6 concept stores φυτών και λουλουδιών που μυρίζουν άνοιξη

6 concept stores φυτών και λουλουδιών που μυρίζουν άνοιξη

Γνωριμία με έξι ιδιαίτερα concept stores φυτών και λουλουδιών και μερικές ιδέες για να ομορφύνετε τον χώρο και τη διάθεσή σας.

9' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνδεσή μας με τα φυτά στο σπίτι ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – όλο και περισσότεροι νιώσαμε την ανάγκη να δούμε ένα βάζο με λουλούδια στο τραπέζι ή μια καινούργια γλάστρα στο μπαλκόνι. Με την επάνοδο στις παλιές συνήθειες, κάποια από αυτά τα φυτά μαράθηκαν και πήραν τον δρόμο τους για τα σκουπίδια, κάποια πρασίνισαν, άνθισαν, μεγάλωσαν και τελικά πολλαπλασιάστηκαν. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, έγινε η αφετηρία για τη σύσταση ενός, ας το πούμε, plant community στην Αθήνα. Η συμφωνία ότι με λίγο νερό, λίγο φως και κάποια μέριμνα σου επιστρέφεται πίσω ένα βλαστάρι έτοιμο να πετάξει φύλλωμα και ένα μπουμπούκι έτοιμο να γίνει λουλούδι, κρίθηκε συμφέρουσα. Πώς όχι; Δεν είναι μόνο η ομορφιά στον χώρο, είναι προπάντων η χειροπιαστή επιβράβευση ότι κατάφερες να προσφέρεις τη σωστή φροντίδα, είναι η ελπίδα. Να μαστε λοιπόν με τις γλάστρες μας, σε μπαλκόνια, σαλόνια, υπνοδωμάτια, καφέ και μπαρ. Από κοντά και οι ανθοδέσμες με τα αγριολούλουδα τυλιγμένα σε ανακυκλωμένο ρυζόχαρτο, να αφήνουν πίσω τους τα στημένα μπουκέτα με τα πανάκριβα τριαντάφυλλα εισαγωγής. 

Η νέα αισθητική και οι καινούργιες ανάγκες του αθηναϊκού κοινού οδήγησαν στην εμφάνιση αυτού που ονομάζουμε concept stores με φυτά και λουλούδια. Γιατί μπορεί να υπάρχει πάντα το φυτώριο της γειτονιάς με τα φρέσκα γεράνια στα γλαστράκια και η λαϊκή με τις ολοζώντανες τουλίπες στους κουβάδες, αλλά έχει μια απόλαυση το να μπαίνεις σ’ ένα κατάστημα με βιβλία, κεριά, αρωματικά, χειροποίητα κασπό και σπάνια λουλούδια και φυτά και ο ιδιοκτήτης του –λάτρης των φυτών– να αρχίζει τη συζήτηση με τη φράση «πώς είναι το φως στο σπίτι σας;». Με concept ή χωρίς, τα φυτά και τα λουλούδια στο σπίτι είναι η αρχή της καλαισθησίας και της φιλοξενίας, υποδηλώνουν ότι κάποιος εδώ μέσα θα σε φροντίσει και μπορούν να αποτελέσουν και ένα δημιουργικό χόμπι. Η Πρωτομαγιά είναι μια καλή στιγμή κάποιοι να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους και κάποιοι άλλοι να κάνουν την αρχή. Τα παρακάτω concept stores συνιστώνται και για τις δύο περιπτώσεις. 

6 concept stores φυτών και λουλουδιών που μυρίζουν άνοιξη-1

☛ Παπιγιόν Project

Concept Στο Παπιγιόν Project βρίσκεις second hand φυτά, αν και ο Αχιλλέας Χαρίσκος προτιμά τον όρο «φυτά δεύτερης ευκαιρίας». Ο ίδιος βρίσκει πιο ενδιαφέρον το να σώζεις ένα υπάρχον φυτό από το να κάνεις μια συμβατική αγορά. / Το όνομα Η λέξη «Παπιγιόν» τού φαινόταν πάντα ανάλαφρη! / Η ιστορία του Ο Αχιλλέας Χαρίσκος συνήθιζε να μαζεύει φυτά που δεν ήθελαν πια οι φίλοι του, γιατί έμοιαζαν να είναι στα τελευταία τους, και ο ίδιος τούς έδινε μια νέα ζωή. Η όλη διαδικασία τού έδινε ηρεμία, συγκέντρωση, ξεκούραση. Τελικά το έκανε δουλειά του. / Εδώ βρίσκεις Κυρίως φυτά δεύτερης ευκαιρίας, τα οποία συμπληρώνονται και με κάποια καινούργια, για να γεμίσει το μαγαζί. Κυρίως βρίσκεις τον ίδιο τον Αχιλλέα όμως, ο οποίος ξέρει να κηπουρεύει τόσο καλά, που δίνει χαρακτήρα σε κάθε φύλλωμα, άνθος και ρίζα και είναι πρόθυμος να συμβουλέψει, να δώσει συνταγές και οδηγίες για να σώσει και τα δικά σου φυτά, ακόμη και να τα επισκεφτεί κατ’ οίκον αν κρίνει ότι χρειάζεται. / Το πιο δημοφιλές είδος Φυτά και γλάστρες από 70% ανακυκλώσιμα υλικά κηπουρικής. / Τάσεις στα φυτά Η βασική τάση είναι να βάλεις πράσινο στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος ζητάει τα εύκολα και ανθεκτικά φυτά, αυτά που είναι γενναιόδωρα σε σχέση με αυτό που τους δίνεις. / Για την Πρωτομαγιά Να φυτέψετε λουλουδάκια με χρώμα στα μπαλκόνια σας. Ξεκινήστε με τα εύκολα: γεράνια, μαργαρίτες, αζαλέες, γιασεμιά, βουκαμβίλιες.
→ Αγίας Ζώνης 13, Κυψέλη, τηλ. 210-8672040

6 concept stores φυτών και λουλουδιών που μυρίζουν άνοιξη-2

☛ Mrs Dalloway’s

Concept Μια «λουλουδερί» με αποξηραμένα άνθη και άλλα παράγωγά τους που μοσχοβολούν και έχουν όμορφα χρώματα, συνθέτει την αγαπημένη γωνιά της κυρίας Ντάλογουεϊ, της μυθιστορηματικής ηρωίδας της Βιρτζίνια Γουλφ. Ένας κήπος ξεχασμένος από τον χρόνο, στον οποίο ταξιδεύεις ακούγοντας νοσταλγικές μελωδίες του Αττίκ. / Γιατί αποξηραμένα λουλούδια; Γιατί έχουν κι αυτά τη χάρη τους! Αν θέλεις λουλούδια ή φυτά στον χώρο σου, αλλά δεν προλαβαίνεις να τα φροντίσεις ή οι συνθήκες δεν βοηθούν ζωντανά φυτά να ευδοκιμήσουν, τα αποξηραμένα είναι μια καλή λύση. Και φυσικά αποτελούν μια επιλογή δώρου που συμβολίζει το «για πάντα». / Το όνομα Η πρώτη πρόταση του μυθιστορήματος της Γουλφ είναι: «Η κυρία Ντάλογουεϊ είπε πως θα αγόραζε τα λουλούδια η ίδια». H φράση κυριαρχεί και στην οπτική ταυτότητα του καταστήματος. / Η ιστορία του Το Mrs Dalloway’s concept store προέκυψε από μια παρορμητική κίνηση της Κατερίνας Αγγελίτσα προκειμένου να βγει από μια μακρά μελαγχολική περίοδο που πέρασε μέσα στις καραντίνες λόγω του κορωνοϊού. / Εδώ βρίσκεις Μια μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων λουλουδιών και μπουκέτων (όσα είναι βαμμένα, είναι με υδατοδιαλυτά χρώματα), αρωματικά χώρου, pillow mists, φυσικά σαπούνια, βρώσιμα λουλούδια, βάζα, κηροπήγια, αρωματικά κεριά σόγιας, αποξηραντήρες λουλουδιών (μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του αγαπημένου φυτολογίου), βιβλία, καλάθια. / Το πιο δημοφιλές είδος Η ροδάνθη (που μοιάζει με μαργαρίτα) και το αρωματικό χώρου με το όνομα «Μidnight sex at the terrace». / Για την Πρωτομαγιά Μα φυσικά ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι! Φτιάξτε το ή επιλέξτε το ανάμεσα στα πολλά έτοιμα που θα υπάρχουν εκείνη τη μέρα. 
→ Ιπποκράτους 69, Εξάρχεια, τηλ. 211-4244934

6 concept stores φυτών και λουλουδιών που μυρίζουν άνοιξη-3

☛ Minu

Concept Το Minu είναι ένας χώρος που μπορείς να επισκεφτείς απλώς για να χαζέψεις και να πιεις έναν καφέ συνδυασμένο με redvelvet cake ή και για να κάνεις κάποια αγορά. Είναι ένα living store που ενσωματώνει τη φύση, την τέχνη, το ντιζάιν και τη γαστρονομία. / Το όνομα Είναι εμπνευσμένο από την αγγλική λέξη «minutiae», που μεταφράζεται ως «μικρολεπτομέρειες». Αυτές που επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας. / Η ιστορία του Ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Σύρμας, πιστεύει ότι η Αθήνα δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με τη φύση, οπότε ένιωσε την ανάγκη να μεταφέρει το πράσινο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο γκρι. / Εδώ βρίσκεις Φυτά από όλο τον κόσμο, χρηστικά ή μη αντικείμενα σκανδιναβικού ντιζάιν, περιοδικά και βιβλία, δημιουργίες τέχνης από διάφορους εικαστικούς και ένα μοναδικό μενού που έχει επιμεληθεί ο Αθηναγόρας Κωστάκος. / Το πιο δημοφιλές Οι μονστέρες και ιδίως οι variegate, όμως βρίσκεις δύσκολα τα ίδια φυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει διαρκής ανανέωση. / Αγαπημένο φυτό Η Licuala cordata, αν και τίποτα δεν συγκρίνεται με την ευτυχία που προσφέρει μια ανθισμένη μανόλια. / Δύσκολα και εύκολα φυτά Υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι άνθρωποι; Υπάρχουν εύκολα και δύσκολα ζώα; Κατηγορηματικά όχι. Όσο περισσότερο θέλουμε να ασχοληθούμε με τις έμψυχες υπάρξεις, τόσο καλύτερα και περισσότερο θα συνυπάρξουμε. / Για την Πρωτομαγιά Πολλά και χρωματιστά λουλούδια. Κάθε είδους. Δεν χρειάζεται να είναι σωστά ταιριασμένα. Και το καλύτερο όλων, όποιος έχει τη δυνατότητα να μαζέψει λουλούδια από κήπους και αγρούς, να έρθει σε επαφή με τη φύση. 
→ Σαρρή 50, Ψυρρή, τηλ. 210-3232022

6 concept stores φυτών και λουλουδιών που μυρίζουν άνοιξη-4

☛ Rizom

Concept Η εγκατάσταση των φυτών στο κατάστημα Rizom προσομοιάζει σε αυτήν των έργων τέχνης σε μια γκαλερί: η ανάδειξή τους, ο φωτισμός, το ταίριασμα, το curation που λέμε, αποτελεί μια ιεροτελεστία που επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα. / Το όνομα Από το ρίζωμα… που η επίπεδη κίνησή του αντιστέκεται στον χρόνο και στην οργάνωση. / Η ιστορία του Οι ιδιοκτήτες του, ο Βίνσεντ και η Θάλεια, μετά την καραντίνα και μέσα σε μια φάση αβεβαιότητας, αποφάσισαν να κάνουν κάτι διαφορετικό από όσα έκαναν μέχρι τότε. / Εδώ βρίσκεις Τα πιο ασυνήθιστα και σπάνια φυτά (όπως αερόφυτα και φυτά της ιαπωνικής τεχνικής kokedama), βιβλία βοτανολογίας, plant accessories, οργανικό λίπασμα, plant stakes, ψεκαστήρια, ποτιστήρια και ψαλίδια κηπουρικής. Ανάμεσα στα τροπικά φυλλώματα ξεπροβάλλουν και οι χειροποίητες δημιουργίες Ελλήνων εικαστικών, πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά αντικείμενα, μαροκινά scent blocks, Palo Santo, copal incense και τα χειροποίητα sage smudges. Στο βάθος του διαδρόμου θα συναντήσεις το ψυγείο με τα ιδιαίτερα άνθη από την Αφρική και την Αυστραλία, αλλά και τον τοίχο με τα αποξηραμένα. / Το πιο δημοφιλές είδος Το ανθούριο έχει γίνει αναπάντεχα περιζήτητο, μαζί με κάποια αντίστοιχου σκούρου φυλλώματος και βελούδινης υφής φυτά, όπως ο πόθος. Άλλη μία οικογένεια που έχει ζήτηση είναι τα πολύ ανθεκτικά φιλόδεντρα. Τέλος, πολύ αγαπητό είναι και το ιερό ξύλο Palo Santo, που το καις σπίτι για καλή ενέργεια. / Για την Πρωτομαγιά Ελάτε να φτιάξουμε μαζί στεφάνια, να φορέσουμε λουλούδια στα μαλλιά και να γιορτάσουμε την άνοιξη. Θα έχουμε στήσει ένα μεγάλο flower bar με όλα τα απαραίτητα υλικά, όπου θα μπορείτε να δημιουργήσετε –μόνοι σας ή με τη βοήθεια μας– το στεφάνι σας ή ένα πολύχρωμο και ιδιαίτερο ανοιξιάτικο μπουκέτο. 
→ Βούρβαχη 3, Αθήνα, τηλ. 210-9229367

6 concept stores φυτών και λουλουδιών που μυρίζουν άνοιξη-5

☛ Mother 

Concept Ένα στέκι για το plant community της Αθήνας. / Το όνομα Σαν το χάδι της μητέρας, σαν την αγκαλιά της μάνας γης… / Η ιστορία του Ο Μάνος Τζιαπώνης μεγάλωσε μέσα στη φύση, περιτριγυρισμένος από φυτά εντός και εκτός σπιτιού, και έτσι έμαθε να τα φροντίζει καλά. Πριν ανοίξει το Mother, συνήθιζε να βοηθάει φίλους στην κηπουρική και στη διακόσμηση χώρων με εσωτερικά φυτά. Στην πορεία αποφάσισε να «στεγάσει» αυτή την παροχή και να δώσει πρόσβαση σε περισσότερους πλην των φίλων του. / Εδώ βρίσκεις Ποικιλία φυτών εσωτερικού χώρου, μεταξύ των οποίων και κάποια πολύ σπάνια εξωτικά αροειδή, όμορφα χειροποίητα κασπό, ανά περιόδους μπουκέτα ολόφρεσκων λουλουδιών και τον Μάνο, πρόθυμο να σε βοηθήσει να βρεις αυτό ακριβώς που θέλεις, να σου πει πώς να το φροντίσεις ή ακόμη και να σου δώσει συμβουλές για τα φυτά που ήδη έχεις. / Το πιο δημοφιλές είδος Διαφέρει ανά εποχή και ανά πελάτη. Τώρα την άνοιξη, πολλοί αναζητούν τα φρέσκα μπουκέτα λουλουδιών που φτιάχνονται εκεί. Όσοι θέλουν κάτι ανθεκτικό, προτιμούν την εσωτερικού χώρου μαράντα, ενώ γι’ αυτούς που αναζητούν κάτι σπάνιο, τα είδη του φιλόδεντρου είναι λόγος να επισκέπτονται το Mother. / Πώς να ξεκινήσεις Σε έναν πρωτάρη της κηπουρικής προτείνονται φυτά που συνηθίζουμε να λέμε ότι ξέρουν να συγχωρούν, όπως η μονστέρα και οι φίκοι. Κατά τα άλλα, το φως και το νερό είναι οι μόνοι οδηγοί. / Για την Πρωτομαγιά Ένα μπουκέτο από φρέσκα λουλούδια που δίνει χρώμα στο σπίτι και εγγυημένα φτιάχνει τη διάθεση.
→ Αναπαύσεως 16, Μετς, τηλ. 211-1181329

6 concept stores φυτών και λουλουδιών που μυρίζουν άνοιξη-6

☛ Secret Garden

Concept Μια μικρή καλαίσθητη μπουτίκ λουλουδιών στην αγορά του Νέου Ψυχικού, στην οποία πηγαίνεις για να χαζέψεις και να χορτάσεις τις αισθήσεις σου από χρώματα και αρώματα. Εδώ έρχεσαι για να πάρεις ένα δώρο για «ευχαριστώ» ή ένα μάτσο με ηλιοτρόπια για το τραπέζι της κουζίνας ή δύο αρωματικά κεριά καλής ποιότητας που θέλεις να ανάψεις το βράδυ. / Το όνομα Ήρθε από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Φράνσις Χότζσον Μπάρνετ. / Η ιστορία του Η Βαλεντίνη Κρασσά άνοιξε αρχικά το Secret Garden ως pop up κατάστημα τον Νοέμβριο του 2017 για 40 μέρες. Ο ίδιος ο κόσμος το μονιμοποίησε. / Εδώ βρίσκεις Από εποχικά λουλούδια που καταφτάνουν καθημερινά από τους τοπικούς παραγωγούς μέχρι ιδιαίτερες ποικιλίες ανθέων που έρχονται από το εξωτερικό. Επίσης, βάζα κεραμικά ή από φυσητό γυαλί, ιδιαίτερα κηροπήγια, αρωματικά κεριά, εποχικά φυτά μέσα σε χειροποίητα καλάθια. / Το πιο δημοφιλές είδος Τα jam jars, βαζάκια μαρμελάδας γεμισμένα με εποχικά τοπικά λουλούδια, για το τραπέζι σε ένα δείπνο που προκύπτει τελευταία στιγμή, για να τα προσφέρεις ή απλώς για να τα βάλεις στο κομοδίνο σου με την πρόθεση να δώσεις και να πάρεις χαρά. / Ανθοδέσμη ή γλάστρα; Ανθοδέσμη για τους αναπάντεχους συνδυασμούς λουλουδιών που δεν έχεις φανταστεί πριν τους δεις. Για τις υφές που παντρεύονται. Για τα αρώματα που σου θυμίζουν παιδικές αναμνήσεις. Για τη γεμάτη με λουλούδια αγκαλιά που προσφέρεις σε κάποιον που αγαπάς. / ΔραστηριότητεςΤο Secret Garden School, όπου floral designers από το εξωτερικό διδάσκουν ανθοδετική, δημιουργία στεφανιών και sustainable τεχνικές, όπως είναι η μέθοδος της κομποστοποίησης. Αντίστοιχα διοργανώνονται παιδικά workshops που φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με τα λουλούδια. / Για την Πρωτομαγιά Κόψτε ένα αγριολούλουδο από τον δρόμο και βάλτε το σε ένα βαζάκι, φτιάξτε ένα δετό στεφάνι και κρεμάστε το στην πόρτα σας!
→ Ολυμπιονικών 220, Νέο Ψυχικό, τηλ. 211-0136107

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή