Οι ωραίες μπουκιές της Αθήνας

Οι ωραίες μπουκιές της Αθήνας

Από τους λαχανοντολμάδες του Pharaoh στη lemon pie του Τρομερού Παιδιού.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

→ Οι φτωχοί λαχανοντολμάδες του Pharaoh (φωτογραφία): Φτωχούς τούς λέει ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, καθότι δεν έχουν κρέας, είναι οι κλασικοί λαδεροί λαχανοντολμάδες, οι ορφανοί, όπως τους λένε άλλοι, μόνο με ρύζι και μυρωδικά χόρτα. Μελωμένοι, ωραία μυρωδάτοι, συνοδεύονται με μια ιδιότυπη κρεμώδη σάλτσα, την οποία ο σεφ φτιάχνει αλέθοντας τα ολόκληρα λαχανόφυλλα που βάζει πάνω κάτω στην κατσαρόλα, για να προστατεύσει τους ντολμάδες στο βράσιμο, με ελαιόλαδο και λεμόνι. Η κρέμα είναι αρκετά πλούσια και λιπαρή (παρατήρηση του «Δειπνοσοφιστή» Χρίστου Ζουράρι, παρέα με τον οποίο τους δοκιμάσαμε) και θα την ήθελα μια ιδέα πιο όξινη, αλλά, πέρα από τις μικροπαρατηρήσεις, είναι μια νοστιμότατη σάλτσα, έξοχη ιδέα που δείχνει και ένα σοφό προχώρημα σε ένα κλασικό φαγητό μας. Σολωμού 54, Εξάρχεια, τηλ. 210-3808412. 

Οι ωραίες μπουκιές της Αθήνας-1

→ Τα αρνίσια φιλετάκια του Τούρκου: Μαριναρισμένα σε χειροποίητο γιαούρτι (!), ψημένα στα κάρβουνα στην εντέλεια, συνοδευμένα με λευκό καπνιστό μελιτζανοπουρέ. Μάμα μία. Το ίδιο αναφωνήσαμε και για σχεδόν όλα τα φαγητά του ταπεινού τουρκικού εστιατορίου της Νέας Σμύρνης. Γι’ αυτό το απίθανο μαγαζί, που πρώτη έγραψε στο gastronomos.gr η καλή συνάδελφος Μαρίνα Πετρίδου, θα ακολουθήσει ξεχωριστό γραπτό. Doner.Tzh, Αιγαίου και Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη, Τ/210-9310411. 

→ Τα παραπούλια του ΦΙΤΑ: Εδώ παραπούλια, εκεί παραπούλια, παντού παραπούλια. Τα ταπεινά βλαστάρια τα βλέπουμε συχνά πυκνά τελευταία στα πιάτα μαγαζιών που κυνηγούν τις ωραίες εποχικές γεύσεις και τα υποτιμημένα λαϊκά τρόφιμα. Μία από τις καλύτερες εκδοχές που έχω δοκιμάσει είναι σε μια σαλάτα του ΦΙΤΑ: περασμένα ελαφρώς από τη σχάρα, καπνιστά, αρτυμένα με ένα λαδόξιδο με χυμό από ξινόμηλο και καβουρδισμένα φουντούκια. Έκτακτο πιάτο, από μόνο του λόγος να εκτιμάς τη δουλειά που γίνεται από τους Κασσαβέτη – Φωτεινόγλου. Το μενού έχει κι άλλα βέβαια. Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, τηλ. 211-4148624. 

→ Η λεμονόπιτα του Τρομερού Παιδιού: Από όσες δοκίμασα προσφάτως –και δοκίμασα πολλές, για ένα θέμα στο site του Γαστρονόμου– ξεχωρίζω ως καλύτερη της Αθήνας τη ρουστίκ lemon pie του φούρνου Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια. Θυμήθηκα γιατί την είχα σταμπάρει από την πρώτη φορά που είχαμε συναντηθεί: καλή πατ, σε σωστό πάχος, με ωραίο βούτυρο, έξοχη, αληθινή lemon curd και από πάνω κρέμα μοσχολέμονου. Χωρίς «ουδετεροποιητικό» κάλυμμα μαρέγκας. Οι κρέμες ξινές τόσο όσο να σφίγγεις λίγο τα μάτια σε κάθε μπουκιά. Και στα άλλα γλυκά τους είναι σωστοί, ήγουν αληθινοί και φίνοι. Μπράβο τους, γιατί δουλεύουν αθόρυβα και με συνέπεια. Για δες που ένας φούρνος βάζει τα γυαλιά στους ζαχαροπλάστες… Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 210-7777537.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή