Όσα φέρνει ο θυμός

Για τις οργισμένες γυναίκες και την Κλερ Μεσούντ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δύο πρώτες φράσεις τα έχει πει όλα: «Πόσο οργισμένη είμαι; Δεν θέλετε να ξέρετε». Επτά λέξεις από τις οποίες καταλαβαίνουμε τι θα ακολουθήσει στις επόμενες περίπου 400 σελίδες. Η Νόρα είναι 42 ετών, «ούτε παντρεμένη ούτε χωρισμένη», δασκάλα σε ένα σχολείο στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, «ούτε γριά ούτε νέα, δεν είμαι ούτε χοντρή ούτε αδύνατη, ούτε ψηλή ούτε κοντή, ούτε ξανθιά ούτε καστανή, ούτε χαριτωμένη ούτε άσχημη». Ήθελε να γίνει ζωγράφος, αλλά δεν έγινε. Και μια μέρα εμφανίζεται στη ζωή της μια γυναίκα που έχει τα πάντα: σύντροφο, παιδί, καλλιτεχνική καριέρα. Η ζωή της Νόρα ανατρέπεται. Και τώρα που τα θυμάται όλα, είναι τόσο οργισμένη. «Δεν είμαι τρελή. Οργισμένη ναι· τρελή όχι». Η Κλερ Μεσούντ (γεν. 1966) ακολουθεί στη Γυναίκα του επάνω ορόφου την εμβληματική οργή του αφηγητή του ντοστογιεφσκικού Υπογείου, αλλά σε μια μοντέρνα και γυναικεία εκδοχή. «Νομίζω ότι ο γυναικείος θυμός είναι μη αποδεκτός», είπε στο NPR. «Είναι στην κουλτούρα μας σήμερα να τοποθετούμε ένα λυτρωτικό πρόσωπο στα πάντα, έτσι ο θυμός δεν έχει καμία θέση. Ειδικά ο γυναικείος θυμός, ο οποίος τρομάζει τους ανθρώπους και περισσότερο απ’ όλους τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες σκέφτονται: “Θεέ μου, αν ανοίξω το στόμα μου, πού θα βρεθούμε;”». Ας σημειωθεί ότι η συνέντευξη αυτή δόθηκε πριν από εννέα χρόνια, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο. Η συγγραφέας δεν ήξερε ότι χιλιάδες γυναίκες άνοιξαν το στόμα τους και αυτός ο θυμός έκανε τελικά τον κόσμο λίγο καλύτερο. 

Η Γυναίκα του επάνω ορόφου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση της Ρένας Χατχούτ. 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Όσα φέρνει ο θυμός-1

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το καλύτερο νέο του μήνα: έξι ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου προβάλλονται στην Ταινιοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού του ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου Νομπελίστα. Το Σαραμάγκου 100 πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πορτογαλίας. 10-13/11

Όσα φέρνει ο θυμός-2

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Από τις πιο συμπαθητικές πρωτοβουλίες στο εγχώριο λογοτεχνικό σύμπαν, το Με τα λόγια (γίνεται) ξεκινάει τις συναντήσεις του για 12η χρονιά. Ποίηση και πέρα από την ποίηση. Πρώτο ραντεβού στις 8/11 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με καλεσμένο τον κινηματογραφιστή Τάκη Σπετσιώτη. @metalogiaginetai

Όσα φέρνει ο θυμός-3

ΕΙΔΗΣΗ

Η Ισλανδία συμμετέχει δυναμικά στον κόσμο του σκανδιναβικού νουάρ και η πρωθυπουργός της χώρας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ, είπε να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια γράφοντας ένα μυθιστόρημα και η ίδια. Μια ιδέα που γεννήθηκε στην πανδημία, όπως είπε. Λέγεται Ρέικιαβικ και μόλις κυκλοφόρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή