Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο πιο υποφερτή θα γινόταν η καθημερινότητά μας αν ο καθένας μας έβαζε στο πρόγραμμα μια χειρονομία ή πρωτοβουλία για το καλό των άλλων;

15' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφουν οι Μαρία Αθανασίου, Ελευθερία Αλαβάνου, Βάλια Δημητρακοπούλου, Έλις Κις, Βύρωνας Κριτζάς, Γεωργία Παπαστάμου, Ελίζα Συναδινού

Σήμερα το πρωί στον δρόμο για το γραφείο χρειάστηκε να διασχίσω μια στενή υπόγεια διάβαση. Περίπου στο μέσο της διασταυρώθηκα με ένα νεαρό κορίτσι. Λίγο πριν αναγκαστούμε και οι δύο να στριμωχτούμε για να συνεχίσουμε τον δρόμο μας, σταμάτησε, χαμογέλασε και μου έκανε νόημα να περάσω. Ίσως για την ίδια δεν ήταν σημαντικό, ίσως το κάνει καθημερινά, ίσως να μην το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Εμένα όμως αυτή η απλή, αυθόρμητη πράξη καλοσύνης μού έφτιαξε τη διάθεση. 

Η δύναμη της καλοσύνης, όμως, που όλους μάς έχει αγγίξει κάποτε, επεκτείνεται πέρα από μια απλή αλλαγή διάθεσης που μπορεί να έχει στιγμιαία επίδραση. Στη διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία επιβεβαιώνεται μέσα από έρευνες και μελέτες, τα ευρήματα των οποίων αποτελούν −εξαιρετικά ευχάριστη και ελπιδοφόρα− έκπληξη. Οι απλές πράξεις καλοσύνης καταδεικνύεται ερευνητικά ότι διαθέτουν ένα ανέλπιστο boomerang effect: επιστρέφουν, δηλαδή, σε αυτόν που τις έκανε. 

Θα υποθέσετε ότι αυτό σημαίνει πως μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, και θα έχετε δίκιο, αλλά, επιπρόσθετα, μας κάνουν υγιέστερους ανθρώπους. Όταν κάνουμε μια καλή πράξη, στον οργανισμό μας εκκρίνεται ωκυτοκίνη ή αλλιώς η ορμόνη της αγάπης, η οποία μακροπρόθεσμα ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, μειώνει τις φλεγμονές, επιταχύνει την επούλωση των πληγών, επιβραδύνει τη γήρανση και, φυσικά, αυξάνει την καλή διάθεση. Άνθρωποι που συμμετείχαν σε σχετικές έρευνες ανέφεραν ότι, αφότου έκαναν μια καλή πράξη, ένιωσαν να ενισχύεται το αίσθημα της ευτυχίας που ένιωθαν. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δε, έδειξε ότι η καλοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό φυσικό αντικαταθλιπτικό, βοηθώντας ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή ή χρόνιο στρες να ανακουφιστούν από κάποια από τα συμπτώματα.

Το φαινόμενο της πεταλούδας βρίσκει την εφαρμογή του και στην περίπτωση των καλών πράξεων, οι οποίες είναι… μεταδοτικές. Όταν ένας άνθρωπος δεχτεί καλοσύνη, είναι πολύ πιθανό να την ανταποδώσει ή να τη χαρίσει με τη σειρά του σε κάποιον άλλον. Και, φυσικά, οι πράξεις καλοσύνης λειτουργούν ενισχυτικά για τον κοινωνικό ιστό και τη σύνδεση που μπορούν να νιώσουν οι άνθρωποι. 

Έχοντας επιβιώσει από χρόνια κρίσης και πανδημίας, που λειτούργησαν διαλυτικά στην ανθρώπινη συνύπαρξη, δοκίμασαν την αλληλεγγύη και τη συμπόνια, επέβαλαν κοινωνική και ατομική αποστασιοποίηση, ίσως η καλοσύνη να είναι τελικά η κόλλα που θα κολλήσει ό,τι έσπασε μέσα μας, γύρω μας και μεταξύ μας.

→ Δώρισε τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι 

Στην πράσινη εποχή που διανύουμε, η ανταλλαγή και η δωρεά ρουχισμού είναι, επιτέλους, κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στο Fabric Republic, η ιδέα μιας πιο βιώσιμης καταναλωτικής συμπεριφοράς βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά, με τελικό στόχο το zero waste. Ένα σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το Fabric Republic, συλλέγει ρούχα τα οποία αργότερα διανέμει σε κοινωφελείς οργανισμούς. Η ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού υποδέχεται ρουχισμό σε καλή κατάσταση, επιλέγει, καθαρίζει, κατηγοριοποιεί και στη συνέχεια προωθεί τα ρούχα σε εκείνους που τα χρειάζονται. Να σημειωθεί ότι στο Fabric Republic εργάζονται και άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο fabricrepublic.gr θα βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς σημείο συλλογής. — Ε.Κ.

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες-1

→ Γίνε εθελοντής κηπουρός στην πολυκατοικία

Η συνύπαρξη με φυτά μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική μας υγεία, διαπίστωσε μια πρόσφατη επισκόπηση σαράντα δύο σχετικών μελετών, που κατέδειξαν ότι η παρουσία φυτών σε έναν χώρο βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωσιακές λειτουργίες και μειώνει το στρες. Η είσοδος της πολυκατοικίας είναι ο ιδανικός χώρος για να δημιουργήσεις μια γωνιά με όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου, καλωσορίζοντας συγκατοίκους και επισκέπτες. Αν υπάρχει δε και αυλή ή κήπος, μπορείς να επεκτείνεις την καλλωπιστική σου δράση σε μεγαλύτερη κλίμακα. Μια καλή ιδέα θα ήταν να μετατρέψεις μια γωνιά του κήπου, της αυλής 
ή ακόμα και της ταράτσας σε έναν μικρό κοινόχρηστο λαχανόκηπο ή βοτανόκηπο.— Μ.Α.

→ Κάνε κομπλιμέντα σε αγνώστους

Ένα τέλειο παλτό. Τα σκουλαρίκια που σου τράβηξαν την προσοχή ή τα αθλητικά που είδες σε κάποιον και σου άρεσαν. Αντί να το κρατήσεις για τον εαυτό σου, μπορείς να το πεις. Στην αρχή ίσως νιώσεις λίγο άβολα, μετά θα πάρεις φόρα! — Γ.Π.

→ Μοιράσου το φαγητό σου, μείωσε τη σπατάλη

Το περίσσευμα του καθημερινού σου φαγητού, μία ή περισσότερες μερίδες που ενδεχομένως να κατέληγαν στα σκουπίδια, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μεσημεριανό ή το δείπνο εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Η οργάνωση Μπορούμε συντονίζει καθημερινά τη δωρεά και την παραλαβή περισσότερων από 35.000 μερίδων τροφίμων από δωρητές προς 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Οδηγίες για τη διαδικασία και τους τρόπους συμμετοχής μπορείς να βρεις στο boroume.gr — Μ.Α.

→ Υιοθέτησε έναν πιγκουίνο

Είναι αστείοι, γοητευτικοί και κυρίως… απειλούμενοι. Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος και ο πιγκουίνος της Αδελίας, που ζουν στην Ανταρκτική και στον Νότιο Ωκεανό, βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής και της λαθροθηρίας. Προσφέροντας ένα ποσό στην WWF, μία φορά ή κάθε μήνα, ξεκινώντας από μερικά ευρώ, τους δίνεις μια ευκαιρία να επιζήσουν. Αντίστοιχες δωρεές μπορείς να κάνεις για τις χελώνες καρέτα καρέτα, τα δελφίνια, τα πάντα, τις πολικές αρκούδες, τις τίγρεις. donate.wwf.gr/yiothetise — Β.Δ. 

→ Δώσε τη σειρά σου στο ταμείο του σούπερ μάρκετ

Αν βρεις κάποιον που κρατάει πολύ λιγότερα προϊόντα από εσένα, άφησέ τον να περάσει. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι το θεωρούν δεδομένο και σχεδόν επιβάλλονται… Κάνε πως δεν το πρόσεξες. — Β.Κ.

→ Χαμογέλασε, πες καλημέρα, πάρε τηλέφωνο για χρόνια πολλά

Πριν από μερικούς μήνες, μια φίλη έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα: να καλημερίζει καθημερινά τους ανθρώπους που συναντούσε από το σπίτι της έως τη στάση του λεωφορείου. Συχνά τον χαιρετισμό της ακολουθούσε ένα στιγμιαίο ξάφνιασμα, άλλες φορές μια υποψία ενόχλησης, πολλάκις μια διστακτική απάντηση, κάποτε μια θερμή ανταπόδοση της ευχής. Σύντομα, αυτό το τελετουργικό καθιερώθηκε και τώρα πια κάθε πρωινό, σαν μια σιωπηρή συμφωνία, οι άνθρωποι της γειτονιάς ανταλλάσσουν πρωινούς εγκάρδιους χαιρετισμούς. Αν δεν αισθάνεσαι ακόμη τόσο εξωστρεφής, χάρισε έστω ένα χαμόγελο, αλλά όχι μόνο στα πρωινά σου συναπαντήματα: μοίρασέ το σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες συναντήσεις. Κάνε τους ανθρώπους να νιώσουν ορατοί, σημαντικοί με ένα τηλεφώνημα για χρόνια πολλά στα γενέθλια ή στην ονομαστική τους εορτή − αν δεν τους έχεις συνηθίσει σε κάτι τέτοιο, ακόμα καλύτερα. — Μ.Α.

→ Γίνε από μηχανής… νταντά 

Δήλωσε διαθεσιμότητα να παραλαμβάνεις από το σχολείο τα παιδιά γονιών που δυσκολεύονται με το ωράριο. Ίσως σου έχει τύχει κι εσένα: πέντε λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι για το σχόλασμα βρίσκεσαι ακόμη στον δρόμο. Το παιδί θα περιμένει στην έξοδο του σχολείου μέχρι να φτάσεις − η εικόνα σού δημιουργεί άγχος, ενοχές, θυμό. Σε αυτή τη θέση βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες γονείς, που βλέπουν τους δείκτες του ρολογιού να κινούνται αδυσώπητα ενώ οι ίδιοι είναι κολλημένοι στην κίνηση. Αν το ωράριό σου το επιτρέπει, προσφέρσου να παραλαμβάνεις τα παιδιά γονιών που γνωρίζεις ότι δυσκολεύονται με το ωράριο του σχολείου. Μπορείς δε να δημιουργήσεις ένα κυκλικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και άλλους γονείς και θα λειτουργεί και ως ομάδα έκτακτης ανάγκης, που θα εξασφαλίζει ότι, αν χρειαστεί, πάντα κάποιος θα ανταποκριθεί σε ένα επείγον αίτημα.  — Μ.Α.

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες-2

→ Βοήθησε τους ανήμπορους ανθρώπους της πολυκατοικίας/γειτονιάς 

Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, αναπηρία ή ψυχική νόσο. Υπάρχει κάποιος στη γειτονιά σου; Μήπως στην πολυκατοικία σου;  Έχεις αναρωτηθεί πώς προμηθεύεται τα ψώνια του, πώς ετοιμάζει τα γεύματά του, πώς φροντίζει το σπίτι του; Αφιέρωσε λίγα λεπτά την ημέρα ή κάποια ώρα την εβδομάδα για να του ετοιμάσεις ένα φαγητό, ανάλαβε να κατεβάσεις τα σκουπίδια του ή να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας. — Μ.Α.

→ Αγόρασε τη Σχεδία, συνομίλησε με τους πωλητές

Οι άνθρωποι με το κόκκινο γιλέκο μπήκαν στη ζωή μας πριν από μία δεκαετία, μαζί με το πρώτο ελληνικό περιοδικό δρόμου, τη Σχεδία. Σε σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, σε πλατείες και κεντρικά σημεία συνάντησης σε όλη την πόλη, άνθρωποι που έχουν ζήσει τον εφιάλτη της αστεγίας παλεύουν με όχημα τη Σχεδία να εξασφαλίσουν το εισόδημα που θα τους εξασφαλίσει μια στέγη. Ήδη περισσότεροι από 50 πρώην άστεγοι κατόρθωσαν να αποκτήσουν δική τους κατοικία μέσα από την εργασία τους, ενώ πάνω από 150 βρήκαν δουλειά μέσω της Σχεδίας. Όταν αγοράσεις το αντίτυπό σου, μην παραλείψεις να μιλήσεις για λίγο μαζί τους· περισσότερο από τα χρήματα, αξία έχει για τους ανθρώπους που έζησαν για χρόνια αόρατοι, αν και εκτεθειμένοι σε δημόσια θέα, η επαφή και η ορατότητά τους. — Μ.Α.

→ Υιοθέτησε σελίδες ακουστικών βιβλίων για τυφλούς 

Σε μια συζήτηση της Αργυρώς Σπυριδάκη με τον φίλο της Θοδωρή Τσάτσο, εκ γενετής τυφλό, ήρθε στην προσοχή της ότι δεν υπάρχουν αρκετά βιβλία σε προσβάσιμη μορφή για άτομα με αναπηρία όρασης. Έτσι γεννήθηκε το Διαβάζω για τους Άλλους, που μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 ακουστικά βιβλία, λογοτεχνικά ή πανεπιστημιακά συγγράμματα. Μπορείς να βοηθήσεις σε αυτή την προσπάθεια αναλαμβάνοντας τα έξοδα ηχογράφησης για όσες σελίδες έχεις τη δυνατότητα (η κάθε σελίδα κοστίζει 12,50 €) και να συμβάλεις στη λύση ενός σοβαρού προβλήματος: της μη ισότιμης πρόσβασης όλων στη γνώση, στη μάθηση και στα βιβλία. giatousallous.org/book-sponsor — E.σ.

→ Μπορείς να είσαι Άγιος Βασίλης κάθε μέρα του χρόνου

Άφησε ένα πακέτο με κουλουράκια σε κάποιον συνάδελφο στο γραφείο ή κέρασε όλους ένα σπιτικό γλυκό, δώσε ένα λουλούδι μια τυχαία μέρα σε έναν φίλο, στείλε μια χειρόγραφη κάρτα ή ένα δώρο σε έναν αγαπημένο που ζει μακριά, αγόρασε ένα ζεστό ή δροσερό ρόφημα για έναν άγνωστο που εργάζεται σε εξωτερικό χώρο. — Μ.Α.

→ Γίνε εθελοντής φίλος με έναν ηλικιωμένο 

Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος. Κάνε στον εαυτό σου και σε έναν ηλικιωμένο το δώρο της φιλίας και γίνε εθελοντής στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε ηλικία. Θα επικοινωνείς μέσω τηλεφώνου (ή από κοντά, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν), με σκοπό μόνο την ανθρώπινη επαφή. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποια συγκεκριμένη εξειδίκευση, μόνο τη διάθεση για μια νέα φιλία, για προσφορά, για επικοινωνία. Θα κερδίσεις λίγη από την πολύτιμη εμπειρία που έχει να μοιραστεί ένας άνθρωπος της τρίτης ηλικίας, καθώς και την ικανοποίηση ότι φώτισες τη μέρα ενός ανθρώπου που το είχε ανάγκη. prolepsis.gr — E.σ.

→ Γύρισε έναν φίλο στο σπίτι του με το αμάξι, ακόμα κι αν δεν είναι στον δρόμο σου

Στην επαρχία είναι σχεδόν αυτονόητο. Στην Αθήνα όχι και τόσο, λόγω μεγάλων αποστάσεων. Όπως και να ’χει, το να γλιτώσεις κάποιον από την ταλαιπωρία του λεωφορείου ή το κόστος του ταξί είναι μια πράξη γενναιοδωρίας που δεν θα περάσει απαρατήρητη και θα δώσει χαρά και σ’ εσένα. — Β.Κ.

→ Φρόντισε το κατοικίδιο ενός φίλου όσο θα λείπει για διακοπές 

Προθυμοποιήσου, επίσης, να ποτίσεις τα λουλούδια του. Πρόσεξε μόνο μην μπεις στον πειρασμό να ανοίξεις συρτάρια και ντουλάπια… — Β.Κ.

→ Δώρισε τα μαλλιά σου σε γυναίκες με καρκίνο

Αν έχεις μακριά μαλλιά, χωρίς χημική επεξεργασία (βαφή, ισιωτική, περμανάντ, ντεκαπάζ) και με πολύ χαμηλό ποσοστό (περίπου 5%) άσπρων τριχών, μπορείς να απευθυνθείς σε οποιοδήποτε κομμωτήριο, να κόψεις τα μαλλιά σου αφού τα έχεις δέσει με ένα λαστιχάκι για να συγκρατούνται (το αποτέλεσμα θα πρέπει να φτάνει πάνω από 20 εκ.). Φύλαξέ τα σε ένα οποιοδήποτε σακουλάκι τροφίμων. Στη συνέχεια, μπες στο almazois.gr και ακολούθησε τις πολύ απλές οδηγίες για να κάνεις ένα πολύτιμο δώρο σε μια γυναίκα που έχει χάσει τα μαλλιά της από τις χημειοθεραπείες. almazois.gr/harise-dynami — E.σ.

→ Δώσε χρήματα στους μουσικούς του δρόμου

Οι street performers δεν είναι ζητιάνοι, αλλά άνθρωποι που καταθέτουν την ψυχή τους και τον εαυτό τους. Οκέι, κάποιοι μπορεί να μην είναι του γούστου σου, κάποιοι μπορεί ακόμα και να σε εκνευρίζουν. Όμως, αν πράγματι σου αρέσει αυτό που ακούς και βλέπεις, μην αρκεστείς στο χειροκρότημα.— Β.Κ.

→ Δώρισε (σ)την άγρια ελληνική πανίδα

Το επόμενο δώρο γενεθλίων ή γιορτής που θα αγοράσεις σε κάποιον δικό σου ας είναι ταυτόχρονα και ένα δώρο προς την άγρια ελληνική πανίδα. Στα e-shop ελληνικών οργανώσεων μπορείς να διαλέξεις ρούχα, κοσμήματα, διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα: στο σωματείο περίθαλψης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ θα βρεις φούτερ με σχέδια μπούφου, γερακίνας, σκαντζόχοιρου, κοκκινολαίμη, στον Αρκτούρο t-shirt με λύκους, σακίδια, παρεό, καπέλα, τσαντάκια με μάσκες και παραμύθια με αρκούδες, στον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ μενταγιόν, λινές tote bags, παιδικά μπλουζάκια, καρφίτσες και μαγνητάκια με θαλάσσιες χελώνες. Εκτός από το ότι όλα τα αντικείμενα είναι καλοσχεδιασμένα και πρωτότυπα, με τον οβολό σου θα σώσεις −κυριολεκτικά− τη ζωή σε πραγματικούς μπούφους, γερακίνες, σκαντζόχοιρους, χελώνες, λύκους και αρκούδες της ελληνικής υπαίθρου. wild-anima.gr, arcturos.gr, archelon.gr — Ε. Α.

→ Πρόσφερε σε οργανώσεις αλληλεγγύης 

Στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, η Θάλασσα Αλληλεγγύης (Thalassa of Solidarity) οργανώνει μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, ραπτικής και υπολογιστή σε πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους. Κανένας διαχωρισμός, καμία διάκριση. Όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται από εθελοντές και εθελόντριες. Επίσης βοηθούν νεαρούς άστεγους πρόσφυγες να βγουν στην αγορά εργασίας, να νοικιάσουν σπίτι, να βρουν τα πατήματά τους στην πόλη. Μπορείς να συνεισφέρεις οικονομικά, να αγοράσεις δημιουργίες των μαθητών, να προσφέρεις εξοπλισμό, αναλώσιμα ή απλώς τον χρόνο σου, παραδίδοντας μαθήματα. Ακόμη, αξίζει να στηρίξεις τη ΜΕΤΑδραση, μια οργάνωση που προσπαθεί (και έως έναν βαθμό καταφέρνει) να καλύψει κρίσιμα κενά στην υποδοχή και στην ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Διαθέτουν γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. thalassa-solidarity.org, metadrasiorg.— Β.Κ.

→ Δώρισε τα φάρμακα που έχουν περισσέψει από κάποια αγωγή 

Σχεδόν κάθε Δήμος έχει το δικό του κοινωνικό φαρμακείο, όπου μπορείς να καταθέσεις ό,τι δεν χρειάζεσαι. Σίγουρα καλύτερο από το να αφήσεις τα φάρμακα να λήξουν και να πεταχτούν. socialattica.gr — Β.Κ.

→ Μάθε νοηματική

Αν έχεις στόχο να μάθεις φέτος μια καινούργια γλώσσα, σκέψου την επιλογή της ελληνικής νοηματικής. Είναι, όπως κάθε νέα γλώσσα, ένας καινούργιος κόσμος και μαζί ένα βήμα για το τέλος του αποκλεισμού των κωφών και των ατόμων με προβλήματα ακοής στη χώρα. Το Εθνικό  Ίδρυμα Κωφών προσφέρει δωρεάν μαθήματα, σε κωφά ή βαρήκοα άτομα, όπως και στους ανθρώπους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Διαφορετικά μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε ένα από τα ιδιωτικά κέντρα ελληνικής νοηματικής που υπάρχουν στην πόλη. — Γ.Π.

→ Μάθε πρώτες βοήθειες

Κάθε χρόνο συμβαίνουν χιλιάδες τυχαία περιστατικά, εν δυνάμει επικίνδυνα για τη ζωή. Μια πτώση, ένα έγκαυμα, μια πνιγμονή από ξένο σώμα, μια ανακοπή είναι συμβάντα για τα οποία τα πρώτα λεπτά αντιμετώπισης είναι καθοριστικά. Μάθε πώς σώζεται μια ζωή εν μέσω καταστάσεων άμεσης ανάγκης, παρακολουθώντας μόλις λίγες ώρες μαθημάτων. Θα βρεις εκπαιδευτικά προγράμματα στο Τμήμα Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (samarites.gr). — Γ.Π.

→ Δημιούργησε μια δανειστική βιβλιοθήκη στο γραφείο

Μπορείς να ξεκινήσεις απλώς αφήνοντας δύο τρία βιβλία σε κάποιον πολυσύχναστο κοινόχρηστο χώρο ή σε ένα οποιοδήποτε κεντρικό σημείο, με ένα σημείωμα που θα παροτρύνει τους συναδέλφους να τα δανειστούν και, με τη σειρά τους, να εμπλουτίσουν τη συλλογή. — Μ.Α

→ Καθάρισε το πάρκο/ παιδική χαρά της γειτονιάς σου

Μπορείς να το αναλάβεις μόνος ή με την οικογένειά σου ή να πάρεις την πρωτοβουλία να οργανώσεις μια εξόρμηση με γείτονες ή φίλους. Μπορείς να το κάνεις άπαξ ή να δεσμευτείς να επιστρέφεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν θέλεις να το επεκτείνεις σε μεγαλύτερη κλίμακα, να νιώσεις τη χαρά της συμμετοχής στην κοινωνία των πολιτών ή να επηρεάσεις και άλλους, γίνε μέλος σε πρωτοβουλίες όπως τα Save your hood ή Adopt a beach. Μπες στην ιστοσελίδα saveyourhood.gr ή στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο Facebook, ενημερώσου για τις περιοχές όπου οργανώνεται καθαρισμός και δήλωσε συμμετοχή ή πρότεινε εσύ περιοχή. Το Adopt a beach είναι ένα πρόγραμμα περισυλλογής απορριμμάτων σε παραλίες της Ελλάδας, ώστε να συλλεγούν δεδομένα για τη ρύπανση στις παράκτιες περιοχές της χώρας. adoptabeach.wwf.gr 
— Μ.Α.

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες-3

→ Στήριξε ένα αδέσποτο  

Αν δεις αδέσποτα άρρωστα, χτυπημένα ή αστείρωτα, τηλεφώνησε στο τμήμα αστικής πανίδας του δήμου Αθηναίων (τηλ. 210-3239201, καθημερινά 08.00-20.00, Σαββατοκύριακο 08.00-14.00), το οποίο θα αναλάβει την περίθαλψη, τον εμβολιασμό, το τσιπάρισμα και τη στείρωσή τους. Οι ίδιες υπηρεσίες ισχύουν και για δεσποζόμενα ευπαθών ομάδων (ΑμεΑ, πολύτεκνοι, χαμηλού εισοδήματος κ.ά.). Στο σάιτ της δημοτικής υπηρεσίας (animalscityofathens.gr) θα βρεις πληροφορίες για τις υιοθεσίες ζώων, ενώ καταγγελίες για κακοποίηση δεσποζόμενων θα κάνεις στο τηλ. 10410 της ελληνικής αστυνομίας. Επίσης, μέσα από την εθελοντική ομάδα SCARS − Second Chance Animal Rescue Society μπορείς να αναλάβεις να δωρίσεις τη στείρωση ενός αδέσποτου ζώου, να φιλοξενήσεις ένα ζώο που ψάχνει σπίτι, κ.λπ. (scars.gr) — Ε.Α.

→ Στήριξε μητέρες που έχουν ανάγκη

Ο δρόμος για τη μητρότητα και την πατρότητα δεν είναι εύκολος και το σίγουρο είναι πως μελλοντικοί και νέοι γονείς έχουν ανάγκη από ενδυνάμωση, υποστήριξη και φροντίδα. Δυστυχώς ωστόσο η ισότιμη πρόσβαση στη δωρεάν υγεία δεν είναι πάντα αυτονόητη. Με εθελοντική εργασία, προσφορά μεταχειρισμένων ειδών βρεφικής ηλικίας ή οικονομική ενίσχυση μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό του οργανισμού μπορεί κανείς να ενισχύσει τη Φαιναρέτη, που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από μαίες, ψυχολόγους, ψυχιάτρους και καθηγητές φυσικής αγωγής. Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία βοηθάει, οργανώνει δράσεις και παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις εγκύους, στα βρέφη και στους νέους γονείς που έχουν ανάγκη. fainareti.gr — Γ.Π

→ Δώσε ένα χέρι βοήθειας στο λεωφορείο

Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά ή στο καρότσι, άνθρωποι σε αναπηρικό αμαξίδιο ή ηλικιωμένοι με προβλήματα κινητικότητας. Μπορείς να τους δώσεις ένα χέρι βοήθειας απλώς πατώντας το κουμπί στάσης στο λεωφορείο όταν παρατηρήσεις ότι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Μπορείς ακόμα να βοηθήσεις μια μαμά να ανεβάσει ή να κατεβάσει το καρότσι με το μωρό, συνανθρώπους σου που προσπαθούν να μεταφέρουν καροτσάκια λαϊκής ή αναπήρους, που παλεύουν να μετακινηθούν με τα μέσα μεταφοράς. — Μ.Α.

→ Πρόσφερε ρούχα και βιβλία σε νεαρά κορίτσια

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα είναι ένας κοινωνικός θεσμός με μεγάλη αντοχή στον χρόνο, αφού μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής. Προσφέρει στήριξη (στέγαση, περίθαλψη, διατροφή κ.ά.) σε κορίτσια από 5 έως 18 χρονών, τα οποία μπορείς κι εσύ, με τον τρόπο σου, να φροντίσεις, δωρίζοντας παραμύθια και βιβλία εφηβικής λογοτεχνίας, αλλά και ρούχα ή παπούτσια. Ειδικότερα στα ρούχα, επίλεξε όσα θα ήθελες να βλέπεις στην ντουλάπα της κόρης σου: παλτό, παντελόνια, μπλούζες, φουστάνια, αξεσουάρ, τα οποία όχι μόνο να είναι σε καλή κατάσταση, αλλά επίσης να είναι όμορφα και σύγχρονα. Τα παπούτσια, σύμφωνα με τις οδηγίες ορθοπεδικών, πρέπει να είναι ελάχιστα μεταχειρισμένα και να μην έχουν πάρει το σχήμα άλλου ποδιού. xatzikiriakio.gr — Ε. Α

→ Δημιούργησε στο σχολείο ένα ταμείο ψυχαγωγίας για παιδιά από οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες 

Σε συνεννόηση με τον σύλλογο γονέων, τον σύλλογο διδασκόντων, ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους γονείς, πάρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσεις για το σύνολο των τάξεων −ή για την τάξη των παιδιών σου− ένα ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα συμμετοχής παιδιών από οικογένειες που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε σχολικές εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, αγορά εκπαιδευτικού υλικού. — Μ.Α.

→ Κατάγγειλε τη γυναικεία κακοποίηση

Αν υπάρχει κάποια γυναίκα στον περίγυρό σου που ξέρεις ή υποπτεύεσαι ότι υφίσταται βία, τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για να λάβεις συμβουλευτική υποστήριξη. Η γραμμή λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως σε ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και συγκεκριμένες μέρες και ώρες σε φαρσί, αραβικά, ρωσικά και ουκρανικά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, οι ειδικοί θα σε παραπέμψουν είτε σε ένα από τα 44 συμβουλευτικά κέντρα για ψυχολογική/νομική υποστήριξη και βοήθεια στην εύρεση εργασίας είτε σε έναν από τους 19 ξενώνες που βρίσκονται σε απόρρητες τοποθεσίες και φυλάσσονται από σεκιούριτι. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο [email protected] — Ε. Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή