Mοναχική ενηλικίωση

Για την Κάρσον Μακάλερς, που έγραφε υπέροχα.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1941 συνέβαιναν τα εξής στη ζωή της Κάρσον Μακάλερς: είχε κλείσει τα 23 της, είχε παντρευτεί τον Ριβς Μακάλερς και είχε χωρίσει, είχε εκδώσει το Η καρδιά κυνηγάει μονάχη αλλά και τις Ανταύγειες σε χρυσά μάτια, είχε εγκατασταθεί σε μια καλλιτεχνική κοινότητα στο Μπρούκλιν και ζούσε παρέα με τον Όντεν, τον Πολ Μπόουλς και άλλους, και είχε ξεκινήσει να γράφει την Παράνυφο, ένα μυθιστόρημα που τελικά ολοκλήρωσε το 1946. Πρόκειται για την περιγραφή λίγων ημερών ενός Αυγούστου σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, εκεί όπου η 12χρονη Φράνκι φαντασιώνεται πώς ο επικείμενος γάμος του αδερφού της θα αλλάξει τις ισορροπίες της ανυπόφορης ζωής της. Μια σπουδή στην ψυχολογία της προεφηβείας, στα σκοτεινά μονοπάτια ενός άγουρου μυαλού, στη μοναχική διαδικασία της ενηλικίωσης. (Το βιβλίο ενδείκνυται και για μια queer προσέγγιση.) Η αφήγηση της Μακάλερς είναι υποδειγματική, με τα χαρακτηριστικά λυρικά της ξεσπάσματα. Το μυθιστόρημα επανεκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα (όπως σταδιακά συμβαίνει και με τα υπόλοιπα βιβλία της Μακάλερς – μια εξαιρετική πρωτοβουλία). Είχε κυκλοφορήσει και πριν από τριάντα χρόνια από τις εκδόσεις Γράμματα (με τίτλο Πρόσκληση σε γάμο), σε μετάφραση τότε της Τζένης Μαστοράκη, η οποία βεβαίως νωρίτερα είχε μεταφράσει τον Φύλακα στη σίκαλη. Το αναφέρω αυτό γιατί με κάποιον τρόπο τα δύο βιβλία συνδέονται: τοποθετούνται στις πρώτες στιγμές της μεταπολεμικής Αμερικής και αποτυπώνουν τους τραυματισμένους ψυχισμούς μιας γενιάς που ερχόταν. Σε μια παράλληλη ανάγνωση, η Φράνκι και ο Χόλντεν Κόλφιλντ έχουν κυρίως ομοιότητες.

Mοναχική ενηλικίωση-1Η νέα έκδοση του μυθιστορήματος Η παράνυφος (εκδ. Διόπτρα, μτφρ: Έφη Τσιρώνη).

 

 

 

 

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

Mοναχική ενηλικίωση-2ΜΟΥΣΕΙΟ
Άμερστ, Μασαχουσέτη. Το σπίτι όπου έζησε η Έμιλι Ντίκινσον ανοίγει ξανά ως μουσείο, έπειτα από μια ανακαίνιση 2,5 εκατ. δολαρίων. Το σημείο αποτελούσε έτσι κι αλλιώς τόπο λατρείας για τους αναγνώστες της, που τα τελευταία χρόνια ξαναγνωρίζουν την Αμερικανίδα ποιήτρια με τα μάτια του 21ου αιώνα.

 

Mοναχική ενηλικίωση-3ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Αρκετός κόσμος διάβασε πέρυσι και στην Ελλάδα τους Λέοντες της Σικελίας της Στεφανία Άουτσι (τεράστιο μπεστ σέλερ στην Ιταλία) και μόλις κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος, Ο χειμώνας των λεόντων (εκδ. Κλειδάριθμος). Οικογενειακή σάγκα που ξεκινά από τα τελευταία χρόνια του 18ου αιώνα.

 

 

 

Mοναχική ενηλικίωση-4ΔΙΗΓΗΜΑ
Αν κάποιος δεν χόρτασε τα διηγήματα της Νικόλ Κράους που κυκλοφόρησαν την άνοιξη (Τι σημαίνει να είσαι άντρας, εκδ. Μεταίχμιο), υπάρχει ένα ακόμα στη σελίδα του New Yorker με τίτλο Shelter. Σύμφωνα με την ίδια, ήταν μια πρόκληση, τώρα που δεν νιώθει πια τόσο νέα, να γράψει για τη μέση ηλικία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή