Πανδωρέα: Το φυτό που θα ανανεώσει τον κήπο σας

Πανδωρέα: Το φυτό που θα ανανεώσει τον κήπο σας

Το αειθαλές φυτό που συνδέει τη μακρινή Αυστραλία και τον αρχαίο μύθο της Πανδώρας και θα ανανεώσει τον κήπο σας.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βουκαμβίλια, γιασεμί, πασιφλόρα και αρκετά άλλα ακόμα είναι τα αναρριχητικά είδη στα οποία εστίασε, κατά κανόνα με υμνητική διάθεση, τούτο το δισέλιδο. Δικαίως ασφαλώς, καθώς προσφέρουν λυσιτελείς υπηρεσίες σε κάθε κήπο που θέλει να καλλωπίσει τις ξύλινες κατασκευές του, να απομονώσει χώρους με φυσικού τύπου φράχτες ή να κρύψει έξυπνα και γρήγορα τις ατέλειές του. Αν επισκεφθείτε κάποιο φυτώριο, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε απαντήσεις για τις ανάγκες σας μέσα από αυτή την ομάδα των ομότεχνων φυτών, όποιες κι αν είναι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο πράσινο καταφύγιό σας. Σε εκείνους που προτιμούν τις ασυνήθιστες λύσεις και έλκονται από τις παρατεταμένες ανθοφορίες, προτείνω πάντως να ψάξουν λίγο παραπάνω για την αειθαλή πανδωρέα (Pandorea jasminoides). Είμαι μάλιστα πεπεισμένος πως θα λάβουν την απόφαση να την αποκτήσουν, αν τη συναντήσουν σε κάποιον κήπο την εποχή της πλούσιας ανθοφορίας της, που ξεκινάει τώρα και κρατάει μέχρι τα μέσα του θέρους.
 
Τα άνθη της είναι κωδωνοειδή, αρκετά μεγάλα, συνήθως λευκά και με χαρακτηριστική βυσσινί κηλίδα στο κέντρο της στεφάνης. Εκπέμπουν τέτοια χάρη που, αν δεν ήταν άοσμα, η πανδωρέα θα εκτινασσόταν ψηλά στον κατάλογο των πιο δημοφιλών καλλωπιστικών. Οφείλω όμως να επισημάνω εδώ ότι, για να ευδοκιμήσει, απαιτεί προστασία από το ψύχος, καθώς δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από τους 3οC. Αν στην περιοχή σας ο χειμώνας είναι ήπιος και τη φυτέψετε σε μια προστατευμένη, απάνεμη γωνιά, σίγουρα θα προκόψει. Η πρόσφορη, σε πλείστες περιπτώσεις, λύση της γλάστρας που εύκολα μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο όταν προβλέπεται κακοκαιρία δυστυχώς δεν προσφέρεται. Κι αυτό επειδή είναι μεγάλος μπελάς να ξεπλέκεις κάθε φορά τους βλαστούς της, οι οποίοι συχνά ξεπερνούν σε μήκος τα πέντε μέτρα. Η απέχθεια της πανδωρέας για το ψύχος εξηγείται εύκολα από την καταγωγή της· γεννήθηκε, βλέπετε, στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, όπου επικρατούν τα τροπικά δάση. 

Η πρώτη καταγραφή της έγινε λίγο πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα, με άλλο πάντως επιστημονικό διώνυμο, στα 1894 ενετάχθη στο γένος Pandorea και βαφτίστηκε τελεσίδικα όπως είναι γνωστή σήμερα. Tο επίθετο jasminoides προέκυψε από την ομοιότητα των σύνθετων φύλλων της με εκείνα του γιασεμιού, καμία αντίρρηση. Σχετικά όμως με την ετυμολογία του γένους, υπάρχουν σκοτεινά σημεία. 

Πίσω από αυτήν κρύβεται η όμορφη Πανδώρα, η πρώτη γυναίκα που, σύμφωνα με τον Ησίοδο, έστειλε ο Δίας στους ανθρώπους, που μέχρι τότε ήταν μόνο άνδρες. Σκοπός του ήταν να τους τιμωρήσει, επειδή δέχτηκαν το δώρο της φωτιάς που ο Προμηθέας έκλεψε από τους θεούς. Αφού παντρεύτηκε τον αδελφό του, Επιμηθέα, η Πανδώρα αποσφράγισε, λόγω της αθεράπευτης περιέργειάς της, το πιθάρι που περιείχε όλες τις αρρώστιες και τις δυστυχίες που πλήττουν μέχρι σήμερα την ανθρωπότητα. Το πιθάρι (και όχι «κουτί» όπως λέμε σήμερα) της Πανδώρας είναι ένας από τους πιο ακραία μισογυνικούς μύθους της αρχαιότητας· αν τον διαβάσετε ξανά, θα διαπιστώσετε πως πολλά από τα διδάγματά του παραμένουν δυστυχώς ζωντανά μέχρι σήμερα. Και γιατί συνδέθηκε με ένα γένος φυτών; Επειδή κάποιος τον θυμήθηκε (από την Πόλη έρχομαι…) όταν διαπίστωσε πως οι καρποί τους, όταν ανοίγουν, απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό σπόρων, σαν τα πολυάριθμα δεινά που ξεχύθηκαν από το πιθάρι. Φυτέψτε την πανδωρέα κοντά σε στέρεη επιφάνεια, πάνω στην οποία θα στηριχθεί για να σκαρφαλώσει ψηλά, φροντίστε μόνο να μην υπάρχουν κοντά της σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς το ριζικό της σύστημα θεωρείται επιθετικό.

Θέλει γόνιμο έδαφος

→ Απαιτεί ηλιόλουστη θέση και γόνιμο έδαφος καλής αποστράγγισης. Στα πρώτα χρόνια της ζωής της χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και γενναίες λιπάνσεις, βαθμηδόν οι ανάγκες της μειώνονται. Σπανίως προσβάλλεται από ασθένειες. Ανταποκρίνεται καλά στο κλάδεμα, που φρόνιμο είναι να πραγματοποιείται στα τέλη του φθινοπώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή