Υπάρχει παγκόσμια ημέρα για το Ξινόμαυρο;

Υπάρχει παγκόσμια ημέρα για το Ξινόμαυρο;

Μια εξαιρετική δοκιμή κρασιών, με αφορμή την ατίθαση ποικιλία.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ήταν μουσική, θα ήταν ο ήχος από τα χάλκινα της Γουμένισσας να παιανίζουν σε ρυθμούς βαλκανικούς. Αν ήταν στίχος, θα ήταν το «στην καρδιά βάλε πατίνια και δυο ρουλεμάν». Αν ήταν ημέρα, θα ήταν η 1η Νοεμβρίου, ημέρα που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου! 

Μα ποιος γιορτάζει το Ξινόμαυρο; Πρώτοι απ’ όλους οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας». Αυτοί που έδωσαν και δίνουν μάχες και δαμάζουν την ατίθαση ποικιλία στα αμπελοτόπια της Νάουσας, του Αμυνταίου, της Γουμένισσας και της Ραψάνης, στη Δράμα και στη Θεσσαλία. Όλοι αυτοί, με το Ξινόμαυρο στο DNA τους, πάλεψαν για να φτάσει στα ποτήρια μας ένα κρασί που προκαλεί συζητήσεις και έρωτες. Γιατί το Ξινόμαυρο δεν είναι η εύκολη ποικιλία που θα χαϊδέψει τον ουρανίσκο σας με την πρώτη γουλιά. Θέλει να σε παιδέψει, για να σε κατακτήσει ολοκληρωτικά. Στην αρχή θα σε τρομάζει με τις τανίνες του και συνάμα θα σε γοητεύσει με τα αρώματά του. Πρώτο βιολί είναι η ντομάτα, με ακομπανιαμέντο πράσινης πιπεριάς και ζουμερής ελιάς. Και το ώριμο δαμάσκηνο να ακροβατεί στο τέλος. Ένα κόκκινο κρασί που κοροϊδεύει τον χρόνο και τον υποτάσσει, που δεν διστάζει να προσφέρει τις χάρες του στις αναμείξεις, με Νεγκόσκα στη Γουμένισσα, με Σταυρωτό και Κρασάτο στη Ραψάνη, με τις ευλογίες των θεών του Ολύμπου. Αλλά δεν αφήνει παραπονεμένους και τους απανταχού λάτρεις των φινετσάτων ροζέ. Με πρωτοστάτη το Αμύνταιο, όπου το Ξινόμαυρο γίνεται το μοναδικό ΠΟΠ ροζέ ελληνικό κρασί, και τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Και στο τραπέζι, αφού καταπλήξει με τις πρωτεΐνες, δίνει ρέστα σε όλες τις παραδοσιακές βορειοελλαδίτικες συνταγές με πράσα, δαμάσκηνα, κυδώνια, μακαρονάδες, ακόμα και ψάρια μαγειρεμένα με ντομάτα. 

Θέλετε να γνωρίσετε το Ξινόμαυρο; Η Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας κατεβαίνει στην Αθήνα με την έκθεση οινογευσίας Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου σε παγκόσμια πρώτη. Κρασιά, μονοποικιλιακά ή χαρμάνια, λευκά, orange, ροζέ, ερυθρά, νεαρά και παλαιωμένα, ξηρά ή αφρώδη, και ετικέτες περιορισμένης κυκλοφορίας. Ξινόμαυρο σε όλες τις εκφράσεις του, από τα ονομαστά αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας και τις τέσσερις ζώνες ΠΟΠ της ποικιλίας. Θέλετε περισσότερα; Ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μέσα από τα καλύτερα Ξινόμαυρα των σπουδαιότερων παραγωγών, θα μας ταξιδέψει στους αμπελώνες, στα οινοποιεία, στις γεύσεις και στα αρώματα.

ΙΝFO → Ας οργανωθούμε λοιπόν! Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, δύο παράλληλες εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Μasterclass με τίτλο Το Ξινόμαυρο στα καλύτερά του! και έκθεση οινογευσίας Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens (οδός Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 στην Πλάκα) με ώρες λειτουργίας: ↦ Masterclass: 18.00-20.00 ↦ Έκθεση οινογευσίας: 18.00-22.00 Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις απαιτείται κράτηση (ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων σε κλειστούς χώρους), συμπληρώνοντας διαφορετική φόρμα εγγραφής για την κάθε εκδήλωση.

Για το Masterclass: rb.gy/3bdfd1 και για την έκθεση: rb.gy/ymlwxu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή