Μπουτλέια: Ένα εντομοαπωθητικό φυτό για το μπαλκόνι σας

Μπουτλέια: Ένα εντομοαπωθητικό φυτό για το μπαλκόνι σας

Η μπουτλέια, γνωστή και ως πασχαλιά της πεταλούδας, είναι πανέμορφος καλλωπιστικός θάμνος με χαμηλές απαιτήσεις και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησιάζει ξανά η εποχή της πεταλούδας. Δεν χορταίνω να τις θαυμάζω. Με μαγεύουν τα σύμβολα που κοσμούν τις φτερούγες τους, ο τρόπος που απρόβλεπτα πετούν, η χαρά που αποπνέει η εφήμερη ζωή τους. Αδημονώ να τις δω πάλι να κάθονται ακίνητες πάνω στις μεγάλες κωνικές ταξιανθίες της μπουτλέιας (Buddleja davidii), να τις αγγίζω τρυφερά και να ευφραίνεται η καρδιά μου. Δεν βαφτίστηκε αδίκως στα αγγλικά «θάμνος της πεταλούδας» τούτο το φυτό, ενώ το γερμανικό όνομά του, «πασχαλιά της πεταλούδας», είναι ακόμα πιο πετυχημένο, καθώς μνημονεύει την ομοιότητα της ανθοφορίας του με εκείνη ενός άλλου αγαπημένου θάμνου. Γύρω του καλοκαιριάτικα το βουητό είναι ασταμάτητο, καθώς προσελκύει επίσης πλήθη από μέλισσες, βομβίνους και άλλους επικονιαστές – φαίνεται πως το άφθονο νέκταρ που παράγει μαζί με το γλυκό του άρωμα είναι ακαταμάχητα. Αν λοιπόν έχετε σοβαρό λόγο να αποφεύγετε τη στενή επαφή με έντομα που διαθέτουν κεντρί, η μπουτλέια (κομψότερη μάλλον η παλαιότερη εκδοχή: βουδλέια) δεν προσφέρεται για φύτευση στον κήπο σας. Κρίμα βεβαίως, διότι η πολύ πλούσια ανθοφορία της, που μόλις τώρα ξεκίνησε, διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, αρκεί βεβαίως οι ζέστες του καλοκαιριού να μην είναι πολύ μεγάλες. Αυτή την εποχή οι ρόδινες, πορφυρές, κίτρινες ή λευκές ταξιανθίες των ποικιλιών που βρίσκουμε στην αγορά είναι εντυπωσιακά μεγάλες, όσο όμως κυλάει ο καιρός βαθμηδόν μικραίνουν αρκετά σε μέγεθος. Η μπουτλέια θεωρείται παγκοσμίως ένας πανέμορφος καλλωπιστικός θάμνος με χαμηλές απαιτήσεις και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Η διαδρομή μέχρι την αναγνώρισή της ήταν ανεμπόδιστη και πραγματικά πολύ γρήγορη, αν αναλογιστούμε πως πρώτη φορά ξενιτεύτηκε από την πατρίδα της, κάπου στην κεντρική Κίνα, μόλις το 1887. Αυτό έγινε χάρη στις ενέργειες του Γάλλου βοτανικού και ζωολόγου, μαζί βεβαίως και λαζαριστή ιεραπόστολου, Αρμάντ Νταβίντ. Δικαίως λοιπόν το επίθετο του είδους μνημονεύει εσαεί το όνομά του.

Μόλις μία δεκαετία αργότερα, στην παριζιάνικη ανθαγορά κυκλοφορούσαν ήδη μερικές ποικιλίες του και στις μέρες μας αυτές έχουν αυξηθεί σε πολλές δεκάδες, με κύριο γνώρισμα ασφαλώς το χρώμα και το μέγεθος της ταξιανθίας. Υπάρχει όμως επίσης το σημαντικό κριτήριο του ύψους για τον διαχωρισμό τους, επειδή όλοι οι θαυμαστές της μπουτλέιας δεν διαθέτουν κήπο που να τη χωράει άνετα, αφού μετά από περίπου πέντε χρόνια ζωής ορθώνεται πάνω από τα τρία μέτρα, ενώ σε πλάτος γίνεται τουλάχιστον άλλη τόση. Αναπτύχθηκαν λοιπόν ποικιλίες που δεν ξεπερνούν σε διαστάσεις τα δύο μέτρα, ενώ εσχάτως κυκλοφόρησαν άλλες (ακόμα δεν τις έχουμε δει στην Ελλάδα) που σε ύψος δεν ξεπερνούν το μέτρο και αποτελούν ιδανική λύση για τη γλάστρα. Στο κανονικό της μέγεθος η μπουτλέια μαγνητίζει τα βλέμματα όπου κι αν τοποθετηθεί. Αν διαθέτετε πάντως τον απαιτούμενο χώρο, φυτέψτε τρεις ή περισσότερες σε σειρά, «παίζοντας» με τα χρώματα της ανθοφορίας τους, για να διαμορφώσετε ένα ασύγκριτης ομορφιάς σκηνικό.  

Κάποιες φορές συμβαίνει και στα φυτά ό,τι και με τους ανθρώπους: σε περιπτώσεις μεγάλης και ξαφνικής επιτυχίας εμφανίζονται σκιές και εγείρονται σοβαρές αντιρρήσεις. Στην περίπτωση της μπουτλέιας τα πράγματα σε ορισμένες χώρες, όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ, μοιάζουν ζόρικα, καθώς λόγω της ραγδαίας και ανεξέλεγκτης εξάπλωσής της στιγματίστηκε σε αυτές ως επιθετικό και επιβλαβές ζιζάνιο. Για να περιοριστεί το πρόβλημα, αναπτύχθηκαν λοιπόν αρκετές ποικιλίες που παράγουν στείρους σπόρους, ενώ για όσους διατηρούν στον κήπο τους από τις παλαιότερες, συστήνεται να κόβονται οι ταξιανθίες μόλις απανθίσουν.

Aντέχει & κρύο & καύσωνα

→ Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις και προσαρμόζεται εύκολα σε όλους τους τύπους εδαφών με καλή αποστράγγιση. Αντέχει πολύ στο κρύο και στον καύσωνα, αρκετά στην ξηρασία, προσβάλλεται σπανίως από εχθρούς και ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα της και να ενισχύσουμε την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, την κλαδεύουμε δραστικά στα τέλη κάθε φθινοπώρου.

Ευχαριστούμε τις Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης για την αρωγή τους στη φωτογράφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή