Παραμύθια και ιστορίες μέσα από τη ζωγραφική του Γιώργου Ιωάννου

Παραμύθια και ιστορίες μέσα από τη ζωγραφική του Γιώργου Ιωάννου

Ο Γιώργος Ίωάννου χρησιμοποίησε μια γλώσσα οικεία σε όλους για να μιλήσει για πράγματα που όλοι γνωρίζουμε και προσπερνάμε.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε πίνακας του Γιώργου Ιωάννου είναι και μια σελίδα ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται: ως μια πυκνογραμμένη σελίδα στην οποία ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει την περίληψη του (προσωπικού του) κόσμου, ενός κόσμου παράλογα λογικού», υποστηρίζει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης και επιμελητής της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης που ετοίμασε ο ΟΠΑΝΔΑ, με τίτλο Εσωτερική διαδρομή. Η έκθεση, η οποία αναπτύσσεται και στα δύο κτίρια της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει περισσότερους από 150 πίνακες, λάδια και μονοτυπίες, καθώς και αρχειακό υλικό, σημειωματάρια, αντικείμενα και δεκάδες σχέδια σε προθήκες, που καλύπτουν μια πολύ μεγάλη περίοδο της δραστηριότητας του Ιωάννου, από τα νεανικά του σχέδια στη διάρκεια της Κατοχής έως τα τελευταία του έργα το 2008, οπότε και σταμάτησε να ζωγραφίζει. Μια γρήγορη ματιά στην εικονογραφία του είναι αρκετή για να γεννήσει συνδέσεις με το κίνημα της pop art και τον κόσμο των κόμικς, όμως ο Μαρίνος σχολιάζει πως μπορούμε να εντοπίσουμε τις ομοιότητες με τη βυζαντινή τέχνη, εκεί όπου συναντά κανείς «μια αντίστοιχη συμπύκνωση χώρου και όπου η αφήγηση δομείται μέσα από διαφορετικά επίπεδα και επεισόδια».

Παραμύθια και ιστορίες μέσα από τη ζωγραφική του Γιώργου Ιωάννου-1
Εν μέσω στοιχείων, λάδι σε λινό, 100 x 70 εκ.

INFO
Από 30/11/2022 έως 29/01/2023, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Κτίριο Α, Γερμανικού & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή – Κτίριο Β, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο, opanda.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή