Ιστορίες με κρασί και κολοκύθα

Ιστορίες με κρασί και κολοκύθα

Η άμαξα της Σταχτοπούτας μπορεί να γίνει ένα νόστιμο πιάτο με πολλές παραλλαγές και να συνοδευτεί με μια ποικιλία κρασιών.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βλέπεις παντού, στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα, στις σελίδες των περιοδικών, στις βιτρίνες των καταστημάτων, χρηστικές, διακοσμητικές, καμαρωτές καμαρωτές με τα υπέροχα πορτοκαλί χρώματα και τα σχήματά τους. Από τη μεγάλη οικογένεια των Cucurbitaceae, οριοθετούν το φθινόπωρο και, όταν δεν γίνονται παιχνίδι στα χέρια κάποιας ματαιόδοξης νονάς που θέλει να δει τη βαφτισιμιά της πριγκίπισσα, καταλήγουν στο πιάτο μας. Αγαπώ τις κολοκύθες για το χρώμα, την πλούσια γεύση τους, το παραμύθι, ίσως και να ταυτίζομαι λίγο με την εκδίκηση της κακιάς αδελφής που καταβροχθίζει με απόλαυση την άμαξα της Σταχτοπούτας. Τέλος πάντων, μια μεγάλη κολοκύθα φιγουράρει στον πάγκο της κουζίνας, έτοιμη να μετατραπεί σε λιχουδιές και να συνοδεύσει ωραία λευκά φθινοπωρινά κρασιά. Πρώτα και καλύτερα ετοιμάζω μια σούπα. Βουτυράτη, αρωματισμένη με κάρι και τελειωμένη με λίγο γάλα καρύδας. Είναι τόσο πλούσια και αρωματική, που αφήνει στην άκρη τους κανόνες και αναζητά στα ποτήρια της ένα Gewürztraminer ή ένα Riesling. Ποικιλίες που θα συνιστούσα ένθερμα σε οποιαδήποτε συνταγή περιέχει κάρι.

Η αμέσως επόμενη στις προτιμήσεις μου παρασκευή είναι φέτες κολοκύθας ξεροψημένες στον φούρνο με μισά κεφάλια σκόρδο και κλαράκια φρέσκιας ρίγανης. Τα βαρελάτα Chardonnay καταλαμβάνουν τα ποτήρια, αφήνοντας χώρο και για ένα κρητικό Roussanne. Εδώ μπορεί να γίνει και μια κόκκινη παρεκτροπή, με ένα μαλακό Syrah ή ένα χαρμάνι Syrah-Viognier. To Viognier από τους αμπελώνες της Μακεδονίας ή της Πελοποννήσου είναι μια ποικιλία που με διακριτικότητα στέκεται δίπλα στα κολοκυθο-μαγειρέματα, όπως επίσης και το ανερχόμενο στις προτιμήσεις των καταναλωτών κρητικό Βιδιανό. Δοκιμάστε τα λοιπόν με ένα ριζότο με κολοκύθα, βούτυρο και πάνω πάνω ξεροτηγανισμένα, τραγανά φύλλα φασκόμηλου. Όχι ότι και ένα Gewürztraminer δεν θα ταίριαζε γάντι. Εμείς την τελευταία φορά ανοίξαμε μια ιταλική Falangina και άρεσε σε όλους. Την επόμενη μέρα, τα απομεινάρια της κολοκύθας έγιναν αφράτος πουρές αρωματισμένος με αποξηραμένες και τριμμένες φλούδες πορτοκαλιού δίπλα σε ένα ωραία ψημένο στήθος πάπιας. Εκεί ανοίξαμε νόστιμα ελληνικά Pinot Noir και αποφασίσαμε σχεδόν ομόφωνα ότι το Pinot Noir είναι το κόκκινο του φθινοπώρου. Και αφού είμαστε στον αστερισμό της κολοκύθας, φτιάξαμε και ένα pumpkin cake με κομματάκια ζαχαρωμένου τζίντζερ και γλάσο αρωματισμένο επίσης με τζίντζερ, και ανοίξαμε τα γλυκά Μοσχάτα μας.

TIPS

  • Κόβουμε ένα καπάκι γύρω από το κοτσάνι της κολοκύθας και το καθαρίζουμε από τους σπόρους. Γεμίζουμε με μισομαγειρεμένο στην κατσαρόλα κιμά με σταφίδες, δαμάσκηνα, κουκουνάρια. Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τελειώνουμε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να τρώγεται η ψίχα της. Τη σερβίρουμε ολόκληρη στο τραπέζι και στα ποτήρια Syrah-Viognier, Grenache, Malbec, Pinot Νoir.
  • Επενδύστε σε καλά εμφιαλωμένα κρασιά. Θα μεταμορφώσουν το καθημερινό σας τραπέζι σε γιορτινό. Χωρίς το ραβδάκι της νεράιδας-νονάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή