Αποστάγματα έκτης γενιάς από την οικογένεια Καλλικούνη

Αποστάγματα έκτης γενιάς από την οικογένεια Καλλικούνη

Λικέρ, κρασί, ποτά και λίγη ιστορία.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μου αρέσουν οι οικογένειες που μετρούν γενιές και γενιές στην ίδια επιχειρηματική πορεία, που ακουμπούν στο παρελθόν και στην παράδοση για να χαράξουν το μέλλον και την καινοτομία. Μια τέτοια οικογένεια είναι η οικογένεια Καλλικούνη, που ξεκινάει την πορεία της τον 19ο αιώνα, όταν ο Γεώργιος Καλλικούνης, γόνος στρατιωτικής οικογένειας εκ Μεσσηνιακής Μάνης ορμώμενος, μεταναστεύει στην Τεργέστη. Ο λόγος –που με αφήνει άφωνη– είναι ότι η περιοχή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη για τα κρασιά της από Prosecco και ο Γεώργιος θέλει να μάθει τα πώς και τα γιατί. Γυρίζει γεμάτος γνώσεις και νεωτερισμούς από την Εσπερία και το 1850 ιδρύει στην Καλαμάτα το πρώτο ατμοκίνητο οινοπνευματοποιείο, με στόχο να παράγει οινόπνευμα και κρασί από τα μεσσηνιακά αμπέλια.

Ρακή και μαστίχα είναι τα πρώτα ποτά με ιδιότυπες συνταγές απόσταξης και αναμείξεων, που αργότερα περνούν στα χέρια της δεύτερης γενιάς, του Νικολάου, που δημιουργεί εκεί στις αρχές του 20ού αι. αποστάγματα κρασιού από Νεμέα και Μαντινεία, αλλά και από Μοσχάτο Πατρών. Πολύ σύντομα ιδρύει παράρτημα στην Αθήνα και αρχίζει τα ταξίδια στο εξωτερικό, παίρνοντας μέρος σε διεθνείς εκθέσεις όπου επιβεβαιώνει με βραβεύσεις την αξία των προϊόντων του.

Μετά τον Νικόλαο έρχεται η εποχή των γυναικών για την εταιρεία Καλλικούνη. Η σύζυγός του, Κλειώ, και οι δύο αδελφές της, Ματθίλδη και Παρασκευή, παίρνουν τα ηνία στα επιδέξια χέρια τους και, αξιοποιώντας την εμπειρία και την παράδοση, καινοτομούν και προχωρούν με ιδιαίτερη επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής. Μιλάμε για το 1919! Η δραστήρια Κλειώ αντιλαμβάνεται τη δύναμη της γυναικείας αγοράς και επιδίδεται με αφάνταστη επιτυχία στη δημιουργία πρωτότυπων λικέρ και αρωματικών αποσταγμάτων από φρούτα και καρπούς, με πιο φημισμένα από όλα το Λεμόνι και το Αχλάδι. Παράλληλα οργανώνει τον εξαγωγικό τομέα και στις πέραν του Ατλαντικού ακτές. Η πορεία συνεχίζεται με τον Νικόλαο Καλλικούνη τον νεότερο, που έχει την τιμή να αξιώσει την εταιρεία του να πάρει τον προνομιακό τίτλο του Προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής. Τα προϊόντα εξελίσσονται και εμπλουτίζονται στα χέρια και της επόμενης γενιάς, των αδελφών Βασιλείου και Γεωργίου, για να φτάσουμε στον Νικόλαο τον νεότερο, που μόλις μπαίνει στο παιχνίδι. Μιλάμε πια για μια τεράστια γκάμα ποτών, ανάμεσα στα οποία το Old Sport Dry Gin και το Vermouth Pikron, που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. 

Πρέπει να ομολογήσω ότι τις ιστορίες που σας διηγούμαι τις ανέσυρα από ένα καταπληκτικό λεύκωμα που η οικογένεια Καλλικούνη εξέδωσε, σε επιμέλεια της Φωτεινής Καλλικούνη και φωτογραφίες του Ρόμπερτ Ζερβού. Αν βρεθείτε στην Καλαμάτα, αναζητήστε το στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, γιατί προς το παρόν διατίθεται μόνο εκεί. Έως τότε, βέβαια, απολαύστε ένα Negroni με ίσες αναλογίες Pikron Vermouth, Amaro Bitter και Old Sport Gin.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή