Μια κουρασμένη όψη

Για μια ταινία και ένα βιβλίο, και τον Έντγκαρ Άλαν Πόε.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα μεγάλα ονόματα που συμμετέχουν (κυρίως ο Κρίστιαν Μπέιλ και σε μικρότερους ρόλους η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, η Γκίλιαν Άντερσον, ακόμα και ο Ρόμπερτ Ντιβάλ) και την υποβλητική ατμόσφαιρα (χιονισμένη επαρχία των ΗΠΑ το 1830, όπου ερευνάται μια δολοφονία σε μια στρατιωτική ακαδημία που συνδέεται με τον αποκρυφισμό), ο βασικός λόγος για να δει κανείς το The pale blue eye (Netflix) είναι ότι ένας από τους ήρωες της ιστορίας είναι ο Έντγκαρ Άλαν Πόε. Η ταινία του Σκοτ Χούπερ βασίζεται στο μυθιστόρημα του Λούι Μπέιαρντ (Βλέμμα από γαλάζιο, εκδ. Μίνωας) και επ’ ουδενί στην πραγματικότητα ή στη βιογραφία του Πόε. Το μόνο αληθές είναι ότι ο Πόε, σε ηλικία 21 ετών, πράγματι υπηρέτησε ως δόκιμος στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Εντ. Τον υποδύεται ο Χάρι Μέλινγκ (φωτογραφία), δημιουργώντας μια καρικατούρα – ήταν πράγματι τόσο παράξενος; Ναι, μάλλον. Στα δεκάδες αρχεία για τη ζωή του Πόε βρήκα τη μαρτυρία ενός άλλου δόκιμου του Γουέστ Εντ εκείνης της περιόδου: «(Είχε) την εμφάνιση κάποιου πολύ μεγαλύτερου. Με μια φθαρμένη, κουρασμένη, απογοητευμένη όψη, που δεν ξεχνιόταν εύκολα από όσους βρέθηκαν κοντά του». Αξέχαστος, λοιπόν. Η αστυνομική υπόθεση της ταινίας παραπέμπει στα μετέπειτα διηγήματα μυστηρίου του Πόε, τα οποία διαβάζονται πολύ περισσότερο σήμερα, αλλά τότε ήταν και ένιωθε αποκλειστικά ποιητής. Είχε μάλιστα μόλις εκδώσει την πρώτη του συλλογή με ποιήματα, που μπορείτε να βρείτε στην πρόσφατη κυκλοφορία Άπαντα τα ποιήματα (εκδ. Οδός Πανός). Είναι μια καλή ευκαιρία.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Μια κουρασμένη όψη-1ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νόρμαν Μέιλερ, το περιοδικό The Millions (themillions.com) δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον βιογράφο του, Μάικλ Λένον. Μια ωραία συζήτηση για την υστεροφημία, τον θαυμασμό, τον λογοτεχνικό κανόνα, την πρόσληψη ενός έργου τότε και τώρα. 

 

 

 

 

Μια κουρασμένη όψη-2ΕΚΔΟΣΗ
Στον κατάλογο της σειράς μουσικών βιβλίων 331⁄3 των εκδόσεων Οξύ, θα βρείτε πλέον αρκετές σύντομες «βιογραφίες» σπουδαίων ελληνικών και ξένων δίσκων. Πιο πρόσφατη προσθήκη το Horses της Πάτι Σμιθ. Το υπογράφει ο Βρετανός καθηγητής Φίλιπ Σο. 

 

 

 

 

Μια κουρασμένη όψη-3ΕΙΔΗΣΗ
Το λογοτεχνικό γεγονός των ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κυκλοφορία του καινούργιου μυθιστορήματος του Σαλμάν Ρουσντί (Victory city), γραμμένου προφανώς πριν από την πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε ο συγγραφέας. Η κυκλοφορία του, ωστόσο, αποτελεί συμβολικά μια νίκη: περισσότερη ζωή, λιγότερο σκοτάδι. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή