Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο

Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο

Την περασμένη Κυριακή, οι Attica Rhinos αναμετρήθηκαν με τους Rhodes Knights στον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος ράγκμπι και, από μια θέση στις αυτοσχέδιες κερκίδες, κρατήσαμε σημειώσεις γι’ αυτό το σπορ που ακόμα μετά βίας καταλαβαίνουμε.

6' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάρκο Γκορυτσάς, Ασπρόπυργος. Πάνω στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, πίσω από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Το Google Maps μας λέει να κόψουμε δρόμο ανάμεσα από εργοστάσια, οικισμούς με δρόμους που έχουν πάρει ονόματα από τις χαμένες πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού, για να φτάσουμε στο γήπεδο, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Ανατολικού Ομίλου του ελληνικού πρωταθλήματος ράγκμπι λιγκ. Αν και μια ψησταριά με τον ήχο ποντιακών χορών παραπλανούν, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δείχνουν πως έχουμε έρθει στο σωστό μέρος. 

Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο-1

Ο τελικός του Δυτικού Ομίλου έγινε μία ημέρα νωρίτερα στα Βριλήσσια, όπου η ΑΕΚ νίκησε 24-20 τους Aris Eagles. Οι δύο ομάδες, οι Attica Rhinos και οι Rhodes Knights, βρίσκονται ήδη στο γήπεδο και ετοιμάζονται για την προθέρμανσή τους. Ο Γιάννης Νάκε, ο άνθρωπος πίσω από τους Rhinos, κρατάει τρεις μπάλες ράγκμπι. Οι συμπαίκτες φορούν τις σκουροπράσινες εμφανίσεις της ομάδας, με τους ρινόκερους στα μανίκια. Ο ένας βοηθάει τον άλλο να βάλουν sports tape (επιδεσμικές ταινίες) στα σημεία όπου νιώθουν ελαφρώς πόνο, όπως στον αστράγαλο και στα γόνατα. «Η ταινία εμποδίζει συγκεκριμένες κινήσεις, για να αποφύγουμε τον τραυματισμό σε μέρη που είναι λίγο πιο ευαίσθητα», μου εξηγεί ο Γιάννης. Οι παίκτες κάνουν ζέσταμα, ανταλλάσσουν πασούλες, στριφογυρίζουν τα σώματά τους, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, προσομοιώνοντας τις επιθέσεις των αντίπαλων παικτών, οι οποίοι σε λίγα λεπτά θα προσπαθήσουν να τους κλέψουν την μπάλα.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ αδερφική στο ράγκμπι», επισημαίνει ο προπονητής των Rhinos, Στέφανος Σιώζος, ο οποίος μεγάλωσε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και γνωρίζει από μικρή ηλικία πώς παίζεται το άθλημα. Ωστόσο, δεν είναι κάπως άγριο το ράγκμπι; «Μην ανησυχείς. Φυσικά και υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά δεν έχουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα που έχουν στο ποδόσφαιρο». Ο Νάκε δίνει τον παλμό στην προπόνηση, ενώ στην άλλη πλευρά του γηπέδου οι Knights τρέχουν πάνω κάτω παρατεταγμένοι, ανταλλάσσοντας πάσες. Στο ράγκμπι, οι πάσες δίνονται πάντοτε σε συμπαίκτη που βρίσκεται πίσω από εκείνον που κρατάει την μπάλα.

Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο-2
Δεσίματα με ταινίες για αποφυγή τραυματισμών.

Από το μηδέν

Υπάρχουν δύο ειδών ράγκμπι: το ράγκμπι γιούνιον και το ράγκμπι λιγκ. Στην Ελλάδα, παίζεται το δεύτερο, με οκτώ ομάδες να συμμετέχουν στους δύο ομίλους του πρωταθλήματος που διοργανώνει η ελληνική ομοσπονδία ράγκμπι λιγκ. Οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία εθνικής ομάδας ξεκίνησαν το 2003 από μια ομάδα ομογενών της Αυστραλίας, με το 2006 να παίζεται το πρώτο παιχνίδι στα Γλυκά Νερά, με αντίπαλο τη Σερβία. Έξι χρόνια αργότερα, κάποιοι Έλληνες που ενδιαφέρονταν για το άθλημα δημιούργησαν την πρώτη ομάδα ράγκμπι λιγκ, τον Προμηθέα, με την ΑΕΚ Κοκκινιάς να ακολουθεί. «Τότε, πολλοί από τους μελλοντικούς παίκτες ξενέρωσαν με το ποδόσφαιρο, την οπαδική βία και τα στημένα ματς, και σκέφτηκαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό», λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Στυλιανός, o οποίος μετακόμισε από την Αυστραλία στην Ελλάδα το 2008 και κίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία της ομοσπονδίας. Σιγά σιγά, ολοένα και περισσότερες ομάδες διαμορφώνονταν, αλλά τα υψηλά κόστη μετακίνησης και η δυσκολία συγκέντρωσης του κατάλληλου αριθμού παικτών ώθησαν ομάδες εκτός Αθηνών να διαλυθούν, ενώ κάποιες άλλες να συγχωνευτούν. Παράλληλα, μια αδόκιμη πατέντα με την οποία συγχωνεύτηκε το ράγκμπι λιγκ με την ομοσπονδία μοντέρνου πεντάθλου δημιούργησε νομικά προβλήματα στη λειτουργία της εθνικής ομάδας. 

Όλα λύθηκαν λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2021, στο οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά η Ελλάδα (τρεις ήττες από Γαλλία, Αγγλία και Σαμόα). «Ουσιαστικά, έχουμε δύο εθνικές ομάδες. Η πρώτη που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελείται κυρίως από ομογενείς της Αυστραλίας και προπονητή τον Στιβ Γεωργαλή και η δεύτερη σε ματς με κοντινούς αντιπάλους, όπως η Σερβία, με παίκτες από το δικό μας πρωτάθλημα και προπονητή τον Μιχάλη Χατζηιωάννου των Rhodes Knights. Ωστόσο, έχουμε βάλει όριο στους ομογενείς, με το ένα τρίτο της ομάδας να προέρχεται από παίκτες της ελληνικής ράγκμπι λιγκ».

Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο-3
Οι Attica Rhinos έχουν την κατοχή της μπάλας, γι’ αυτό οι παίκτες των Rhodes Knights πέφτουν πάνω στον παίκτη που έχει στόχο να σκοράρει.

Πώς παίζεται το ράγκμπι λιγκ;

Το γήπεδο στον Ασπρόπυργο είναι ποδοσφαιρικό. Οι κίτρινες γραμμές του χλοοτάπητα και τα δύο τέρματα σε σχήμα «Η» κατατοπίζουν τους 26 παίκτες των δύο ομάδων (δεκατρείς αποτελούν την καθεμία, με τέσσερις αναπληρωματικούς, με τις επιτρεπόμενες αλλαγές να είναι δώδεκα). Οι πάσες γίνονται επιτυχημένα, αλλά οι αντίπαλοι παίκτες πέφτουν ομαδικά πάνω σε αυτόν που έχει την μπάλα, προσπαθώντας να τον εμποδίσουν να την αγγίξει στο έδαφος της ζώνης πριν από την τελική γραμμή. Αν την αγγίξει, η ομάδα του κερδίζει τέσσερις πόντους, ενώ έχει δικαίωμα να σουτάρει στο τέρμα, για να κερδίσει άλλους δύο. Τους ίδιους πόνους δίνει και το πέναλτι, ενώ ένα σουτ προς το τέρμα δίνει έναν πόντο. 

Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο-4
Με το νούμερο 9, ο Γιάννης Νάκε.

Είναι εύκολο να μάθεις τον τρόπο του παιχνιδιού και το πώς μετρούν οι πόντοι. Αρκεί κάποιος να σε κατατοπίσει. Είτε κάποιο tutorial στο YouTube, είτε κάποιος που παρακολουθεί ή παίζει το παιχνίδι και βρίσκεται στον Ασπρόπυργο, για να δει τον αγώνα και να υποστηρίξει τους φίλους του. «Δημιουργούμε πολύ ωραίες παρέες και υπάρχει σεβασμός ανάμεσά μας. Αυτό δεν είναι αυτονόητο στο ποδόσφαιρο. Μετά τον αγώνα, θα το δεις κι εσύ, οι δύο ομάδες θα πίνουν μπίρες μαζί», λέει ο Στυλιανός.

Η προπόνηση γίνεται σε γήπεδα 5 x 5 και όσοι συμμετέχουν ξεκλέβουν ελεύθερο χρόνο μετά τη δουλειά τους. Οι Rhinos π.χ. προπονούνται στου Ρέντη με δικά τους έξοδα, και στην ομάδα υπάρχει μεγάλη γκάμα ατόμων που εργάζονται ως νηπιαγωγοί, διανομείς, τραπεζικοί κ.ά. Για φέτος, η ομοσπονδία μετράει διακόσια δελτία συμμετοχής, άντρες και γυναίκες, ενώ στα πρωταθλήματα συμμετείχαν οκτώ ομάδες αντρών και τρεις γυναικών. Ομάδες ράγκμπι λιγκ υπάρχουν στην Πάτρα, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά μέχρι στιγμής μόνο οι Knights από τη Ρόδο συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. «Τώρα που έγινε η Ομοσπονδία, ελπίζουμε να λάβουμε κάποια επιχορήγηση για το ταξίδι μας», λέει ο Μιχάλης Χατζηιωάννου, προπονητής των Knights.

Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο-5
Οι Rhodes Knights ποζάρουν με το κύπελλο του πρωταθλήματος. Χρειάστηκε να κάμψουν την αντίσταση των Attica Rhinos, με σκορ 36-20.

Η φάση του αγώνα

Η μόνη ήττα που έχουν γνωρίσει οι Knights είναι από τους Rhinos. Οι υποστηρικτές των Rhinos, που γεμίζουν τον χώρο πίσω από την περίφραξη του γηπέδου, πιστεύουν ότι η ομάδα τους είναι ικανή να το ξανακάνει. 

Οι Ροδίτες είναι μειονότητα, αλλά κανείς δεν τίθεται στο περιθώριο για τις ομαδικές του προτιμήσεις. Ο διαιτητής σφυρίζει και το παιχνίδι ξεκινάει. Μέλη της γυναικείας ομάδας των Rhinos εμψυχώνουν τους παίκτες, τους φωνάζουν με το μικρό τους όνομα. Οι Knights σκοράρουν κατά ριπάς.

Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο-6

Οι Rhinos δεν πτοούνται, όπως και οι φίλαθλοί τους. Ο Φάνης, ο Λουκάς, η Χριστιάνα και ο Μιχάλης ήρθαν να δουν τον φίλο τους, τον Διαμαντή, που παίζει με τους Rhinos. Είναι οι μόνοι που έφτιαξαν ένα πλακάτ υποστήριξης για την ομάδα και παρακολουθούν τον αγώνα με τεράστιο ενδιαφέρον. «Χάρη στον φίλο μας ξεκινήσαμε να βλέπουμε ράγκμπι και η αλήθεια είναι πως αρχίζει να μας “ψήνει” να ασχοληθούμε και εμείς», μου λένε. 

Τη στιγμή που μιλάμε, ο Νάκε έχει την μπάλα στα χέρια του και κάνει ένα τρομερό σπριντ μέχρι την τελική γραμμή των αντιπάλων. Μόνος εναντίον όλων. Ντριπλάρει με το σώμα του, ελίσσεται ανάμεσα στα γεροδεμένα κορμιά των Ροδιτών, τους ξεγελάει με τη σπιρτάδα του και ακουμπάει την μπάλα στο έδαφος. Η κερκίδα αλαλάζει. Αδιαμφισβήτητα, αυτή ήταν η καλύτερη φάση του αγώνα. 

Μονομαχία (ράγκμπι) στον Ασπρόπυργο-7
Ένθερμες οπαδοί των Attica Rhinos έχουν πάρει θέση στις πλαστικές καρέκλες πίσω από την περίφραξη του γηπέδου και εμψυχώνουν την ομάδα τους.

«Go, Rhinos!» φωνάζει η Αϊρίν Στεφάνου από τη Νότια Αφρική. Μαζί με τον άντρα της Τζορτζ από την Κένυα ήρθαν στον αγώνα για να υποστηρίξουν τα δύο τους αγόρια, τον Νικ και τον Στεφ. «Μη μας κάνεις πολλές ερωτήσεις, γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε κάποια φάση!». Η οικογένεια έχει στις φλέβες της το ράγκμπι, καθώς τα παιδιά έχουν μυηθεί από νεαρή ηλικία στο άθλημα. «Νομίζω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το ράγκμπι θα αποκτήσει παραπάνω προβολή. Αρκεί να συμμετέχουν και νεότερες ηλικίες», λέει.

Ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη. Οι Knights κερδίζουν το πρωτάθλημα με σκορ 36-20. Οι Rhinos χειροκροτούν, αγκαλιάζονται και οι Ροδίτες σχηματίζουν ένα pasillo για τους ηττημένους. Αμέσως, οι ηττημένοι στήνουν pasillo για τους νικητές και ένα μικρό πάρτι ξεκινάει μέσα στο γήπεδο, ενώ στην ατμόσφαιρα μυρίζει η τσίκνα από τα σουβλάκια που ψήνονται στη διπλανή καφετέρια. Είμαστε στο σωστό μέρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή