Νύχτες στο Λος Άντζελες

Για τον Τζέιμς Ελρόι που βλέπει μέσα στο σκοτάδι.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα με τον Ελρόι είναι πως, αν τον διαβάσεις, δύσκολα μπορείς μετά να διαβάσεις οτιδήποτε άλλο. Οτιδήποτε «αστυνομικό». Όσο ευρύς κι αν γίνει ο όρος του crime fiction, o 74χρονος Αμερικανός είναι κυρίαρχος· σε επίπεδο γραφής, ρυθμού, βάθους, πολυπλοκότητας, κανένας εν ζωή συγγραφέας δεν μπορεί να σταθεί δίπλα του. Τα καλά νέα είναι ότι παραμένει δραστήριος: μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά το καινούργιο του (περσινό) μυθιστόρημα, Πανικός. Δεν ανήκει σε καμία από τις ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει τριλογίες και τετραλογίες του, είναι ένα αυτόνομο μυθιστόρημα για τον σκοτεινό κόσμο του Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’50. Καμία έκπληξη εδώ, είναι ο χρόνος και ο τόπος όπου παραδοσιακά «ζει» ο Ελρόι. Στον Πανικό δίνει τον λόγο στον Φρέντι Ότας, έναν πρώην διεφθαρμένο αστυνομικό που εξομολογείται, όπως λέει, τις αμαρτίες του. Και έχει αδιανόητα πολλές. Ο Φρέντι ήξερε όλα τα μυστικά της πόλης και της νύχτας, των ανθρώπων του Χόλιγουντ και της πολιτικής σκηνής, μυστικά που κατέληγαν στο περιοδικό Confidential – ο συγγραφέας εδώ κλείνει το μάτι στον εαυτό του (L.A. Confidential). Και δεν είναι ότι στο παρελθόν ο Ελρόι είχε σεβαστεί τίποτα, αλλά εδώ είναι πιο προκλητικός από ποτέ, βλάσφημος, τρομακτικός και παρουσιάζει έναν κόσμο φριχτά βρόμικο. Το κείμενο τρέχει μέσα στο σκοτάδι, τα εγκλήματα, τη διαστροφή, την απελπισία, και το πρώτο πρόσωπο δημιουργεί μια παράξενη οικειότητα (ο Φρέντι είναι περισσότερο βασανισμένος παρά αντιπαθής). Δεν είναι ένα βιβλίο για να γνωρίσει κανείς τον Ελρόι, αλλά για να τον χαρεί όποιος τον έχει ήδη αγαπήσει.

Νύχτες στο Λος Άντζελες-1Ο Πανικός κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.

 

 

 

 

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

Νύχτες στο Λος Άντζελες-2ΣΙΝΕΜΑ
Ήρθε η ώρα. Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ντον ΝτεΛίλο, Λευκός θόρυβος (εκδ. Εστίας), σταθμός για την αμερικανική λογοτεχνία της δεκαετίας του ’80, μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Νόα Μπάουμπαχ και από τις 8/12 θα βρίσκεται στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή της Odeon.

Νύχτες στο Λος Άντζελες-3ΘΕΑΤΡΟ
Το συγκλονιστικό κείμενο του Χανς Φάλαντα, Ο καθένας πεθαίνει μόνος του, από τα πολύ σπουδαία μυθιστορήματα για τον Β΄ Παγκόσμιο (στα ελληνικά κυκλοφορεί ως Μόνος στο Βερολίνο, εκδ. Πόλις), ανεβαίνει στη σκηνή από τον θεατρικό οργανισμό Νέος Λόγος και το studio Μαυρομιχάλη. Κάθε Σάββατο και Κυριακή. studiomavromihali.gr 

Νύχτες στο Λος Άντζελες-4ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ωραία χειμωνιάτικη και εορταστική βόλτα: Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στη δραστήρια Δημοτική Αγορά της Κυψέλης από την ομάδα του Impact Hub Athens. Νέοι τίτλοι, second hand εκδόσεις, εκδηλώσεις κ.ά. Στις 9, 10 και 11/12, από τις 10 έως τις 8 το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή