Mαθήματα αμερικανικής ιστορίας

Mαθήματα αμερικανικής ιστορίας

Για τα κείμενα του Τζον Κίιν, που δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταπληκτική έμπνευση (ως συνήθως) από τις εκδόσεις Loggia να μεταφράσουν για πρώτη φορά στα ελληνικά τον Τζον Κίιν και τις Αντιαφηγήσεις του – λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Αμερικανός λογοτέχνης κέρδισε (για την ποιητική του συλλογή Punks: New & Selected Poems) το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ. Τα διηγήματα και οι νουβέλες του Κίιν, ετερόκλητα σε βαθμό έκπληξης, «πειραματικά», δημιουργούν ένα ψηφιδωτό εικόνων και στιγμών της μαύρης ιστορίας της Αμερικής: από την παγωμένη αφήγηση για τους σκλάβους στο Περί Βραζιλίας μέχρι τους ζωντανεμένους ήρωες του Μαρκ Τουέιν στα Ποτάμια. Ο Γιώργος Μαραγκός, που υπογράφει τη μετάφραση και το επίμετρο, εντοπίζει δύο πλαίσια, δύο παραδόσεις: τη μεταποικιοκρατική και την queer λογοτεχνία. Το κοινό σημείο αυτών των δύο εκφάνσεων της σύγχρονης λογοτεχνίας είναι ότι «ξεφορτώνονται τις μεγάλες αφηγήσεις του παρελθόντος, για να μιλήσουν χρησιμοποιώντας την οπτική γωνία ανθρώπων που βρίσκονταν στο περιθώριο, ανθρώπων για τους οποίους δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένας δίαυλος εξιστόρησης των δικών τους εμπειριών, ανθρώπων που αντιμετωπίζονταν ως “άλλοι”». Για παράδειγμα, η αφήγηση της ακροβάτισσας (την ξεχωρίζω εν μέρει αυθαίρετα, αλλά και επειδή με εντυπωσίασε στην πρώτη ανάγνωση) στο διήγημα Acrobatique: ένας ιλιγγιώδης –άνευ τελείας, δεκασέλιδος– μονόλογος, συμβατός με το νούμερο που κάνει η «μιγάδα-κανόνι» ή «μαύρη Αφροδίτη», διασχίζει τόπους, χρόνους, πρόσωπα και μας δίνει τα παράδοξα μάτια μιας «άλλης» για να δούμε τον κόσμο. Πολύ πλούσιο βιβλίο, το χαίρεσαι, το θαυμάζεις.

Mαθήματα αμερικανικής ιστορίας-1Οι Αντιαφηγήσεις, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Loggia.

 

 

 

 

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Mαθήματα αμερικανικής ιστορίας-2ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Όλο τον χρόνο ο Ντίκενς διαβάζεται ως ένας σπουδαίος κλασικός και όταν μπαίνει ο Δεκέμβριος, γίνεται ο συγγραφέας των εορτών. Στις 3/12, στο βιβλιοκαφέ Ζάτοπεκ έχει προγραμματιστεί συζήτηση και ανάγνωση των Χριστουγεννιάτικων διηγημάτων του (εκδ. Περισπωμένη).

 

 

 

Mαθήματα αμερικανικής ιστορίας-3ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Η μοναδική συλλογή διηγημάτων του Καζούο Ισιγκούρο, Νυχτωδίες (2009), επανεκδόθηκε μόλις από τον Ψυχογιό, στον οποίο πλέον βρίσκεται το σύνολο του έργου του Βρετανού νομπελίστα. Στις πέντε ιστορίες πρωταγωνιστούν μουσικοί (και η μουσική) σε ένα φόντο σκοτεινό, νυχτερινό, όπως μαρτυρά ο τίτλος.

 

 

Mαθήματα αμερικανικής ιστορίας-4ΘΕΑΤΡΟ
Ένα κλασικό μυθιστόρημα του Άλφρεντ Ντέμπλιν από το 1929, μια υπέροχη τηλεοπτική μεταφορά στα ’80s, μια θεατρική διασκευή σήμερα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων: το Berlin Alexanderplatz (σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού) έκανε πρεμιέρα μέσα στην εβδομάδα. lykofos.org 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή