Η ζωγραφική του Ανδρέα Βουρλούμη εστιάζει στα απλά και στα καθημερινά

Η ζωγραφική του Ανδρέα Βουρλούμη εστιάζει στα απλά και στα καθημερινά

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος φιλοξενεί μια αναδρομική έκθεση στα έργα του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη που εστιάζει στα αττικά και στα αθηναϊκά.

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφολογικά και θεματικά, ο Ανδρέας Βουρλούμης (1910-1999) «ακουμπά» περισσότερο στον ιμπρεσιονισμό παρά στις επιταγές του μοντερνισμού, τις οποίες αντιμετώπισε μάλλον με σκεπτικισμό. Σε όλη του τη διαδρομή τίμησε την παραστατική ζωγραφική, εμμένοντας κυρίως σε αυτό που γνώριζε και τον αφορούσε: τον αττικό χώρο. Κάθε ημέρα έκλεινε την πόρτα του σπιτιού του στην Τσακάλωφ και πήγαινε με τα πόδια στο ατελιέ του στο Παγκράτι, καταγράφοντας με ένα μολύβι ό,τι τον συγκινούσε: μπαλκόνια και στέγες σπιτιών, φιγούρες στον δρόμο, γειτονιές και σοκάκια γύρω από το εργαστήριό του, τον Υμηττό, τον Λυκαβηττό. Η αναδρομική έκθεση Ανδρέας Βουρλούμης, ο Αττικός συστήνει, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατό του, έναν από τους πιο τρυφερούς ζωγράφους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Εκατόν σαράντα πίνακες και 80 λιτά σχέδια (τοπία, νεκρές φύσεις, εσωτερικά, γυμνά και πορτρέτα), πολλά εκ των οποίων άγνωστα σε κοινό και κριτικούς, σκιαγραφούν το προφίλ ενός δημιουργού με ευαίσθητες κεραίες, που είχε τη δυνατότητα να μεταμορφώνει το καθημερινό σε ποιητικό.

INFO
Έως 28/02/2023, Αίθριο 4ου ορόφου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα, nlg.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή