Μια αποικία μυρμηγκιών και μια οικογένεια Ork

Μια αποικία μυρμηγκιών και μια οικογένεια Ork

Ο ανερχόμενος καλλιτέχνης, Τεο Τριανταφυλλίδης, μάς ξεναγεί στη νέα του έκθεση στην γκαλερί The Breeder, μια πλούσια οπτικοακουστική εμπειρία που μπλέκει τον ψηφιακό με τον φυσικό κόσμο.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήθελα τα όρια μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου να γίνουν δυσδιάκριτα και το κοινό να ξεχάσει για λίγο τις διαφορές τους», μου λέει ο Τεό Τριανταφυλλίδης όσο με ξεναγεί στη νέα του έκθεση στην γκαλερί The Breeder. «Η έκθεση, όπως θα δεις, είναι στημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να προσφέρει μια συνολική εμπειρία, να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις σου και να σε προκαλέσει να φτιάξεις με τη φαντασία σου μια δική σου αφήγηση». 

Ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με δύο ολιστικές εγκαταστάσεις: το BugSim (Pheromone Spa) και το Ork Haus, που συμπεριλαμβάνουν γλυπτά, έπιπλα, ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και ένα μείγμα αρώματος φερομονών, το οποίο μυρίζεις στην ατμόσφαιρα από τα πρώτα δευτερόλεπτα. «Το δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την εικαστικό και αρωματοποιό Λαμπριλένα Κωνσταντέλου. Αποτελείται από γιασεμί, πηλό, ροζ πιπέρι, κεχριμπάρι και μια συνθετική νότα από ανθρώπινες φερομόνες, ενώ διαχέεται στον χώρο μέσα από μια σειρά γλυπτικών diffusers». 

Το άρωμα αντλεί έμπνευση από την πρώτη εγκατάσταση, το BugSim (Pheromone Spa), που τραβάει αμέσως την προσοχή σου μέσω μιας τεράστιας φωτεινής οθόνης. Εκεί θα δεις μια πολυάσχολη αποικία μυρμηγκιών να κατοικεί μέσα σε μια πλούσια βλάστηση, προσπαθώντας να μετασχηματίσει μια μοβ λάσπη σε κάτι που μπορεί να αποκαλέσει σπίτι. «Τρέχει σε πραγματικό χρόνο ως μια προσομοίωση ενός ζωντανού οικοσυστήματος υπό κατάρρευση», μου λέει ο Τεό, τονίζοντας ότι στόχος του ήταν να σχολιάσει το παράδοξο της περιβαλλοντικής επούλωσης. 

Το Ork Haus, η δεύτερη εγκατάσταση στο υπόγειο, εκτυλίσσεται κι αυτή μέσα σε μια οθόνη. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ο Τεό βάζει μια οικογένεια Ork να ζει παγιδευμένη σε ένα σπίτι και να εκτελεί τελετουργικά της καθημερινότητας. «Εδώ θα νιώσεις λες και συγκατοικείς για λίγο με μια δυσλειτουργική οικογένεια από Ork, που σου ζητά να ακονίσεις την ενσυναίσθησή σου», θα μου πει για το έργο με το οποίο επιθυμεί να σχολιάσει τις γκροτέσκες πτυχές της εργασίας από το σπίτι, αλλά και την τεχνολογία που μας επιτρέπει να το κάνουμε. «Στον πυρήνα και των δύο έργων είναι δύο ζωντανά συστήματα, με τους δικούς τους αδιαφανείς κανόνες. Πίσω από την οπτικά και χωρικά πλούσια παρουσίασή τους κρύβεται ένα αίσθημα αγωνίας για ένα οικοσύστημα που καταρρέει και αναδομείται διαρκώς».  

Το ενδιαφέρον του για μια τέχνη που φλερτάρει έντονα με την τεχνολογία και την καινοτομία γεννήθηκε την περίοδο που εργαζόταν ως αρχιτέκτονας στο Πεκίνο. «Άρχισα να ανακαλύπτω μια διαδικτυακή καλλιτεχνική κοινότητα με έντονη δραστηριότητα γύρω από τη Net Art και την Post-Internet Art, η οποία μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον. Αργότερα, έκανα ένα μεταπτυχιακό στον τομέα των Design Media Arts στο UCLA στο Λος Άντζελες, όπου είχα την τύχη να γνωρίσω πολλές ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του χώρου, να διδαχθώ την ιστορία των νέων μέσων και να δουλέψω με εργαλεία όπως το Game Engine, το οποίο έκτοτε θεωρώ το καλλιτεχνικό μου μέσο». 

Τα έργα του Τεό, που έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα και διοργανώσεις του εξωτερικού, κρύβουν πάντα την επιθυμία δημιουργίας μιας νέας γλώσσας επικοινωνίας με το κοινό. «Η αναζήτηση υβριδικών εικαστικών μέσων και η παιγνιώδης αντιμετώπιση της τεχνολογίας χαρακτηρίζουν την καλλιτεχνική μου ταυτότητα. Παρόλο που σε πρώτη ανάγνωση η δουλειά μου φέρει πολύ έντονα το τεχνολογικό στοιχείο, στην πραγματικότητα ο τρόπος που αντιμετωπίζω την τεχνολογία είναι σαν αναγκαίο κακό ή, αν θες, σαν έναν καμβά πάνω στον οποίο μπορώ να δημιουργήσω έναν κόσμο και μια αφήγηση. Όσο περισσότερο σκαλίζει κανείς τη σύγχρονη τεχνολογία, μαζί με την κουλτούρα της Σίλικον Βάλεϊ που τη δημιουργεί, τόσο περισσότερο χάνει την αύρα του εντυπωσιασμού και του μυστικισμού της. Πολλές φορές είναι ένα εργαλείο αρκετά πιο απλοϊκό απ’ όσο πιστεύουμε», καταλήγει.

INFO
H ατομική έκθεση Pheromone Spa του Τεό Τριανταφυλλίδη παρουσιάζεται στην γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 210-3317527) έως 23/12. 
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11.00-19.00, Σάββατο 11.00-17.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή