Κρίτων Πουλής: «Μια ωραία γεύση είναι μια στιγμή ευτυχίας»

Κρίτων Πουλής: «Μια ωραία γεύση είναι μια στιγμή ευτυχίας»

Ο καταξιωμένος σεφ-ζαχαροπλάστης μάς υποδέχεται στο L’atelier, το ολοκαίνουργιο μπιστρό των Bon Bon Fait Maison, και μας μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για τη γεμάτη φωτεινές εμπειρίες διαδρομή του.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη με μια μαμά και μια γιαγιά που μαγείρευαν εκπληκτικά. Στο νηπιαγωγείο ντυνόμουν ζαχαροπλάστης και αργότερα στο λύκειο έκανα συλλογή από σπάνια βιβλία μαγειρικής που αγόραζα στο βιβλιοπωλείο Κάουφμαν. Άρχισα να μαγειρεύω μανιωδώς, παίρνοντας ιδέες από κάτι φανταστικές εκπομπές της ιταλικής τηλεόρασης, τις οποίες έγραφα σε κασέτα για να μη τις χάνω. Τότε στα ’00s, αν έλεγες ότι θες να γίνεις μάγειρας, σε κοιτούσαν περίεργα, δεν με ένοιαζε όμως. Ήμουν πάντα αυτόνομος, πεισματάρης, ονειροπόλος. Αποφάσισα να σπουδάσω στο Παρίσι, στη Le Cordon Bleu, εκεί που χτυπούσε η καρδιά της γαστρονομίας.  

»Τελειώνοντας τη σχολή, έπιασα δουλειά στο L’Avant-Goût, πλάι στον Κριστόφ Μποφρόν, τον άνθρωπο που εισήγαγε τη φιλοσοφία της bistronomie στο Παρίσι. Το όνειρό μου, βέβαια, ήταν να μπω σε ένα εστιατόριο με τρία Μισελέν. Άρχισα να στέλνω βιογραφικά και με πήραν τελικά στο L’Arpège.

Απίστευτη εμπειρία, με πολλές δυσκολίες. Πολλές ώρες δουλειάς, λίγα χρήματα, αρκετό μπούλινγκ και αδιανόητος ανταγωνισμός. Έφυγα για να βρεθώ στο, επίσης, τριών αστέρων Μισελέν Lucas Carton, στο πλάι του σπουδαίου Αλέν Σαντερένς. Μετακόμισα στο Λονδίνο, για να δουλέψω στο Sketch, κι έπειτα στη Νέα Υόρκη, για να βρεθώ δίπλα στον κορυφαίο Αλέν Ντικάς, που τότε “έτρεχε” το εστιατόριο του Essex House. Επέστρεψα στο Παρίσι και μια μέρα που έτρωγα το αγαπημένο μου γλυκό στο ζαχαροπλαστείο του θρύλου Πιερ Ερμέ, τον είδα απέναντί μου. Τον πλησίασα και του είπα: “Σας θαυμάζω, θέλω να αποκτήσω εμπειρία στη ζαχαροπλαστική και επιθυμώ να δουλέψω κοντά σας”. Με πήρε ως πρακτικάριο και κατέληξα να διευθύνω τα διεθνή του πρότζεκτ, όπως το opening του Salon du Chocolat στη Σεούλ σε συνεργασία με τον Dior, του πεντάστερου Hotel Ritz Carlton στο Κιότο και του Hotel Le Royal Monceau στο Παρίσι. Έμεινα μαζί του δέκα χρόνια, έγινα το δεξί του χέρι, έφτασα σε σημείο να σκέφτομαι και να γεύομαι όπως αυτός. 

»Όταν έφυγα από τον Ερμέ, άνοιξα το Kilikio, ένα ελληνικό delicatessen στο Παρίσι, θέλοντας να προωθήσω τα ελληνικά προϊόντα στους ξένους, που τόσο τα θαυμάζουν και τα αναζητούν. Εκεί με βρήκε ένας Γάλλος επιχειρηματίας, λέγοντάς μου ότι θέλει να κάνουμε μαζί κάτι στα Κύθηρα, το αγαπημένο του ελληνικό νησί. Το είδα σαν αφορμή να επιστρέψω, επιτέλους, στην Ελλάδα και κάπως έτσι γεννήθηκε το πρώτο Bon Bon Fait Maison, με στόχο τα γλυκά και τα παγωτά που θα βρεις εκεί να σου ξυπνούν μνήμες από μια ανέμελη παιδική ηλικία. Μια ωραία γεύση είναι μια στιγμή ευτυχίας και μόνο τέτοιες στιγμές επιθυμώ να βιώνουν όσοι έρχονται στα Bon Bon. Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάσαμε το πέμπτο κατάστημα, το Bon Bon Fait Maison L’atelier, στο κέντρο της Αθήνας, ένα μοντέρνο μπιστρό μέσα σε ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας νεοκλασικό, που στο παρελθόν ήταν η οικία του Μάρκου Μπότσαρη. Την ανακαίνιση ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Νάσος Δελής, διατηρώντας πολλά στοιχεία από τον αρχικό χαρακτήρα του κτιρίου, όπως τις προσόψεις του 18ου αιώνα και μια υπέροχη οροφογραφία. Εδώ θα βρει κανείς μια ολοήμερη γαστρονομική πρόταση, πολύ διαφορετική από τα άλλα μας καταστήματα. Ξεκινάμε το πρωί με ροφήματα, σνακ και νέες επιλογές σε γλυκά, περνάμε στο μεσημεριανό με κρέπες, aperitivo και μια σπέσιαλ λίστα κρασιών και το βράδυ έχουμε ένα dinner menu αλμυρών επιλογών, το οποίο θα αλλάζει τακτικά, επηρεασμένο από τα ταξίδια μου και τους ανθρώπους που γνώρισα σε αυτά. Τις Κυριακές έχουμε ετοιμάσει ένα ξεχωριστό brunch, φυσικά όλα σε πολύ προσιτές τιμές, με έμφαση στην ποιότητα. 

»Νιώθω ότι αυτό το νέο μαγαζί καθρεφτίζει όλη μου τη διαδρομή, μια πορεία που μου έμαθε ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα αν τα κυνηγήσεις με πάθος. Συνειδητοποιώ ότι οι ευκολίες είναι βαρετές και μόνο μέσα από τα εμπόδια καταλήγεις στην ομορφιά. Αν μου εύχομαι κάτι, είναι να μπορώ να ζω τη στιγμή, να απολαμβάνω τη δύναμη του τώρα. Ευτυχώς, έχω τη σύντροφό μου, την Κατερίνα, να μου το θυμίζει καθημερινά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή