από Ροδίτη Αλεπού. Ο γειτονικός Έδανος (edanoswines.gr) ακολουθεί επίσης τον δρόμο των τοπικών ποικιλιών και ξεχωρίζω το φρέσκο, δροσερό Λαγόρθι 2021. Από την παλιά γνώριμη από τη Νάουσα Μαρία Κελεσίδη, του ομώνυμου οινοποιείου (ktimakelesidi.gr), ξεχωρίζω τον λευκό Ευωδέα, με 40% Ξινόμαυρο blanc de noir και 60% Μαλαγουζιά, αλλά και τις ερυθρές Αροθυμίες, ένα από τα ελάχιστα ημίξηρα κρασιά που μου αρέσουν! 

Κλείνω την επίσκεψη με το Monarch Sauvignon blanc της αγαπημένης μου φίλης Μαρίας Ταμιωλάκη των Hetero Wines, τη σειρά Boutari Naturally, το Μοσχάτο 2021 του ξεχωριστού για μένα Κτήματος Χαριτάτου, αλλά και το Σαββατιανό από παλαιά κλήματα της φίλης μου Κικής Ακριώτου (akriotouwines.gr). Και φυσικά, με όλη τη σειρά των F Foivos Papastratis (foivospapastratis.gr), όχι γιατί είναι γιος μου, αλλά γιατί τα κρασιά είναι το γευστικό αποτέλεσμα της αφοσίωσης στη δουλειά του. 

Έφυγα από την έκθεση δοκιμάζοντας για μία ακόμα φορά τα αγαπημένα μου αποστάγματα του LostaLake Distillery και παίρνοντας ένα δροσερό λευκό, αφρώδες Peleano για τον δρόμο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή