Έχετε σκεφτεί πόσο ισχυρά είναι τα passwords που χρησιμοποιείτε; Βάσει πρόσφατης έρευνας, οι πιο συνηθισμένοι κωδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι το 123456 και το 123456789. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να εξετάσετε εκ νέου αυτό το κρίσιμο στοιχείο της σύγχρονης ζωής; Ήταν πράγματι πολύ τυχεροί οι παππούδες μας που δεν χρειαζόταν να θυμούνται ούτε έναν κωδικό, για εμάς όμως αποτελούν μονόδρομο – μέχρι τουλάχιστον να γίνουν ευρέως αποδεκτά ως μέσα πρόσβασης τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, η ίριδα του ματιού μας ή κάτι άλλο σωματικό.
Το βασικότερο είναι να αποφεύγουμε τα εύκολα passwords που περιέχουν ημερομηνίες γενεθλίων, ονόματα κατοικιδίων, παιδιών και συζύγων. Επειδή πολλές από αυτές τις πληροφορίες μπορούν να ανιχνευτούν εύκολα, είναι οι πρώτες που θα δοκιμαστούν από τις μηχανές των κακόβουλων. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς σε διαφορετικές υπηρεσίες. Αν διαρρεύσουν για τη μια υπηρεσία, θα μας χακάρουν και τις άλλες.
Tο καλοκαίρι μάθαμε, μέσω μιας αγωγής που κατατέθηκε στα αμερικανικά δικαστήρια, ότι έγινε μια τεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων 2,9 δισ. ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτά ήταν 134 εκατ. λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι επαΐοντες της κυβερνοασφάλειας λένε ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα χακάρουν κάποιον λογαριασμό σας, αλλά το πότε. Κι επειδή η ζωή μας θα γίνεται όλο και πιο διασυνδεδεμένη, και άρα πιο σύνθετη από άποψη προσβάσεων, θα πρέπει να γίνουμε πιο επινοητικοί, τοποθετώντας στους κωδικούς μας σύμβολα και περίπλοκα νοητικά σχήματα.
Μάλιστα, όπου είναι δυνατόν (τραπεζικούς λογαριασμούς, επαφές με το Δημόσιο) θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένη την αυθεντικοποίηση δύο ή και περισσότερων βημάτων. Αξίζει, επίσης, μιας δοκιμής ένας password manager ή ένα hardware κλειδί όπως το Yubico. Έτσι, θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κωδικών που πρέπει να θυμάστε, αλλά και πάλι, θα πρέπει να απομνημονεύσετε τουλάχιστον έναν. Θα πρέπει βέβαια να αποφεύγουμε παιδαριώδη λάθη, όπως για παράδειγμα το να φυλάμε τους κωδικούς μας σε γραπτή μορφή στο πρώτο συρτάρι του γραφείου ή του κομοδίνου μας.
Και κάτι νέο: Με τις τηλεφωνικές απάτες να αυξάνονται διαρκώς, θα πρέπει τώρα να έχετε και έναν κωδικό για τις τηλεφωνικές σας συνομιλίες. Σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί κάποιος να αντιγράψει τη φωνή σας –σύντομα και την εικόνα σας– και να ζητήσει από συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο χρήματα, μέσω μιας συνθετικής φωνής. Για να είστε ασφαλείς, συμφωνήστε ένα password μεταξύ σας, ώστε να μην πέσετε στην παγίδα.
Όσο προχωρά ο κόσμος μας, τόσο θα εξαρτάται από κωδικούς. Ας μην είμαστε αφελείς: Απόλυτη προστασία δεν μπορεί να υπάρξει. Ένας καλός κωδικός, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ό,τι καλύτερο σκεφτήκατε ποτέ. Αφιερώστε λίγο χρόνο στη στρατηγική σας για τα passwords σας. Δείτε το σαν μια κούρσα για την οποία γνωρίζετε ότι πάντα κάποιος θα προπορεύεται και ότι καθήκον σας είναι να του κάνετε τη ζωή πιο δύσκολη.