6 προτάσεις κρασιών για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

6 προτάσεις κρασιών για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Η Μερόπη Παπαδοπούλου προτείνει κρασιά για το σημερινό τσίκνισμα.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που διαβάζετε αυτή τη σελίδα, εγώ κλείνω τη βαλίτσα μου και πετάω για Θεσσαλονίκη, όπου θα έχω για μία ακόμα χρονιά τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στην ομάδα των δοκιμαστών του 23ου Διαγωνισμού Οίνων και Αποσταγμάτων, που αποτελεί τη σημαντικότερη διαδικασία δοκιμής και κρίσης των ελληνικών –και όχι μόνο– κρασιών και αποσταγμάτων. Ειδικά από το 2018, οπότε ανέλαβε τη διεύθυνσή του ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο πρώτος  Έλληνας Master of Wine, και αποφάσισε να απογαλακτιστεί από τη στενή και άχαρη κηδεμονία των Κανονισμών του OIV (Organization International du Vin) – πράξη που όσοι είχαμε και προηγούμενη εμπειρία, χειροκροτήσαμε με ενθουσιασμό. Το νέο σύστημα είναι πιο πολύπλοκο, πιο «δύσκολο», απαιτεί περισσότερη δουλειά από τους κριτές. Όμως είναι ένα σύστημα δικαιότερο, όπου το κρασί αντιμετωπίζεται συνολικά στο ποτήρι, χωρίς στεγνές βαθμολογίες που προκύπτουν από μέσους όρους. Η αξιολόγηση κάθε δείγματος είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας, συζήτησης, κοινών αποφάσεων των έμπειρων κριτών. Έτσι όπως πρέπει! Γιατί το κρασί, ως προϊόν συλλογικής παραγωγικής διαδικασίας αλλά και κοινωνικοποίησης στην κατανάλωσή του, συλλογικά πρέπει να κρίνεται.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ανακαλύπτει, να βραβεύει και να προβάλλει το επώνυμο ελληνικό κρασί προς όφελος όλων. Και αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν καλά. Και όσοι από μας συμμετέχουμε, με όποιον τρόπο, στις διαδικασίες διεξαγωγής του, αισθανόμαστε πραγματικά περήφανοι.

Προτάσεις

Φέτος ο διαγωνισμός ξεκινάει του Αγίου Βαλεντίνου και τελειώνει την Τσικνοπέμπτη. Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν εμπίπτει στις προτιμήσεις μου, αλλά η Τσικνοπέμπτη, αυτή η μέρα με τις παγανιστικές υπογραμμίσεις, μου αρέσει. Σκέφτηκα λοιπόν να σας προτείνω φέτος να δοκιμάσετε με τα κρεατικά σας κρασιά από οινολόγους που συμμετέχουν ως κριτές στον διαγωνισμό!

➔ Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, οινοποιείο Τετράμυθος. Επιλέγω την κόκκινη Μηλιά –Merlot, Cabernet Sauvignon, Μαύρο Καλαβρυτινό–, ένα γεμάτο, φρουτώδες, βαθυκόκκινο κρασί με βελούδινες τανίνες (13,40 €, botilia.gr).
➔ Η Χλόη Χατζηβαρύτη έχει μπει δυναμικά στον οινικό μας βίο και μας έχει κάνει να την αγαπήσουμε. Από όλες τις εξαιρετικές της δημιουργίες διαλέγω το Ξινόμαυρο miniMus, ένα φυσικό κρασί με αρωματικό πλούτο, ισορροπία και δύναμη (27,60 €, houseofwine.gr).
➔ Ο Αθανάσιος Γεωργίλας μάς ταξιδεύει στην Τήνο, στους περίφημους τηνιακούς αμπελώνες, και διαλέγουμε το θρυλικό Μαυροτράγανο Τ-ΟΙΝΟΣ, του οποίου ο δυναμισμός γίνεται αντιληπτός μόνο αν το δοκιμάσεις. Ένα σπάνιο, πολύ ακριβό κρασί, που αποτελεί εμπειρία (92,75 €, mycava.gr).
➔ Ο Θανάσης Εξάρχου στο Κτήμα Παυλίδη, το αγαπημένο κτήμα της Δράμας, δημιουργεί με αμφορείς, τσιμεντένια αυγά, ξύλινους οινοποιητές, βαρέλια και δεξαμενές, κρασιά με χαρακτήρα. Σας προτείνω το Emphasis Αγιωργίτικο, επιτομή των χαρακτηριστικών της ποικιλίας (15,81 €, kylix.gr).
➔ Μάρκος Zιαμπάρτας, ο φίλος μας από την Κύπρο βάζει στα ποτήρια μας ένα εξαιρετικό κρασί από την κυπριακή ποικιλία Μαραθεύτικο και κερδίζει τις εντυπώσεις (13,70 €, basketoftaste.com). 
➔ Σκέφτηκα πως κάποιοι θα θέλουν σίγουρα να ξεφύγουν από τα τόσα ερυθρά της κρεατοφαγίας και διάλεξα ένα πρόσφατα αγαπημένο μου κρασί της επίσης αγαπημένης μου Ιωάννας Τσιλιλή: ΙΩ´ rosé. Λημνιώνα, Ξινόμαυρο και Syrah, μια τραγανή έκρηξη δροσιάς και σαγηνευτικών αρωμάτων, νεανικό, κομψό, παιχνιδιάρικο (9 €, botilia.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή