Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης: Αυτά είναι τα κρασιά που ξεχώρισαν

Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης: Αυτά είναι τα κρασιά που ξεχώρισαν

Το Σάββατο 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα κρασιά του διαγωνισμού.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φεβρουάριος 2023: Διαγωνισμός οίνων και αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Τρεις ημέρες, 1.013 κρασιά, 25 γευσιγνώστες, 752 μετάλλια (89 χρυσά, 236 ασημένια και 427 χάλκινα) στα κρασιά, 31 στα αποστάγματα (1 χρυσό, 7 ασημένια, 23 χάλκινα). Η ελληνική παραγωγή τραβάει την ποιοτική ανηφόρα με πείσμα, σθένος και αισιοδοξία. Μάρτιος 2023: Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού, με έτος έναρξης το 1994! 250 εκθέτες, 2.300 κρασιά, 100 αποστάγματα. Δοκιμάσαμε, ενθουσιαστήκαμε, απορρίψαμε κιόλας, για να είμαστε δίκαιοι. Πάνω απ’ όλα, σφίξαμε χέρια παραγωγών και οινολόγων, αγκαλιάσαμε φίλους παλιούς και κάναμε καινούργιους. Γιατί το Οινόραμα είναι, εκτός από έκθεση, η μεγάλη συγκέντρωση των ανθρώπων του κρασιού από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, ο Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Σήμερα θα σας παρουσιάσω τα καλύτερα κρασιά του διαγωνισμού. Πρόκειται για τα χρυσά μετάλλια κάθε κατηγορίας με την υψηλότερη βαθμολογία που επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές. Σας προτείνω να τα δοκιμάσετε και, αν θέλετε, μας λέτε και τη δική σας άποψη.

Τα καλύτερα

➔ Καλύτερος οίνος του διαγωνισμού αλλά και καλύτερος ερυθρός οίνος: Syrah 2019, ΠΓΕ Τύρναβος – Κτήμα Δ. Μίγα. Ιδιαίτερο κρασί από αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, με φινέτσα και δύναμη.
➔ Καλύτερος ροζέ οίνος: Άλφα Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2022, ΠΟΠ Αμύνταιο – Κτήμα Άλφα. Τι να πω για ένα κρασί που αγαπάμε έτσι κι αλλιώς! Πλούσια αρωματικό, γευστικό, τόσο απεριτίφ όσο και γαστρονομικό.
➔ Καλύτερος λευκός οίνος: Enalia Gavalas 2019, ΠΟΠ Σαντορίνη – Οινοποιία Γαβαλά. Πρωτοδοκίμασα Enalia στο οινοποιείο στη Σαντορίνη με τον Γιώργο Γαβαλά και με την πρώτη γουλιά κατάλαβα ότι είχαμε μια νέα Σαντορίνη, εκφραστική και δυναμικά εντυπωσιακή. Αμπελοτόπια 120 ετών στον Πύργο και στο Μεγαλοχώρι, ολόκληρα τσαμπιά στο πιεστήριο, 16 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τις φίνες οινολάσπες, ενάμισης χρόνος παλαίωση στη φιάλη. Εξαιρετικό!
➔ Καλύτερος επιδόρπιος οίνος: Vinsanto 12 ετών παλαίωσης 2008, Λευκός ΠΟΠ Σαντορίνη – Santo Wines. Να πίνεις μία γουλιά και να βρίσκεσαι στην άκρη της Καλντέρας. Μια βουτιά στο ηφαίστειο, που σε μαγεύει με δυνατά αρώματα μνήμης. Αρώματα εκμαυλιστικά, γητειές χωρίς διαφυγή. Τι άλλο να πω για το Vinsanto που αγαπάμε χρόνια τώρα.
➔ Καλύτερος αφρώδης ή ημιαφρώδης οίνος: Scaperdas Freres Blanc de Noirs Λευκός – Κυρ-Γιάννη. Είχαμε δοκιμάσει το ροζέ για το χειμωνιάτικο τεύχος του Οινοχόου. Στον διαγωνισμό, το βράδυ που φάγαμε όλοι μαζί στα 3 Γουρουνάκια στη Θεσσαλονίκη, ο Στέλλιος Μπουτάρης μάς σέρβιρε το λευκό αδερφάκι, ένα Blanc de noirs Ξινόμαυρο, κομψό, παιχνιδιάρικο, με σπιρτόζες φυσαλίδες και ωραία οξύτητα.
➔ Καλύτερη ρετσίνα: Ρετσίνα Γκλίναβος 2022, Ονομασία κατά παράδοση – Κτήμα Γκλίναβος. Το ότι η καλύτερη ρετσίνα του διαγωνισμού και συγχρόνως το κρασί που απέσπασε «Ειδική Διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Σαββατιανό» θα ήταν από τη Ζίτσα της Ηπείρου, ομολογώ ότι με ξάφνιασε. Ευχάριστα φυσικά!
➔ Καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού: το Τσίπουρο τριπλής απόσταξης Angel Tears 2022, Κατσάρος Νικόλαος & Σία. Η ιστορία του θρυλικού αποσταγματοποιείου της Θεσσαλίας συνεχίζεται με ένα φανταστικό τσίπουρο, το πρώτο τριπλής απόσταξης, που βάζει στα ποτήρια μας ένα αρωματικό (Μοσχάτο Τυρνάβου γαρ!), κρυστάλλινο, βελουδένιο απόσταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή