Bουντού & μπλουζ

Η άγνωστη στο ευρύ κοινό Moonlight Benjamin συνδέει το blues rock των ’70s με τα βουντού της Καραϊβικής.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι έχουν υπομονή και πίστη ακούν το νέο άλμπουμ του Τζον Κέιλ. To αίτημα για εξωστρέφεια ακουμπάει στο λαμπερό ροκ των Måneskin, ενώ οι indie ανησυχίες βουλιάζουν στα ακούσια νανουρίσματα των Boygenius. 

Οι δρόμοι είναι λίγο πολύ συγκεκριμένοι, αυτό θέλω να πω. Η μουσική που προωθείται στα mainstream media δεν αφήνει πολύ χώρο για παραστρατήματα από τις κεντρικές οδούς, εκτός αν έχεις κάποιο βίτσιο, κάποιο πάθος, κάτι τέλος πάντων που σε σπρώχνει στα απόμερα σημεία. Σε ένα τέτοιο σημείο ανακάλυψα προ ημερών τη Moonlight Benjamin. Κατ’ αρχάς, όταν το μικρό σου όνομα είναι «σεληνόφως», έχεις ήδη τον σεβασμό μου, δεν χρειάζομαι κάτι άλλο. Πέρα από την πλάκα, ο τρόπος που η μπάντα αυτής της τραγουδίστριας μπλέκει το blues rock των ’70s (διαδεδομένο σήμερα από μεταγενέστερες μπάντες, όπως οι Black Keys), με τη μυστικιστική, απειλητική αύρα των βουντού της Καραϊβικής, δεν περνάει απαρατήρητος. Η δυναμική φωνή, ο «βρόμικος» ροκ ήχος, το απλό και εγκάρδιο ρεφρέν του νέου της τραγουδιού Bafon ήταν τα βασικά στοιχεία που με έκαναν να κολλήσω. Ύστερα άρχισα να ψάχνω πράγματα στο Google: Η Moonlight (ναι, είναι το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στην Αϊτή και μεγάλωσε σε ένα προτεσταντικό ορφανοτροφείο. Σύντομα άρχισε να τραγουδάει στην εκκλησία, ενώ στα 30 της εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, ανοίγοντας φτερά σε σύγχρονα είδη, όπως το ροκ και η τζαζ. Σήμερα, στα 51 της, παραμένει ένα κρυμμένο μυστικό. Δεν έχει λάβει την προσοχή που της αξίζει. Ακούγοντας το Haut là haut, ένα επίσης φρέσκο κομμάτι από το επερχόμενο άλμπουμ της, που αναμένεται στα τέλη Φλεβάρη, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς πόσες ακόμα σπουδαίες φωνές κρύβονται πίσω από την τρέχουσα ροή μετριότητας.

Bουντού & μπλουζ-1ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ
Billy Nomates – Cacti

Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο είναι αγγλική slang για κάποιον που δεν έχει φίλους. Οι κοφτεροί στίχοι, η indie αισθητική, οι post punk ηχητικές αναφορές αφορούν ένα κοινό που δεν ψάχνει απαραίτητα κάποια νέα μουσική πρόταση, αλλά δημιουργούς με τους οποίους μπορεί να αισθανθεί άνετα και οικεία. Ξεκινήστε από το κομμάτι Saboteur forcefield.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή