Τι κάνατε σήμερα με τεχνητή νοημοσύνη;

Τι κάνατε σήμερα με τεχνητή νοημοσύνη;

Την ώρα που ο τεχνολογικός κόσμος περιστρέφεται γύρω από την επανάσταση του ChatGPT, μάλλον ξεχνάμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει κυριαρχήσει εδώ και καιρό στη ζωή μας, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε.

8' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από δω καλά πάω; 

Καλώντας ένα ταξί μέσω εφαρμογής, βλέπετε στην οθόνη του κινητού σας την τοποθεσία του οδηγού και τον υπολογισμό του κόστους διαδρομής μέχρι τον προορισμό σας. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση, ένα από τα «παιδιά» της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία συλλέγει διαρκώς δεδομένα και βελτιώνεται σταδιακά με την εμπειρία. Αυτή την τεχνολογία τη χρησιμοποιούν εφαρμογές προγραμματισμού αστικών μετακινήσεων (Μoovit, Google Maps), που ανιχνεύουν την κίνηση, τον χρόνο μετακίνησης και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και εύρεσης πτήσεων για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου (Skyscanner).–Π. Τσ.

Κάτι πρόχειρο να τσιμπήσουμε 

Δεν ξέρετε πώς μπορείτε να συνδυάσετε τα τρία υλικά που έχει το ψυγείο σας ώστε να έχετε ένα εύγευστο γεύμα; Βοηθοί μαγειρέματος όπως το Let’s Foodie προτείνουν συνταγές που χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα υλικά με βάση τις προτιμήσεις σας. Βέβαια, έτσι μπορεί να προκύψει ένα κοτόπουλο με σάλτσα από κόκκινες φακές και μήλα. Με άλλα λόγια, οι βοηθοί έχουν τα όριά τους. Κάτω επίσης από το generator της συνταγής, με μικρά γράμματα φαίνεται η προειδοποίηση ότι η εφαρμογή αποποιείται όποιας ευθύνης για άγευστα αποτελέσματα. Μην πετάξετε, δηλαδή, ακόμα τα βιβλία μαγειρικής σας, έχουμε δρόμο μπροστά μας.–Β. Δ.

Θυμάσαι τότε που; 

Η φωτογραφία ενός αγαπημένου σου προορισμού; Οι παραμονές Πρωτοχρονιάς ανά τα χρόνια; Το παιδί σας στα πρώτα του γενέθλια; Από το 2017, εφαρμογές όπως το google photos ή και το iPhone σας ακολούθησαν το παράδειγμα του Facebook και εμφανίζουν τις «αναμνήσεις», γκρουπ φωτογραφιών με φόντο μουσική ασανσέρ, με στόχο να αξιοποιήσουν τον φωτογραφικό όγκο που έχει μαζευτεί στο τηλέφωνό σας. Κάποιες φορές ίσως οι εικόνες που «ξέθαψε» το κινητό σας σας φανούν χαριτωμένες, άλλες όμως, όπως ένας χωρισμός, ένας θάνατος ή ακόμα και μια bad hair day, θα σας κάνουν να θελήσετε να κλείσετε αυτό το feature ή να επιλέξετε να αφαιρεθεί κάποιο πρόσωπο από την ακατάπαυστη αναμόχλευση του φωτογραφικού παρελθόντος. –Β. Δ.

Κάπου σε ξέρω

Η επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη ξεκινάει με το πρώτο φως της ημέρας – για όσους, δηλαδή, ξεκλειδώνουν το κινητό τους μέσω της λειτουργίας Face ID (έλεγχος ταυτότητας μέσω ακριβούς χαρτογράφησης της γεωμετρίας του προσώπου). Το Face ID σκανάρει το πρόσωπό σας και τοποθετεί πάνω του 30.000 αόρατες υπέρυθρες κουκκίδες. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να συγκρίνει τη σάρωση του προσώπου σας με όσα έχει αποθηκεύσει γι’ αυτό, ώστε να διαπιστώσει αν το άτομο που προσπαθεί να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο είστε όντως εσείς. Η Apple δηλώνει ότι η πιθανότητα να ξεγελαστεί το FaceID είναι μία στο εκατομμύριο. –Σ. Κ. 

Παίξε μου Radiohead 

Θέλετε την πρόγνωση του καιρού ή να ακούσετε το αγαπημένο σας podcast ή ένα τραγούδι που σας ήρθε ξαφνικά στο μυαλό; Να προγραμματίσετε μια σύσκεψη με τους συναδέλφους σας ή να μαζέψετε τα υλικά για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Οι βοηθοί φωνής όπως η Alexa, το Google home κ.ά. προσπαθούν να βοηθήσουν. (Προσωπικά δεν έχω πειστεί για την προστιθέμενη αξία μιας τέτοιας συσκευής δίπλα από ένα κινητό, ένα τάμπλετ, ένα έξυπνο ρολόι χειρός και έναν υπολογιστή, αλλά φαντάζομαι ότι αρκετοί θα διαφωνήσουν.) Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ υπάρχουν καταγγελίες ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι οι βοηθοί τους τους παρακολουθούν και στέλνουν πληροφορίες σε εταιρείες για προωθητικούς σκοπούς, αλλά ποιος τους ακούει (sic); –Β. Δ.

Ο βοηθός που δεν βοηθάει 

«Καλωσορίσατε στην Τράπεζα Τάδε. Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;» Το chatbot προσπαθεί να με κατευθύνει με αυτοματοποιημένες ερωτήσεις, μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, για να επιλύσω το πρόβλημά μου ή να λύσει τις απορίες μου χρησιμοποιώντας ΤΝ. Οι υπηρεσίες εικονικής εξυπηρέτησης και υποβοήθησης χρησιμοποιούνται ευρέως από τράπεζες, καταστήματα και επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν. Η έκταση της αυτοματοποίησης απειλεί θεωρητικά την ύπαρξη ανθρώπων υπαλλήλων (π.χ. σε παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα), αλλά για την ώρα οι ψηφιακοί βοηθοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα ερωτήματα και η ψηφιακή εμπειρία της εξυπηρέτησης γίνεται συνήθως χρονοβόρα και εξαιρετικά ενοχλητική.–Π. Τσ.

Αν δεις ελέφαντα στον ύπνο σου 

Κάθεστε στην καρέκλα του γραφείου σας και επικρατεί ο απόλυτος πανικός και ξαφνικά βλέπετε στον διάδρομο έναν ελέφαντα να κάνει πιρουέτες ανάμεσα στα υπόλοιπα γραφεία. Όχι, δεν είναι στιγμιότυπο από την ταινία Sing, αλλά μια εικόνα από το όνειρό σας. Τι να σημαίνει; Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το υποσυνείδητό σας. Στο διαδίκτυο θα βρείτε εφαρμογές που αναλύουν τα σύμβολα του ονείρου και καταλήγουν σε μια συνδυαστική ερμηνεία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να καταγράψετε το όνειρό σας. Σύμφωνα με το Dream Interpreter A.I., για παράδειγμα, το όνειρο με τον ελέφαντα υποδηλώνει «την προσπάθειά σας να βρείτε την εσωτερική σας δύναμη και τις σωστές ισορροπίες για να αντιμετωπίσετε τις πιέσεις στον εργασιακό σας χώρο».–Σ. Κ.

Γούστα είναι αυτά 

Το Netflix, το Amazon και το Spotify είναι γνωστά για τα συστήματα συστάσεων που διαθέτουν, ενώ αντίστοιχες λειτουργίες έχουν και κοινωνικά δίκτυα όπως το Ίνσταγκραμ και το TikTok. Αυτά τα συστήματα αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων σχετικά με τη συμπεριφορά, τις προτιμήσεις, το ιστορικό περιήγησης και τα ενδιαφέροντα των χρηστών, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τη δημιουργία εξατομικευμένων συστάσεων. Μια συνθήκη που δεν ωφελεί μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τις εταιρείες: το 2021 το Netflix ανέφερε ότι το σύστημα συστάσεων βοήθησε στην αύξηση των εσόδων του κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, ενώ την ίδια χρονιά η Amazon επωφελήθηκε κατά 35%.–Σ. Κ.

Ψηφιακέ γιατρέ μου, τι έχω; 

Μέχρι το 2030 η παγκόσμια αγορά της ρομπο-ψυχοθεραπείας (εφαρμογές υποστήριξης μέσω ΤΝ) αναμένεται να φτάσει τα 19,6 δισ. δολάρια. Μια τάση που φαίνεται να ακολουθείται από τον ευρύτερο κλάδο της υγείας, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου επεξεργασίας δεδομένων, διάγνωσης ασθενειών, ανάπτυξης θεραπειών αλλά και πρόληψης. Μπορεί να ακούγεται σαν μια φουτουριστική φαντασίωση, αλλά αυτές οι εξελίξεις είναι κοντά. Αυτή τη στιγμή, π.χ., το νοσοκομείο Μητέρα διαθέτει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη σωστότερη ανίχνευση αλλά και διάγνωση των πολυπόδων του παχέος εντέρου, ενώ η Google ανακοίνωσε τον σχεδιασμό μιας πλατφόρμας ΤΝ που θα δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις ιατρικής φύσεως – η συγκεκριμένη πλατφόρμα πέρασε με 85,4% τις εξετάσεις ιατρικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των Ηνωμένων Πολιτειών (USMLE)! –Σ. Κ.

Έξυπνη ζωή στο σπίτι 

Η έξυπνη ηλεκτρική σκούπα που αναλαμβάνει να καθαρίσει μόνη της το σπίτι υπολογίζοντας γωνίες και τραχιές επιφάνειες, η αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα, η ρυθμιζόμενη ταΐστρα γάτας ή η αυτόματη μηχανή κουρέματος γκαζόν είναι ενδεικτικά κάποιες από τις τεχνολογίες που βρίσκονται σε ένα έξυπνο σπίτι. Γιατί και ποιος δεν βαριέται να βάζει μπροστά τη μηχανή του καφέ, αν μπορεί η έξυπνη καφετιέρα μας να συνεννοηθεί με το κινητό μας; Και αν αυτό μοιάζει επιφανειακό, ένα έξυπνο σύστημα συναγερμού που μας ειδοποιεί όταν κάποιος άνθρωπος είναι στην είσοδο, αλλά όχι όταν περνάει απ’ έξω ένας σκύλος, σίγουρα δεν είναι.
–Β. Δ.

I hope my email finds you well 

Αν αναρωτιέστε σε τι τόνο να απευθυνθείτε μέσω μέιλ σε έναν νέο πελάτη ή στον άνθρωπο που θα εγκρίνει το δάνειο που έχετε ζητήσει, ρωτήστε το Grammarly Go. Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο βελτιστοποίησης γλώσσας που εισήγαγε η πλατφόρμα στο παρελθόν, σήμερα η ΤΝ είναι ικανή να δημιουργήσει κείμενα δίνοντας οδηγίες ακόμα και περί του ύφους γραφής. Ταυτόχρονα, άλλες εφαρμογές μπορούν να απομαγνητοφωνήσουν συνομιλίες (transkriptor) ή ακόμη να επέμβουν ενεργά στην απομαγνητοφώνηση συσκέψεων (fireflies.ai), απομονώνοντας σημεία και προσθέτοντας σημειώσεις, ενώ η Google μάς υπαγορεύει πώς να απαντήσουμε στο μέιλ μας και το DeepL μάς προσφέρει διαφορετικές επιλογές (όχι όλες πετυχημένες) όταν μεταφράζουμε ένα κείμενο. Η εμπειρία δείχνει ότι όλα τα παραπάνω είναι απίστευτα χρήσιμα, αλλά θέλουν ακόμα λίγο curating.–Β. Δ.

Έχω αυτόνομη κούρσα, πάμε μια βόλτα; 

Όχι (ακόμα) στην Ελλάδα, αλλά αν ζούσαμε στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Φοίνιξ, αντί για το καθιερωμένο uber, θα μπορούσαμε να καλέσουμε ένα υπερσύγχρονο αυτοκίνητο που έχει τα πάντα εκτός από οδηγό. Τα αυτόνομα Waymo, για παράδειγμα, έχουν διανύσει ήδη παραπάνω από 1 εκατ. μίλια. Με αμέτρητους σένσορες που αναλύουν όλα τα στοιχεία που θα μετρούσε ο ανθρώπινος εγκέφαλος και παραπάνω (φανάρια, εμπόδια στο δρόμο, κίνηση κ.ά.), ένα τέτοιο αυτοκίνητο μαθαίνει δια βίου. Βέβαια, τα αυτόνομα οχήματα, παρά το μειωμένο ανθρακικό τους αποτύπωμα, τη συμβολή τους στη μείωση της συμφόρησης στους δρόμους και άλλα πλεονεκτήματά τους, δεν έχουν λύσει κεντρικούς προβληματισμούς γύρω από την χρήση τους: Ποιος φταίει σε περίπτωση ατυχήματος; Ο κατασκευαστής του οχήματος ή το σύστημα συλλογής πληροφορίας; Και τι συμβαίνει αν κάποιος πειρατεύσει το λογισμικό τους;–Β. Δ.

Όλα γύρω από το σεξ 

Τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρείται η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία σεξουαλικών βοηθημάτων για γυναίκες και άνδρες. Ένα παράδειγμα είναι ο έξυπνος δονητής για γυναίκες Lioness Vibrator 2.0, o οποίος λειτουργεί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και για να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευχαρίστηση, βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από τριάντα χιλιάδες οργασμούς. Για τους άνδρες, υπάρχει π.χ. το Autoblow, που χρησιμοποιεί ΤΝ για να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες κάθε χρήστη και να εφαρμόσει την κατάλληλη πρακτική.–Π. Τσ.

Τα bugs της επανάστασης 

Οι δημιουργοί του Cyberpunk 2077 ξόδεψαν εννέα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει το παιχνίδι στην αγορά. Η πολυδιαφημισμένη, όμως, ανεπτυγμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης κατέληξε σε φιάσκο, λόγω των πολλαπλών σφαλμάτων (bugs). Η ΤΝ χρησιμοποιείται κυρίως από μεγάλα στούντιο και κάνει πιο εύκολη την αναπαράσταση των ανθρώπινων φωνών στο σύμπαν των βιντεοπαιχνιδιών που δίνουν αυτοματοποιημένες απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, ανεξάρτητοι δημιουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την πλατφόρμα του Roblox, η οποία διαθέτει εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να δημιουργήσουν το περιεχόμενο και τον κόσμο που ονειρεύονται, δίχως να είναι απαραίτητη η γνώση κώδικα λογισμικού. Το πρόσφατο παράδειγμα του Cyberpunk 2077 μας δείχνει ότι η χρήση ΤΝ δεν εγγυάται την επανάσταση στον χώρο του gaming.–Π. Τσ.

Και τι σημαίνει τέχνη; 

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Μπόρις Έλνταγκσεν κέρδισε πρόσφατα στην ελεύθερη κατηγορία των Sony World Photography Awards με μια φωτογραφία που παρήχθη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Πολλοί καλλιτέχνες δημιουργούν τέτοιες εικόνες. Μια τακτική είναι να μπαίνουν σε «δωμάτια» ενός server με bots, να πληκτρολογούν με εξαντλητικές λεπτομέρειες τι θέλουν να περιέχει η «φωτογραφία» και το αποτέλεσμα των bots να δημοσιεύεται σε θεματικούς λογαριασμούς με παρόμοιες φωτογραφίας στο Ίνσταγκραμ ή να στέλνεται σε διαγωνισμούς. Ο υβριδικός χαρακτήρας της οπτικής αυτής τέχνης και η χρήση της ΤΝ επαναδιαπραγματεύεται τα έως τώρα δεδομένα στο τι σημαίνει τέχνη και πώς αξιολογείται.–Π. Τσ.

Ο κόσμος μάς ανήκει  

Έχει σώσει ζωές, μας έχει γλιτώσει χρόνο και έχει λύσει απορίες με το πάτημα του κουμπιού της κάμερας του κινητού. Χάρη στην εφαρμογή Google Lens, η φωτογραφία, π.χ., μιας πινακίδας σε ξένη γλώσσα μπορεί να μεταφραστεί αυτόματα στα ελληνικά. Μια φωτογραφία με την μπλούζα κάποιου στο διπλανό τραπέζι της καφετέριας θα σας δείξει πού να βρείτε μια παρόμοια. Και στη διάρκεια ενός μαθήματος στο πανεπιστήμιο, φωτογραφίζοντας ένα slide σε Powerpoint μπορείτε να επιλέξετε το κείμενο που θέλετε να αντιγραφεί και να επικολληθεί σε ένα ψηφιακό αρχείο στο κινητό. Η τεχνολογία ΤΝ που χρησιμοποιεί δεν ανιχνεύει μόνο τα αντικείμενα της φωτογραφίας, αλλά καταλαβαίνει και τις εκάστοτε ανάγκες σας.–Π. Τσ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή