Στο ΕΜΣΤ, το φαγητό γίνεται τέχνη

Πώς τα πιάτα του Σταμάτη Μισομικέ στο εστιατόριο Nyn Esti του μουσείου παρακινούν γευστικά και εικαστικά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα είναι οκτώ και κάτι. Όσοι είχαν έρθει για να δουν τον εκθεσιακό κύκλο Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; έχουν πια αποχωρήσει από τις αίθουσες του ΕΜΣΤ. Ίσως, βέβαια, κάποιοι από αυτούς να κάθονται σε κάποιο διπλανό τραπέζι, αφού η βεράντα του Nyn Esti, του εστιατορίου του μουσείου που βλέπει Ακρόπολη, έχει αρκετό κόσμο. Πιάνει να σουρουπώνει σιγά σιγά όταν έρχονται τα «καλωσοριστικά»: κράκερ σε σχήμα πεταλούδας με καπνιστό μεδούλι, που τα ποτίζει νοστιμιά, σκορδαλιά και τυρί τσαντίλας, και τα εξίσου ωραία tacos από ροδίτικη λαδόπιτα –μια νότα του τόπου όπου μεγάλωσε και έδωσε πολύ ωραία δείγματα γαστρονομικής γραφής ο Σταμάτης Μισομικές– γεμιστά με τα υλικά της χωριάτικης, όπου αντί για φέτα έχουν χειροποίητο καπνιστό «τυρί» από κάσιους. Από το νησί ο Ροδίτης σεφ έφερε μαζί του και το χαιρεπαίδι, ένα παραδοσιακό ρόφημα με 19 διαφορετικά μυρωδικά που έπιναν όποτε είχαν γεννητούρια και το οποίο κάνει το σερβιρισμένο σε ποτήρι σπινιάλο του δροσερό, ιωδιούχο και βοτανικό μαζί.

Στο ΕΜΣΤ, το φαγητό γίνεται τέχνη-1

Ήδη από το πρώτο μενού τον χειμώνα, η κουζίνα του μου άρεσε· ο τρόπος που πλέκει μοντέρνες τεχνικές και αναφορές σ’ αυτά με τα οποία μεγάλωσε αλλά κι αυτά που βρήκε στην πορεία, τα εποχικά προϊόντα καλών ντόπιων παραγωγών, τα μοτίβα και τα μικρά visual effects των πιάτων. Τώρα, οι εντάσεις είναι περισσότερες, ενώ συνοδεύονται και από μερικά ωραία παιχνίδια με το καυτερό και το παγωμένο. Κάποια από τα πιο ωραία στοπ καρέ; Ο τραγανός τηγανητός κολοκυθοανθός με αρωματικό αλμυρό παγωτό με χαμομήλι, πάνω σε ένα στρωματάκι από κρατσανιστές πρασινάδες και κρίταμο τουρσί, που εμφανίζεται σε ένα πλάγιο μπολ σαν κρυμμένο σε σπηλιά, το άψογα εκτελεσμένο σουπιόρυζο με καϊμάκι και το αρνί με τη σάλτσα σοκολάτας (ένα πικάντικο μόλε με μπαχαρικά στην ουσία) με φύκια, που του προσθέτει και λίγη θάλασσα, και τα «ανοιξιάτικα λουλούδια», πέταλα και φύλλα σε υγρό άζωτο δηλαδή, σε ένα παγωμένο επιδόρπιο μπουκετάκι με γιαούρτι, πιπέρι καμούτ και άθερμο πετιμέζι.

Στον 4ο όροφο του ΕΜΣΤ, το φαγητό σε παρακινεί τόσο γευστικά όσο και οπτικά. Μάλιστα, αν εκτός (ή αντί) από κρασί, πάρεις και κοκτέιλ, θα δεις ότι και εκείνα είναι εναρμονισμένα με την τέχνη. Στο καρτελάκι των ποτών θα βρεις κοκτέιλ εμπνευσμένα από την μπλε Μέριλιν του Γουόρχολ, το κορίτσι με το μπαλόνι του Μπάνκσι, έργα του Ντάμιεν Χιρστ, του Τζεφ Κουνς. Εγώ πριν από το φαγητό ήπια έναν… Μοντριάν. Με τζιν, νερό ντομάτας και παρμεζάνα, ορεκτικότατο και bubbly – οι ίδιοι κάνουν την ανθράκωση.

NYN ESTI Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 51-53, Αθήνα, Τ/6989-438866. 
ΚΟΣΤΟΣ: Α λα καρτ 35-55 ευρώ (χωρίς ποτό) και τρία μενού γευσιγνωσίας: αλς (7 πιάτα) 85 ευρώ, χλωρίδα (7 πιάτα) 65 ευρώ, πανίδα (7 πιάτα) 85 ευρώ, βιότοπος (9 πιάτα) 120 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT