5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα

Στριμωχνόμαστε για ράμεν, κρασί, σάντουιτς, σούσι και όχι μόνο στα μικρά μαγαζιά της Αθήνας, τα οποία αναπληρώνουν με φαντασία, ευρηματικότητα και ζεστή ατμόσφαιρα όσα τους λείπουν σε τετραγωνικά.

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-1
Το πολύχρωμο μικροσύμπαν του Tuk Tuk είναι ένα ταξίδι-αστραπή στην Ταϊλάνδη.

☛ Tuk Tuk: η μικρή Ταϊλάνδη του Κουκακίου

Χτυπώντας γόνατα με τους διπλανούς στον στενό πάγκο του Tuk Tuk, νιώθεις ότι βρέθηκες για λίγο σε κάποιο δρομάκι της Μπανγκόκ. Μέσα στα λίγα τετραγωνικά έχουν χωρέσει ένα σωρό μικροαντικείμενα: από φαναράκια, παχουλούς Βούδες και πλαστικές γάτες που χαιρετάνε ασταμάτητα μέχρι πλαστικά φυτά, ομπρελίτσες και πόστερ από τον ταϊλανδέζικο κινηματογράφο των ’60 – ένα χαριτωμένο, κιτς μικροσύμπαν που χωράει ίσα ίσα καμιά δεκαριά άτομα. Σε απόσταση αναπνοής, στην ανοιχτή κουζίνα, βλέπεις τηγάνια με φωτιές, ντάμπλινγκ-μπουκίτσες να μαγειρεύονται στον ατμό, νουντλς να γυαλίζουν όσο ανακατεύονται μέσα στις σάλτσες τους. Όταν το τσίλι ακουμπάει στο καυτό γουόκ, οι μύτες των θαμώνων γαργαλιούνται αμέσως. Στα σταθερά της παραγγελίας: το pad thai, τα καλαμάκια κοτόπουλου με σάλτσα φιστικοβούτυρου και καυτερές, πικλαρισμένες πιπεριές, το κάρι massaman (με καρύδα, ταμάρινδο και φιστίκια) και το εθιστικό Pad Grapao Muu, ένα πιάτο με αρωματικό, καυτερό κιμά που συνοδεύεται από τηγανητό αυγό και ρύζι γιασεμί. –Γ. Π.
→ Βεΐκου 40, Kουκάκι, Τ/211-4051947

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-2

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-3
Το πιο μικρό wine bar του Συντάγματος είναι ιδανικό για ανασυγκρότηση μετά το γραφείο.

☛ Angelo et Manolo: στάση για κρασί και τσιμπολόγημα

Το μικρό το δέμας wine bar στη Μητροπόλεως, δημιούργημα της Φωτεινής Παντζιά (ο Αngelo του ονόματος είναι ο γιος της Άγγελος) και του νεαρού πρωταθλητή στο άλμα επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλή (αυτός είναι ο Manolo), είναι καλή ιδέα όταν θέλεις να κάνεις μια μικρή στάση μετά το γραφείο για αποσυμπίεση και… ανασύνταξη. Αυτή την εβδομάδα ήταν κλειστό για κάποιες τεχνικές εργασίες, τις επόμενες μέρες όμως επιστρέφει. Εδώ προτείνουν ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα σε φιάλη και σε ποτήρι – χάρη στο σύστημα Coravin, μπορεί κανείς να δοκιμάσει by the glass και αρκετά ιδιαίτερα κρασιά. Και τα συνοδεύουν με διάφορα τυριά και αλλαντικά, από γραβιέρες, αρσενικό Νάξου και μορταδέλα μαύρου χοίρου μέχρι manchego, morbier, tomme de Savoie και chorizo. –Α. Σ. 
→ Μητροπόλεως 38Α, Σύνταγμα, Τ/210-3248115

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-4
Το κουκλίστικο Marketta χωράει το πολύ δέκα άτομα και σερβίρει ελαφριά γεύματα, όπως η σαλάτα beetbouleh. (φωτογραφία κάτω) © Άγγελος Γιωτόπουλος

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-5

☛ Η Μarketta: μικρό, νόστιμο διάλειμμα 

Είναι πολύ χαριτωμένο το μαγαζάκι που έστησε στη Λέκκα η Έρικα Κρος. Βλέποντας τις φρέσκες σαλάτες και τα σάντουιτς στη βιτρίνα, δεν θες και πολύ να μπεις και να πιάσεις μια γωνιά στη μικρή σάλα, βαμμένη σε απαλό μπλε, που θα ’ναι δεν θα ’ναι 20 τετραγωνικά, και να φας κάτι νόστιμο στα γρήγορα. Τέσσερα τραπέζια έχει όλα κι όλα η Marketta απέναντι από τον πάγκο με τη μηχανή του καφέ και τα ράφια με τα περιοδικά και τα βιβλία μαγειρικής, τις χειροποίητες πίκλες και τα ξίδια. Το μάξιμουμ που xωράει είναι δέκα άτομα. Μου αρέσει το beetbouleh του, ένα διαφορετικό ταμπουλέ που φτιάχνουν με πλιγούρι, παντζάρι, μύρτιλα, σμέουρα, βατόμουρα και βινεγκρέτ με φρούτα του δάσους, και η χορταστική σαλάτα με κέιλ, φακές πράσινες, ελιές, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κομματάκια πορτοκαλιού, στην οποία μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις και φέτα. Μου αρέσουν και τα σάντουιτς με χειροποίητη φοκάτσια, ιδίως αυτό με τον τόνο κονφί, τα φρέσκα σαλατικά και τη σπιτική μαγιονέζα. Τώρα που κρύωσε ο καιρός, θα ξεκινήσουν να σερβίρουν και κοτόσουπα, παραδοσιακή, με αυγολέμονο – άλλος ένας λόγος να περάσεις το κατώφλι. –Α. Σ.
→ Λέκκα 10, Σύνταγμα, Τ/210-3225388

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-6
Η διαδραστικότητα είναι μέρος της εμπειρίας του sushi bar του Αντώνη Δρακουλαράκου.

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-7

☛ Sushimou: σούσι μπαρ για 12 

Είναι ιδιαίτερη εμπειρία το φαγητό στο λιλιπούτειο σούσι μπαρ του Αντώνη Δρακουλαράκου. Δώδεκα άτομα κάθονται στον πάγκο μπροστά του την ώρα που κόβει τα σασίμι και σχηματίζει με επιδέξιες κινήσεις τα νιγκίρι – υπάρχουν και μερικές ακόμη θέσεις έξω. Εδώ ο δρόμος είναι ένας, omakase, σαν να λέμε «μενού του σεφ» στα γιαπωνέζικα. Και διαμορφώνεται με ό,τι βρίσκει ο ίδιος καθημερινά στην αγορά: σφυρίδες, χριστόψαρα, μαγιάτικα και δράκαινες, μπαρμπούνια, κοκκάλια, σαρδέλες αλλά και καραβίδες, που την τελευταία φορά που πήγα ήταν φα-ντα-στι-κές. Το σενάριο έχει σπαρταριστές πρώτες ύλες, καλοακονισμένη τεχνική και μια ωραία διαδραστικότητα. Και σάκε και γιαπωνέζικα ουίσκι έχει, πλην όμως στο Sushimou αγαπούν και το κρασί. Στη μικρή λίστα-χάρτη της Ελλάδας βρίσκεις 10-12 ετικέτες σε πολύ καλές τιμές, ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη, εκτός λίστας, από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, που έρχονται σε μικρές παρτίδες κι αλλάζουν συχνά, ενώ με μια έξτρα χρέωση μπορείς να φέρεις τη δική σου φιάλη. Καθώς ο μικρός χώρος είναι αρκετά δημοφιλής και τα Σαββατοκύριακα δεν ανοίγει, χρειάζεται κράτηση μία-δύο εβδομάδες νωρίτερα. –Α. Σ.
→ Σκούφου 6, Σύνταγμα, Τ/211-4078457

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-8

5 εστιατόρια «τσέπης» για καλό φαγητό στην Αθήνα-9
Για όσους τυχερούς προλάβουν μία από τις τρεις θέσεις στον πάγκο του Ekiben, έχει αχνιστό ράμεν. 

☛ Ikigai & Ekiben Kitchen: μια ιαπωνική γωνιά που δεν μοιάζει με άλλη

Ένας μινιόν παιδότοπος για τους λάτρεις της ιαπωνικής κουλτούρας άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Σκούφου, στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ο χώρος που φέρει την υπογραφή του Άρη Βεζενέ μπορεί να είναι μικρός, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει από το να στεγάζει όχι ένα, αλλά δύο πρότζεκτ μαζί: ένα νέας γενιάς ιαπωνικό παντοπωλείο και ένα εστιατόριο με τρεις θέσεις. Στα ράφια του βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, παλαιωμένες soy sauce, εξαιρετικά premium σησαμέλαια, πρωτότυπα αρωματικά ξίδια, σπάνια ντρέσινγκ (π.χ. γλυκό ξίδι καπνισμένο με ξύλο κερασιάς) αλλά και χειροποίητα κεραμικά Ελλήνων και Ιαπώνων καλλιτεχνών, μαγειρικά σκεύη, αξεσουάρ και ιαπωνικό μαγειρικό εξοπλισμό, όπως εκείνο τον κομψό και χαριτωμένο τρίφτη wasabi. Το κρεοπωλείο του Ikigai προτείνει όχι μόνο την ιαπωνική ράτσα Wagyu, αλλά και γενικότερα τη φιλοσοφία της ιαπωνικής και κορεατικής χασαπικής, ενώ στην κάβα κρύβεται μια αξιόλογη συλλογή από ιαπωνικά ουίσκι, με ιδιαίτερη έμφαση σε συλλεκτικής αξίας, δυσεύρετες ετικέτες. Όσοι τυχεροί προλάβουν θέση στη μαρμάρινη μπάρα θα απολαύσουν ράμεν, sando, gyoza ή ένα «μυστικό» omakase menu. Για όσους δεν προλάβουν, ευτυχώς το Ekiben λειτουργεί και με take away. –Γ. Π.
→ Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/210-3250535

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή