British Wildlife Photographer Awards: Η φύση της Βρετανίας σε όλο της το μεγαλείο

British Wildlife Photographer Awards: Η φύση της Βρετανίας σε όλο της το μεγαλείο

13.000 φωτογραφίες κατατέθηκαν για τον φετινό διαγωνισμό British Wildlife Photographer Awards, ο οποίος αναδεικνύει την σπουδαιότητα της άγριας φύσης των νησιών της Βρετανίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νησιά της Βρετανίας φιλοξενούν μια εκπληκτική ποικιλία φυτών και ζώων. Σκεφτείτε πως υπάρχουν πάνω από τέσσερις χιλιάδες είδη σκαθαριών μόνο, ενώ νέα είδη εξακολουθούν να ανακαλύπτονται από βιολόγους και να φτάνουν εκεί από το εξωτερικό. Το 2009, η φωτογράφος Μάγκι Γκόουαν αντιλήφθηκε το μέγεθος της άγριας ζωής που υπάρχει στα νησιά και δημιούργησε τα British Wildlife Photography Awards (BWBA).

Στόχοι του διαγωνισμού είναι η αναγνώριση των ταλέντων που καταγράφουν τον πλούτο και την βιοποικιλότητα της βρετανικής φυσικής ιστορίας και η ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τα είδη που βρίσκουν καταφύγιο στη βρετανική γη και τους οικοτόπους.

British Wildlife Photographer Awards: Η φύση της Βρετανίας σε όλο της το μεγαλείο-1
British Wildlife Photographer of the Year 2023 and Winner of Urban Wildlife, Charlie Page, Lee Valley Park, England.

Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού βγήκαν πρόσφατα, με τις εικόνες των φωτογράφων να αποκαλύπτουν και να κοινοποιούν την εικόνα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας στον κόσμο και να κρούουν καμπανάκι κινδύνου για το περιβαλλοντικό μέλλον του πλανήτη.

Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού είναι ο 28χρονος Τσάρλι Πέιτζ, ο οποίος «αιχμαλώτισε» με τον φακό του μια αλεπού να τριγυρνάει ανάμεσα στις γόπες των τσιγάρων που έχουν πεταχτεί δίπλα σε ένα κομμένο δέντρο, με φόντο τα καλώδια ηλεκτροδότησης. «Μια ματιά στο μέλλον», είναι ο τίτλος της φωτογραφίας του Πέιτζ. «Ήξερα ότι στην περιοχή αυτή υπήρχαν αλεπούδες και ήθελα να τραβήξω μια φωτογραφία με το βιομηχανικό φόντο, για να δείξω την καταστροφή που έχει προκληθεί στο τοπικό δάσος, το οποίο η αλεπού αποκαλεί σπίτι της. Ελπίζω ότι οι φωτογράφοι άγριας ζωής δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοιες σκηνές τα επόμενα χρόνια».

British Wildlife Photographer Awards: Η φύση της Βρετανίας σε όλο της το μεγαλείο-2
Neil McIntyre, Western Highlands, Scotland.

Πάνω από 13.000 εικόνες κατατέθηκαν στο διαγωνισμό για το έπαθλο των πέντε χιλιάδων λιρών. Οι φωτογράφοι διαγωνίστηκαν σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες: Συμπεριφορά ζώων, πορτρέτα, βοτανική Βρετανία, άσπρο και μαύρο, βρετανικές εποχές, ακτή και θαλάσσια ζωή, οικοσύστημα, κρυμμένη Βρετανία, αστική άγρια ζωή και άγρια δάση. Ταυτόχρονα, μπορούσαν να συμμετέχουν και ανήλικα άτομα σε ακόμα τρεις κατηγορίες.

British Wildlife Photographer Awards: Η φύση της Βρετανίας σε όλο της το μεγαλείο-3
John Waters, Bristol, England.

Το μεγάλο βραβείο του Νεαρού Φωτογράφου κέρδισε ο Μπίλι Έβανς-Φρέκι, εντοπίζοντας με τον φακό του μια γκρίζα κουκουβάγια στα κλαδιά ενός δέντρου. «Καθόμουν έξω όταν άκουσα μερικά κοτσύφια να σφυρίζουν μανιασμένα στο δάσος δίπλα στο σπίτι μου. Πήγα να ρίξω μια ματιά, καθώς ήξερα ότι αυτό σήμαινε ότι υπήρχε μια κουκουβάγια έξω. Καθώς έψαχνα για αυτή τη φευγαλέα κουκουβάγια, όμως, άκουσα μια στριγκλιά. Μετά από δέκα λεπτά περίπου, είχα πλησιάσει την κουκουβάγια, αλλά ακόμη δεν την είχα εντοπίσει. Τότε ξαφνικά «έπιασα» με την επιφανειακή μου όραση μια λευκή μπάλα από τρίχες. Έκανα ελιγμούς σε καλύτερη θέση ώστε να έχω καλύτερο φόντο και άρχισα να τραβάω λήψεις».

Περισσότερα για τις φωτογραφίες, μπορείτε να ανακαλύψετε στο bwpawards.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή