Οινικές διαδρομές για την 25η Μαρτίου

Οινικές διαδρομές για την 25η Μαρτίου

Με αφορμή την 25η Μαρτίου, η Μερόπη Παπαδοπούλου προτείνει οκτώ οινικές διαδρομές από την ένωση των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρείς ρηξικέλευθοι οινοπαραγωγοί της Μακεδονίας τριάντα χρόνια πριν, το 1993, ίδρυσαν την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας και το 1997 δημιούργησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οινοτουριστικό δίκτυο διαδρομών με την ονομασία «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας». Σήμερα, μετά από κάποιες μετονομασίες, οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος καταγράφουν μόνο καλές πρακτικές, που συνοψίζονται σε τρεις ισχυρούς και καταξιωμένους θεσμούς για το ελληνικό κρασί.

Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, ένα ολοκληρωμένο οινοτουριστικό δίκτυο με επισκέψιμα οινοποιεία και προτάσεις για διαμονή, εστίαση, τοπικά προϊόντα, εναλλακτικές δραστηριότητες και τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος. Το δίκτυο αυτό αποτέλεσε την αρχή για τη δημιουργία οινοτουριστικών προτάσεων στη χώρα μας και την καθιέρωση του οινοτουρισμού ως ενότητας στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Παράλληλα, καθιέρωσε πανελλαδικά δύο ετήσιες οινοτουριστικές εκδηλώσεις, τις Ανοιχτές Πόρτες και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή οινοποιείων κυρίως από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και άλλες οινοπαραγωγούς χώρες, καθώς επίσης και με τη συμμετοχή κορυφαίων γευσιγνωστών-κριτών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Masters of Wine και Master Sommeliers.

ΒορΟινά ονομάζεται η εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων και αποσταγμάτων των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και περιστασιακά και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η πρόταση: Καθώς η 25η Μαρτίου πλησιάζει, προτείνω η τριήμερη εκδρομή σας να είναι μία από τις οκτώ οινικές διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος: Θεών του Ολύμπου, Ηπείρου, Λιμνών, Νάουσας, Πέλλας – Γουμένισσας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Διονύσου.

Προσωπικά θα διάλεγα τη διαδρομή των Λιμνών στη δυτική Μακεδονία. Οι λίμνες Καστοριάς (φωτογραφία δεξιά), Πολυφύτου, Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, σε μια διαδρομή που ξεκινά από το Βελβεντό, περνάει από την Κοζάνη και τη Σιάτιστα, φτάνει στην Καστοριά, συνεχίζει στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο και καταλήγει στο Νυμφαίο. Κτήμα Στεργίου, Αμπελώνας Καμκούτη, Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Κυρ-Γιάννη θα σας κεράσουν υπέροχα κρασιά, που θα τα απολαύσετε στα εστιατόρια που τιμούν τον τόπο μας, στον Θωμά στο Σκλήθρο και στον Κοντοσώρο στο Ξινό Νερό, όπου μπορείτε και να διανυκτερεύσετε στον ξενώνα του. Επίσης, στο εστιατόριο του Ναουμίδη με θέα στη Βεγορίτιδα, αλλά και στο θρυλικό Λα Μοάρα στο Νυμφαίο. Πληκτρολογήστε winemakersofnorthgreece.gr και ταξιδέψτε μαζί τους. Έως τότε αναζητήστε και δοκιμάστε:

Κουρίτες λευκό, Αμπελώνες Καμκούτη, Μαλαγουζιά και Chardonnay, φρουτώδες και ευχάριστο.

Τέσσερις Λίμνες, Κτήμα Κυρ-Γιάννη Chardonnay και Gewürztraminer δροσερό, αρωματικό, τυπικό των ποικιλιών.

Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes Single Block «Μπάρμπα Γιάννης», Κτήμα Άλφα, Ξινόμαυρο, εξαιρετικό, πλούσιο, εκφραστικό, σαγηνευτικό.

Μιας Πεταλούδας Τίναγμα Ροζέ, Κτήμα Βογιατζή, Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, μοσχάτο και βοτανικό, με καλή οξύτητα και διάρκεια.

Άσπρη Πέτρα λευκό, Κτήμα Στεργίου, Sauvignon Blanc-Riesling, πλούσιο, λιπαρό, αρωματικό, απολαυστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή