Σαμπάνιες που ταιριάζουν με τις νίκες και τις ήττες της εκλογικής βραδιάς

Σαμπάνιες που ταιριάζουν με τις νίκες και τις ήττες της εκλογικής βραδιάς

Η Μερόπη Παπαδοπούλου προτείνει ακριβές και φτηνές σαμπάνιες για τις νίκες και τις ήττες της εκλογικής βραδιάς -και την ονομαστική εορτή.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι Σαββατοκύριακο κι αυτό! 

Είχε γενέθλια ο σύντροφός μου, η Σμαρώ βάφτισε το εγγόνι της, σήμερα γιορτάζουν μερικοί από τους πιο στενούς και πολυαγαπημένους φίλους και φιλενάδες… και πάνω σ’ αυτά έχουμε και εκλογές! Εκλογές που κάνουν όλα τα υπόλοιπα να περιορίζονται σε δεύτερους ρόλους. Ονομαστικές εορτές και εκλογικά αποτελέσματα είναι σίγουρο πως θα οδηγήσουν σε πολλές παρεΐστικες συγκεντρώσεις. Να ευχηθούμε και είτε να πανηγυρίσουμε είτε να παρηγορηθούμε, και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τον επόμενο γύρο.

Λοιπόν εγώ θεωρώ ότι οι ημέρες των εκλογών είναι πάντα οι καταλληλότερες για κατανάλωση σαμπάνιας. Γιατί, όπως έλεγε η madame Bollinger του ομώνυμου φημισμένου οίκου της Καμπανίας, η σαμπάνια ταιριάζει με όλα! Και με τις νίκες και με τις ήττες.

Ας πιούμε λοιπόν σαμπάνια σήμερα. Αρχικά τσουγκρίζοντας με τις εορτάζουσες φιλενάδες μου! Τρυφερές, πλην όμως δυναμικές κυρίες, δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο από μια Comptes de Champagne Rosé Taittinger. 70% Pinot noir από τα grands crus της Reims, ενισχυμένο με το φημισμένο κόκκινο κρασί του Bouzy, δίνει τον τόνο στο υπέροχο αυτό κρασί με έναν «κόκκινο» και τανικό χαρακτήρα, που συμπληρώνεται από την κομψότητα του 30% Chardonnay από τα φημισμένα Côte des Blancs. Το ροζ-σομόν χρώμα και το λεπτό σταθερό κολιέ των φυσαλίδων οδηγούν σε μια μύτη φρέσκια και πλούσια, με κόκκινα φρούτα αλλά και νότες μαρμελάδας ροδάκινο και βερίκοκο. Οξύτητα, τανίνες, πλούτος, μια γεύση τρικυμίας. Έχουμε στα ποτήρια μας μια ακριβή βέβαια, αλλά μοναδική σαμπάνια, που θα τη μοιραστούμε με τις Ελενίτσες μου, αλλά δεν θα αφήσει ασυγκίνητους και τους Κωστήδες της παρέας, μια και πρόκειται για απολύτως γαστρονομική σαμπάνια, που αγαπάει τα πουλερικά κάθε είδους, τα λιπαρά μεγάλα ψάρια με ελαφριές σάλτσες βουτύρου και τα πλούσια τυριά.

Όμως δεν θέλω να μείνετε με την άποψη ότι μόνο οι πολύ ακριβές σαμπάνιες είναι καλές. Έτσι, σερβίρω αμέσως μια μη χρονολογημένη Brut Reserve του θρυλικού οίκου Billecart-Salmon, που γράφει δύο αιώνες λειτουργίας, και σας προτείνω να τη δοκιμάσετε με μπαρμπουνάκια, ουρίτσες πεσκανδρίτσας με λευκή σαλτσούλα και, φυσικά, θαλασσινά.

Με εορταστικά και εκλογικά σούσι, σασίμι και τα συναφή ανοίγουμε μια μη χρονολογημένη πάλι σαμπάνια, την Brut Classic της Deutz. Οι ίσες ποσότητες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier στο χαρμάνι δίνουν οξύτητα αναζωογονητική και σπιρτόζα σε μια δροσιστική και φρουτώδη σαμπάνια.

Θα τελειώσω τις αναφορές μου στις γαλλικές φυσαλίδες με μια ιδιαίτερη σαμπάνια που αγαπώ πολύ: Rosé de Blanc Pierre Gimonnet & Fils, όπου 90% Chardonnay υποκύπτει στη ρόδινη απόχρωση ενός 10% Pinot Noir με αρωματική ένταση, μαλακό στόμα, «μεταξωτό», φανταστικό απεριτίφ, με φρούτα και τάρτες φρούτων, με λευκά κατσικίσια μαλακά τυριά και δροσερές σαλάτες και φυσικά ροζ καπνιστό σολομό. 

Αγαπημένοι εορτάζοντες, σηκώνω το ποτήρι μου και σας στέλνω χίλιες καλές ευχές. Όσο για τα εκλογικά αποτελέσματα, ελπίζω και εύχομαι να μην οδηγήσουν σε ατραπούς που θα φέρουν αβέβαιο μέλλον.

INFO
→ Brut Classic Deutz, 49,54 €, oakcava.gr
→ Brut Reserve Billecart-Salmon, 47,30 €, oakcava.gr
→ Comptes de Champagne Rosé Taittinger, 260,00 €, Kylix.gr
→ Rosé de Blanc Pierre Gimonnet & Fils, 52,70 €, Kylix.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή