Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά

Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά

Οι ημέρες της Σαρακοστής μάς οδηγούν σε ψαρομάγαζα από τα Καμίνια μέχρι το Χατζηκυριάκειο, στις ανηφοριές της Καστέλλας και στην Ακτή Θεμιστοκλέους για μελωμένα χταπόδια, τραγανά καλαμαράκια, όστρακα και γαρίδες εξπρές.

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

☛ Με σάλτσα μυστική

Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά-1

Δεν πέφτεις τυχαία πάνω σε αυτό το μαγαζί, που κρύβεται στις ανηφοριές της Καστέλλας. Σε ένα σημείο της γειτονιάς που θυμίζει χωριό, η Ψαροκαστέλλα απλώνει τραπέζια στην «παραλία» του δρόμου και οι πελάτες λιάζονται στο φως που χώνεται ανάμεσα από τις χαμηλές πολυκατοικίες. Αυτοκίνητο περνάει σπάνια. Όσο ο Κώστας εξηγεί τα του μενού, η σύζυγός του, Μαρία, μαγειρεύει στην κουζίνα, ενώ οι δύο γιοι τους σερβίρουν και φροντίζουν για όλα τα υπόλοιπα. «Είμαι από τη Χίο, αλλά έμαθα να μαγειρεύω δίπλα στη μητέρα μου, που ήταν Πολίτισσα», λέει η Μαρία. Τα ξαδέρφια της, που μένουν ακόμα στο νησί, έχουν τα δικά τους καΐκια και την προμηθεύουν με ολόφρεσκη πρώτη ύλη. Και τα σωστά ψημένα ψάρια και η χειροποίητη ταραμοσαλάτα και το μαλακό, μελωμένο χταπόδι που σβήνει με ημίγλυκο κρασί είναι όλα λόγοι για να αναζητήσει κανείς το μαγαζί, αλλά η σπεσιαλιτέ της είναι οι γαρίδες. Τις σερβίρει με μια αραιή, ελαφρώς ξινή και ένα τσικ πικάντικη σάλτσα, τα συστατικά της οποίας κρατάει μυστικά. Παρόλο που το μαγαζί δεν βλέπει θάλασσα, οι βούτες ξεκινάνε όταν το συγκεκριμένο πιάτο φτάνει στο τραπέζι. 
→ Ψαροκαστέλλα, Σκρα 19, Πειραιάς, τηλ. 210-4222237

☛ Στην πιάτσα του Χατζηκυριάκειου 

Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά-2
© ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ

Στην ψαρόπιατσα του Χατζηκυριάκειου, ο Γιάννης είναι σταθερή αξία. Πάνω στη λεωφόρο Χατζηκυριακού, απέναντι από τα σχολεία, η μικρή ταβέρνα μαζεύει εδώ και 30 χρόνια όσους αγαπούν τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά. Η οικογένεια πίσω από το μαγαζί είναι Πειραιώτες με καταγωγή από τη Σύμη, εξ ου και το φρέσκο συμιακό γαριδάκι, που δεν λείπει σχεδόν από καμία παραγγελία. Ξέρουν και διαχειρίζονται σωστά την πολύ καλή πρώτη ύλη – από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα ψάρια που εξασφαλίζουν καθημερινά. Η κρεμμυδάτη ταραμοσαλάτα, τα καλοβρασμένα χόρτα, το μαστιχωτό χταπόδι και τα μύδια σαγανάκι με ξινούτσικη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας είναι μερικά ακόμα από τα highlights του μενού. 
→ Ο Γιάννης, Λεωφ. Χατζηκυριακού 107, τηλ. 210-4180160

☛ Πλάι στα κρασοβάρελα

Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά-3
Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά-4
Στην παλιά, καλή ταβέρνα των Καμινίων, για τραγανά καλαμαράκια και καραβιδάκια, αλλά και ψάρι φρέσκο. 

Κρασοβάρελα και κλίμα άλλης εποχής συναντά κανείς στο μαγαζί του Χρήστου Ζάχου στα Καμίνια. Ο Βασίλης Μπαταγιάνης ήταν εκείνος που το πρωτοάνοιξε τη δεκαετία του ’60, όταν το μενού άρχιζε και τελείωνε με κρασί και οι μεζέδες ήταν εκεί απλώς για συνοδεία. Χρόνια αργότερα ο κύριος Ζάχος, πελάτης του παππού Μπαταγιάννη, έριξε την ιδέα της «διαδοχής» και σύντομα ανέλαβε το ιστορικό ταβερνάκι μαζί με τη γυναίκα του, Βαΐα. Η τελευταία, μαζί με άλλες πέντε γυναίκες, έχουν σήμερα τον πρώτο λόγο στην κουζίνα. Πολλοί είναι αυτοί που έρχονται για τα κρεατικά τους (ειδικά εκείνο το γεμιστό μπιφτέκι-μεγαθήριο), αλλά τα θαλασσινά είναι εξίσου δυνατό χαρτί του καταστήματος. Ανάλογα με τη μέρα, ψήνουν και τηγανίζουν διαφόρων λογιών μικρά ή μεγαλύτερα ψάρια (sos τα μπακαλιαράκια) και σερβίρουν γενναιόδωρες μερίδες με τηγανητό καλαμάρι, γαρίδες ή καραβιδάκια. Τα οπωροκηπευτικά τους τα φέρνουν απευθείας από τη λαχαναγορά του Ρέντη, ενώ όλα τα υπόλοιπα έρχονται από μικρούς προμηθευτές της γειτονιάς. 
→ Καπηλειό του Ζάχου, Κομοτηνής 37, Καμίνια, τηλ. 210-4813325

☛ Στο ουζερί του ναυτικού 

Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά-5
Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά-6
Στο ουζερί του Κρητικού για μεζέδες και θέα θάλασσα. 

Κοντά στο θαλασσινό αεράκι της Πειραϊκής έφτιαξε πριν από 40 χρόνια το ουζερί του ο κύριος Κώστας Αντωνοδημητράκης. Ναυτικός στο επάγγελμα, αποφάσισε κάποια στιγμή να αράξει στον Όρμο της Αφροδίτης και από τότε περνάει εκεί τις μέρες του ετοιμάζοντας λίγα, απλά και περιποιημένα φαγητά. Μια στο τόσο φεύγει, μόνο για να φέρει νοστιμιές από το νησί του, την Κρήτη. Η χωριάτικη που σερβίρει το όμορφο καφενεδάκι είναι εμπλουτισμένη με μικρές ελιές από το οικογενειακό του χωράφι και ένα γερό ράντισμα με ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο του χωριού του, τα Καλύβια Μονοφατσίου στο νότιο Ηράκλειο. Από το τηγάνι του βγαίνουν τραγανά καλαμαράκια και ζουμερές γαρίδες. Όταν ο Μιχάλης, ο ψαράς που έρχεται κάθε πρωί από τον αποκάτω όρμο, πιάσει κανένα ψάρι, ο κύριος Κωστής θα το ψήσει στη σχάρα για να το απολαύσουν οι πελάτες του μαζί με τη θέα και την τσικουδιά.
→ Όρμος Αφροδίτης, Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, τηλ. 6955-137739

☛ Γαρίδες και μπαρμπούνια εξπρές

Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά-7
Στη Μαργαρώ το τηγάνι είναι επιστήμη και, παρόλο που το «μενού» έχει κυριολεκτικά μόνο δύο πράγματα, δεν θα σου λείψει τίποτα. Για συνοδευτικό, μόνο ντοματοσαλάτα και ψωμί.

Πού θα φάτε τα καλύτερα θαλασσινά στον Πειραιά-8

Η ταχύτητα είναι μία μόνο από τις αρετές ενός γεύματος στη Μαργαρώ, το τηγανιτζίδικο-θεσμό του Χατζηκυριάκειου. Βοηθάει και το γεγονός πως οι πελάτες δεν χρειάζεται ούτε να κοιτάξουν το μενού, ούτε να το πολυσκεφτούν. Μπαρμπούνια, γαρίδες ή και τα δύο; Αυτό μόνο έχεις να αποφασίσεις. Αναφέρεις την ποσότητα που θες και, μέχρι να πιεις τις πρώτες γουλιές από την μπίρα σου, τα χρυσοτηγανισμένα θαλασσινά έχουν φτάσει μπροστά σου. Αγναντεύοντας τη Σχολή Δοκίμων ακριβώς δίπλα, τρως τα ψαράκια που φτάνουν τραγανά και δίχως καμία βαριά αίσθηση λαδιού (είπαμε, το τηγάνι είναι έμπειρο και τα λάδια αλλάζονται συνεχώς) και τις φανταστικές γαρίδες με τα ζουμιά τους και το χοντρό τους αλάτι. Μια ντοματοσαλάτα και μια φραντζόλα ψωμί είναι τα μόνα συνοδευτικά. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. 
→ Μαργαρώ, Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, τηλ. 210-4514226

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή