Δημήτρης Σίμος: «Δεν θέλω να βλέπω το όνομά μου σε βιτρίνα»

Δημήτρης Σίμος: «Δεν θέλω να βλέπω το όνομά μου σε βιτρίνα»

Ο συγγραφέας-«μπαμπάς» του αστυνόμου Καπετάνου μιλά για τη ρετσινιά που κουβαλά η αστυνομική λογοτεχνία, για το μεσογειακό νουάρ και ομολογεί ότι θέλει να γράφει για φολκλόρ ήρωες σε σύγχρονες ιστορίες μυστηρίου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα μεσημέρι ανεβαίνω τα σκαλάκια προς τον λόφο του Στρέφη, όπου έχουμε δώσει ραντεβού. Δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ προσπερνώ μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών. Με διασκεδάζει η σκέψη ότι σε αυτό το σκηνικό θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Δημήτρη Σίμο. Τι θα έλεγε άραγε ο αστυνόμος Καπετάνος, ο ήρωας της σειράς βιβλίων του Σκοτεινά νερά; Σας φαίνεται περίεργο που συζητάμε κάτι τέτοιο με τον Δημήτρη Σίμο; Δεν θα έπρεπε. Κάθε φαν του που σέβεται τον εαυτό του σχεδόν πιστεύει ότι ο Χρήστος Καπετάνος ζει ανάμεσά μας. Το ίδιο νιώθει συχνά και ο συγγραφέας του. «Ο Καπετάνος υπάρχει για μένα, είναι ζωντανός, έχουμε πιει καφέ», μου λέει.

Εμπνεύστηκε αυτόν τον ήρωα από τον Αντρέα Καμιλλέρι και τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, σύντομα δε φιλοδοξεί να τον δει να ζωντανεύει στη μικρή οθόνη, καθώς τα μυθιστορήματά του διασκευάζονται για να γίνουν τηλεοπτική σειρά από την εταιρεία παραγωγής Tanweer. Τηλεοπτικό ντεμπούτο θα κάνει τον Δεκέμβριο στον ΑΝΤ1+ το ψυχολογικό θρίλερ του Σώσε με, που γυρίστηκε σε μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων. Το έγραψε σε ένα διάλειμμα από τις ιστορίες του αστυνόμου Καπετάνου. «Με είχε πιάσει τότε μια υπαρξιακή ανασφάλεια, αν είμαι καλός συγγραφέας ή καλός αφηγητής των ιστοριών του Καπετάνου», θυμάται. Χαρακτηρίζει το είδος αστυνομικού που υπηρετεί «μεσογειακό νουάρ». «Θέλω να γράφω σύγχρονες, απρόοπτες αστυνομικές πλοκές, αλλά με ανθρώπους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Φολκλόρ ήρωες σε πολύ σύγχρονη αστυνομική πλοκή, αυτό θέλω να κάνω!»

Οι ιστορίες μυστηρίου, θυμάται, του άρεσαν από μικρή ηλικία. Αργότερα γνώρισε τις αστυνομικές ταινίες και εδραιώθηκε μέσα του η ανάγκη να γράψει κάτι τέτοιο. Αστυνομικό δηλαδή; «Δεν τα βλέπω ως αστυνομικά. Άκουσα από παλιότερους ότι το αστυνομικό είναι κακής ποιότητας λογοτεχνία. Δεν το είχα ξανακούσει. Ήθελα να γράφω μυθιστορήματα που είχαν το στοιχείο του μυστηρίου, της περιπέτειας και να είναι κοινωνικά. Δεν ζούμε στην εποχή της Αγκάθα Κρίστι και του Σέρλοκ Χολμς, το αστυνομικό είναι κοινωνικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή». Στα βιβλία του θίγει θέματα όπως το μπούλινγκ, η αστυνομική διαφθορά, η πολιτική διαπλοκή, η σεξουαλική βία κατά ανηλίκων. «Είναι θέματα που, είτε έγραφα βιβλία είτε όχι, θα ήθελα να τα συζητάω, οπότε βρήκα τρόπο να το κάνω μέσα από τις ιστορίες μου».

Στην έμπνευση δεν πιστεύει, ξεκαθαρίζει. «Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξεις τον υπολογιστή και να γράψεις. Γράφω τα απογεύματα και τα βράδια μετά τη δουλειά, πολύ συστηματικά, μία ώρα την ημέρα και τέλος». Τα πρωινά δουλεύει σε μια εταιρεία που χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις (έχει σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ). Αν δε κάποια στιγμή τα βιβλία του δεν έχουν πια αναγνώστες, θα αποσυρθεί. «Σίγουρα γράφω για να εκφράσω κάποια εσωτερική μου ανάγκη, για να θίξω κάποια κοινωνικά ζητήματα, αλλά, αν δεν με διαβάζουν, θα σταματήσω. Δεν νιώθω ότι θέλω να αποδείξω κάτι στον εαυτό μου, δεν θέλω να βλέπω το όνομά μου στη βιτρίνα».

Τον χαροποιεί το γεγονός ότι η απενοχοποίηση του αστυνομικού έχει οδηγήσει πολλούς συγγραφείς να το υπηρετούν. «Διευρύνεται το είδος και θα μας βοηθήσει πολύ το ότι υπάρχουν πολλά βιβλία, γιατί έτσι θα δημιουργηθεί αγορά που θα έχει πιθανότητες να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Για να πάμε έξω, θα πρέπει να υπάρχει ένα brand, μια σχολή ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας». Μόλις τελειώνει την πρότασή του, βλέπει μια κλήση να αναβοσβήνει στο κινητό του. «Είναι από τον εκδοτικό οίκο, μου επιτρέπεις;». Κλείνει το τηλέφωνο. «Δεν θα το πιστέψεις, μου τηλεφώνησαν για να μου πουν ότι δέχτηκαν μια πρόταση από εκδοτικό οίκο στη Μεγάλη Βρετανία για τα δικαιώματα των βιβλίων μου». Φαίνεται ότι ο Δημήτρης Σίμος δεν θα εγκαταλείψει ακόμη τη συγγραφή. 

Παρακολουθείστε το τρέιλερ της σειράς Σώσε με εδώ:

INFO

Τα βιβλία του Δημήτρη Σίμου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ η σειρά Σώσε με θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο στον ΑΝΤ1+. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή