«Απομεινάρια μιας πτώσης»: Αντλώντας έμπνευση από τις φθορές των κτιρίων της Αθήνας

«Απομεινάρια μιας πτώσης»: Αντλώντας έμπνευση από τις φθορές των κτιρίων της Αθήνας

Ο Τόλης Τατόλας φωτογραφίζει ίχνη γκρεμισμένων κτιρίων της Αθήνας, δημιουργώντας μια έκθεση - ωδή στην «αστική αρχαιολογία» της πρωτεύουσας.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθαρμένες ταπετσαρίες, κεραμικά πλακίδια τοίχων, είδη υγιεινής, κάσες κουφωμάτων, καλώδια και γύψινοι διάκοσμοι  λειτουργούν ως ίχνη –δομικά και διακοσμητικά– κτιρίων που πλέον «απουσιάζουν» από τον αστικό ιστό. Ο διεπιστημονικός καλλιτέχνης Τόλης Τατόλας επιχειρεί στο πλαίσιο μιας πολύχρονης έρευνας να διασώσει μέσα από τον φακό του απομεινάρια εσωτερικών χώρων παλιών, κατεδαφισμένων κατοικιών –κυρίως νεοκλασικών– που διατηρούνται στις μεσοτοιχίες με μεταγενέστερα κτίσματα. «Νιώθω μια απίστευτη έλξη για τη φθορά, τα ερείπια, τα κτίρια-φαντάσματα και τον τρόπο που συνεχίζουν να συμμετέχουν στη ζωή της πόλης, απορροφώντας στο δέρμα τους και τις παρεμβάσεις αφισοκολλητών και street artists. Στο σύνολό τους, τα έργα αυτά στοιχειοθετούν ένα υπαίθριο μουσείο». Ο Τατόλας, που αντλεί για τη συγκεκριμένη σπουδή και από καλλιτέχνες όπως ο Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ και ο Έντουαρντ Κιένχολτς, πρεσβεύει πως ο παρατηρητής έρχεται μέσα από αυτές τις όψεις σε επαφή με μια «αστική αρχαιολογία» που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη. Η άτυπη αυτή καταγραφή των γκρεμισμένων κτιρίων εκτείνεται όπου έχει ταξιδέψει ο Έλληνας φωτογράφος –Ευρώπη, Ασία και Αμερική–, ωστόσο, για τις ανάγκες της έκθεσης Απομεινάρια μιας πτώσης που διοργανώνουν η Monumenta και ο Δήμος Αθηναίων, παρουσιάζει 48 εκτυπώσεις έργων από το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας.

→ Από 09 έως 26/02, Νέοι Φούρνοι – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, athens-technopolis.gr, tolistatolas.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή