Milia Riza: Εκπληκτικοί αφρώδεις οίνοι από τη Νεμέα

Milia Riza: Εκπληκτικοί αφρώδεις οίνοι από τη Νεμέα

Δοκιμάσαμε, μεταξύ άλλων, Chardonannay και Pinot Noir από το ελληνικό brand κρασιού, και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως το καλό κρασί είναι οικογενειακή υπόθεση.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους γνώρισα στη Θεσσαλονίκη, στο επιτυχημένο wine show του καλού φίλου και συνεργάτη Στέφανου Κόγια. Δεν είχα ξανακούσει τίποτα για τη Milia Riza. Μου άρεσε το όνομα, ποιητικό. Μου άρεσαν και οι δύο νέοι πίσω από τον πάγκο. Χαμογελαστά, καθαρά πρόσωπα, μιλούν με πάθος για τη δουλειά τους. Μια δουλειά που είναι πραγματικά πρωτότυπη, μια και πρόκειται για το μοναδικό brand κρασιού στην Ελλάδα αφοσιωμένο αποκλειστικά στην παραγωγή αφρωδών οίνων.

Η συμπαθέστατη Νάνσυ Μάζου έχει από γεννησιμιού το κρασί στο αίμα της. Εγγονή του θρύλου της Νεμέας Θανάση Παπαϊωάννου, έχει περάσει ατελείωτες ώρες από τα παιδικά της χρόνια ακούγοντας τις ιστορίες του παππού της, και όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε ξέρουμε καλά τον θησαυρό που έκρυβαν οι ιστορίες του! Σχεδόν νομοτελειακά, λοιπόν, αποφοίτησε από τη Σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στην Αθήνα και τα βήματά της την έφεραν στη συνέχεια στην Εσπερία. Μπορντό, Μονπελιέ και στο ιταλικό Ούντινε. Εκεί συνάντησε τον Στέφανο Στάντε, που είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Γεωπονική στη Λισαβόνα και βρισκόταν στο Ούντινε για μεταπτυχιακά σε Οινολογία, Αμπελουργία και Μάρκετινγκ Οίνου. Οι δυο τους ένωσαν τα όνειρά τους και το πάθος τους και αποφάσισαν να κάνουν ένα τολμηρό βήμα και να ξεκινήσουν το δικό τους οινικό έργο-πρόκληση.

Ρωτάω τη Νάνσυ τι σημαίνει το όνομα Milia Riza. «Το πρώτο συνθετικό του ονόματός μας, “Milia”, προέρχεται από τη λέξη “familia”, που φυσικά σημαίνει “οικογένεια” και ακούγεται σχεδόν το ίδιο και στις τρεις γλώσσες της κληρονομιάς μας: ελληνικά, ιταλικά και πορτογαλικά. To “Milia” αντιπροσωπεύει επίσης την απόσταση μεταξύ μας: Ελλάδα, Ιταλία, Βραζιλία και Πορτογαλία. Το δεύτερο συνθετικό του ονόματός μας, “Riza”, αντιπροσωπεύει αυτές ακριβώς τις ρίζες. Μια ρίζα θα συμβολίζει πάντα μια νέα αρχή, μια νέα ζωή, κάτι νέο».

H Milia Riza δραστηριοποιείται στην περιοχή της Νεμέας, εξερευνώντας μια άγνωστη πτυχή της περιοχής, που είναι κατά κύριο λόγο γνωστή για τα κόκκινα κρασιά της: «Λίγα είναι γνωστά για την καταλληλότητα αυτής της περιοχής και ιδιαίτερα του Αγιωργίτικου ως ποικιλίας για την παραγωγή ποιοτικών αφρωδών οίνων, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι και η περιοχή αλλά και ιδιαίτερα η ποικιλία αυτή μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά εκπληκτικούς αφρώδεις οίνους». Θεωρούν όμως πραγματικό θησαυρό τα εξαιρετικά βιολογικά σταφύλια Μοσχοφίλερο που προμηθεύονται από την καρδιά της Μαντινείας. «Λόγω της υψηλής οξύτητάς του, το Μοσχοφίλερο είναι ιδανική ποικιλία για την παραγωγή ποιοτικών αφρωδών οίνων. Δεν είναι πολλά τα αφρώδη κρασιά που έχουν παραχθεί από Μοσχοφίλερο, είναι σίγουρο όμως ότι τα ήδη υπάρχοντα είναι σπουδαία δείγματα του τι μπορεί να εκφράσει αυτή η ποικιλία και εμείς με τη σειρά μας είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε μαζί σας τη δική μας εκδοχή».

Δοκιμάσαμε τα:

→ Chardonnay & Pinot Noir, Brut Nature, 2020: φρέσκο, φρουτώδες, ζωηρό, με το Pinot noir να βάζει την κόκκινη υπογραφή του με φραουλένιες νύξεις.
→ Blanc de Noir, Extra Brut, 2020, Αγιωργίτικο 100%: μπριός και λουλούδια στη μύτη, παραχωρούν το στόμα στα κλασικά αρώματα του Αγιωργίτικου, στα βύσσινα και στα δαμάσκηνα.
→ The Experiential Blanc de Gris, Brut, 2020, Αρχαία Μαντινεία, Μοσχοφίλερο 100%: βοτανικό, πλούσιο κρεμώδες, πικάντικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή