Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά ο καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε την ντουλάπα μας, είναι γι’ αρχή να τη φέρουμε άνω κάτω και να την αδειάσουμε, όπως μας λέει η Άσλεϊ Μέρφι, συν-ιδρύτρια του NEAT Method, μιας εταιρίας που ειδικεύεται στην οργάνωση χώρων.
Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι θα είναι βοηθητικό να απλώσουμε όλα μας τα ρούχα στο κρεβάτι, για να δούμε σε ποια από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες εμπίπτει κάθε ένδυμα:
Δωρίζουμε/μεταπωλούμε (ανάλογα ποιας σχολής είμαστε) ρούχα που δεν έχουμε φορέσει καθόλου τον τελευταίο χρόνο, που δε μας κάνουν και κάθε φορά που τα βλέπουμε κρίνουμε την εμφάνισή μας, ρούχα στα οποία δεν αισθανόμαστε άνετα -για παράδειγμα ένα πουλόβερ που «τσιμπάει»- ή κομμάτια που δεν έχουμε ούτε καν συναισθηματικό λόγο να κρατάμε.
Αντίστοιχα, πετάμε ρούχα που έχουν κάποιο λεκέ ο οποίος δε φεύγει, τρύπες που δε ράβονται, αποχρωματισμούς, κομμάτια τα οποία δε θα ήταν χρήσιμα για κανέναν – γνωστό ή άγνωστο.
Επίσης, ανακυκλώνουμε. Με ποιον τρόπο; Ένα μέλος της οικογένειας μας που φοράει το ίδιο νούμερο με μας; Κάποιος φίλος που έχει αντίστοιχο στυλ με μας; Γιατί να μην ανταλλάξουμε ρούχα μεταξύ μας, για μια σεζόν; Έτσι, αποφεύγουμε να αγοράσουμε, αλλά ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας ανέμελα, έχοντας και την ψευδαίσθηση ότι δε χάσαμε για πάντα ένα ένδυμα.
Ακόμη, κρατάμε όσα ρούχα είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται να φορέσουμε αυτήν τη σεζόν. Μια πολύ χρήσιμη μέθοδος η οποία θα μας φανεί σωτήρια σε μερικούς μήνες, όταν θα κάνουμε το επόμενο ξεκαθάρισμα, είναι η εξής: στην ντουλάπα όπου κρεμάμε τα ενδύματα μας, κάθε φορά που φοράμε κάποιο κομμάτι, να γυρίζουμε την κρεμάστρα ανάποδα, ώστε αργότερα να έχουμε μια εικόνα του τι έχουμε πραγματικά φορέσει σε μια σεζόν. Αυτό το τρικ έγινε βάιραλ μέσα από την εκπομπή της Όπρα Γουίνφρι, όπου ο Πήτερ Γουόλς από το ριάλιτι σόου Extreme Clutter πρότεινε να το κάνουμε, γιατί θα σοκαριστούμε με το πόσα ενδύματα δεν φοράμε ποτέ.
Αφού, λοιπόν, έχουμε καταλήξει στο τι θα κρατήσουμε, ακολουθούμε έναν απλό κανόνα για να έχουμε όλα τα οφέλη της γκαρνταρόμπας μας, και να μην έχουμε τη διαστρεβλωμένη εικόνα ότι δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε: Αυτό που θα φορέσουμε είναι αυτό που βλέπουμε.
Οργανώνουμε συνεπώς την ντουλάπα μας με πολλές κρεμάστρες, στις οποίες βάζουμε όσο περισσότερα κομμάτια μπορούμε. Αφήνουμε λίγο χώρο ανάμεσα στα ενδύματα, και αν έχουμε άδειες κρεμάστρες, τις κρύβουμε για να μην έχουμε την εντύπωση ότι χρειαζόμαστε καινούρια ρούχα ώστε να γεμίσουμε κενά. Tα παραπάνω προτείνει η Κιμ Μπεντέν, στο πολύ δημοφιλές κανάλι της στο YouTube.
Στα ράφια μας, προσπαθούμε να διπλώσουμε όλα τα ρούχα με τρόπο που να φαίνονται χωρίς να χρειαστεί να τα ανακατέψουμε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε οργανώσει την ντουλάπα μας με τρόπο που να μας ωθεί να συγυρίσουμε τα ρούχα με το που τα παραλαμβάνουμε καθαρά από το πλυντήριο, ή όταν τα φοράμε για δεύτερη φορά. Όπως προτρέπει η Κιμ Μπεντέν, ένας καλός τρόπος να καταλάβουμε αν έχουμε καλό σύστημα διπλώματος ρούχων είναι να χρονομετρήσουμε πόση ώρα μας παίρνει για να τα ξαναβάλουμε στο ράφι ή τη ντουλάπα. Αν ξεπερνάει τα 50 δευτερόλεπτα, πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να τα βάζουμε στη θέση τους.
Για να προσφέρουμε λίγη οπτική χαλάρωση στο μυαλό μας, φροντίζουμε να τα οργανώσουμε ανά είδος αλλά και χρωματικά, συμβουλεύει η Μαρί Κοντό. Έτσι, αποφεύγουμε ακόμη να αγοράζουμε ολόιδια πράγματα. Πόσα λευκά μπλουζάκια χρειάζεται κανείς, ενώ φοράει τα εξής δύο; Στο μέρος μεταξύ χώρου για κρεμάστρες και ραφιών, προσθέτουμε και μερικά κουτιά αποθήκευσης. Ιδανικά τους βάζουμε ταμπελάκια για να ξέρουμε τι περιέχουν, διαφορετικά, εκεί τοποθετούμε κομμάτια που έχουμε φορέσει αλλά δε θέλουμε να βάλουμε στα άπλυτα ακόμη, εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, ζώνες… Ίσως, και κάποια ρούχα που δε θέλουμε να αποχωριστούμε ακόμη για συναισθηματικούς λόγους.
Επειδή υπάρχουν πολλά ρούχα που αγαπάμε αλλά δε φοράμε, μια καλή μέθοδος για να αποφασίσουμε αν θέλουμε να τα κρατήσουμε, είναι να τα δοκιμάσουμε έστω μία φορά. Ένας άλλος τρόπος να αποφασίσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε ένα πουκάμισο, για παράδειγμα, είναι να σκεφτούμε πέντε διαφορετικά λουκ με τα οποία θα μπορούσαμε να το συνδυάσουμε, λέει η ντιζάινερ αποθηκευτικών χώρων Λίζα Άνταμς. Αν δε βρίσκουμε με τι θα το συνδυάσουμε, η απάντηση δεν είναι να αγοράσουμε κι άλλα ρούχα, αλλά να αναλογιστούμε τη χρησιμότητά του.
Καλό χειμώνα είπαμε;