Η ώρα της Κύπρου: μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και το μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη

Η ώρα της Κύπρου: μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και το μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Κυπριακό έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να «παίζει» στην πρώτη γραμμή της ελλαδικής επικαιρότητας. Ομως, οι τελευταίες εξελίξεις που δρομολόγησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί αναθέρμαναν το ενδιαφέρον και τις ελπίδες για την επίλυση του μεγάλου εθνικού θέματος. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά βλέποντας τις εικόνες του Νίκου Πηλού από το οδοιπορικό του στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, δεν μπορείς να μη σκεφτείς ότι τα 43, σχεδόν, χρόνια που μας χωρίζουν από εκείνο το δραματικό καλοκαίρι του 1974 είναι πάρα πολλά για να τα αφήνουμε να αβγατίζουν. Ο φακός εισχωρεί σε ακινητοποιημένα τοπία της τελευταίας διχοτομημένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, σε σπίτια και δρόμους που ξέμειναν από ανθρώπινη ανάσα και ζωή, και αφήνονται να σαπίσουν στο έλεος του χρόνου. Ενα ζωντανό μουσείο, αθέατο για τους πολλούς, που αφηγείται ανείπωτες ιστορίες ανθρώπινου πόνου και ξεριζωμού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Νίκος Πηλός είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Είναι τιμή για το «Κ» να φιλοξενούμε στις επόμενες σελίδες το δικό του μήνυμα προς τους αναγνώστες μας, με αφορμή το σημερινό μας αφιέρωμα αλλά και την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό.   

«Σκοπός μου η επανένωση της πατρίδας μας»

Νίκος ΑναστασιάδηςΠρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η ώρα της Κύπρου: μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και το μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη-1

«Δεχτείτε το μήνυμά μου ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης της φιλότιμης προσπάθειάς σας να προβάλετε, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του εξαίρετου φωτογράφου Νίκου Πηλού, το δράμα της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού ειδικότερα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας και να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς όλους όσοι συντέλεσαν στην επιτυχή έκδοσή του.

Οι φωτογραφίες που φιλοξενούνται στο αφιέρωμά σας, όλες παρμένες από την Πράσινη Γραμμή, χαράσσουν τις καρδιές μας, όπως και η Πράσινη Γραμμή την πατρίδα μας, και προκαλούν τις συνειδήσεις και την ευθύνη μας να τη σβήσουμε το συντομότερο από τον χάρτη και να επανενώσουμε την πατρίδα μας.

Απευθύνοντάς σας ειλικρινείς ευχές για κάθε επιτυχία και πρόοδο στην αποστολή σας, θέλω να σας βεβαιώσω ότι πεποίθησή μου, αλλά και ο σκοπός της ζωής και της πολιτικής μου, είναι ο τερματισμός της τουρκοποίησης της Κύπρου, η επανένωση της πατρίδας μας και η διάσωση και το ξαναρίζωμα του Ελληνισμού της Κύπρου στη γη των πατέρων του σε όλη την επικράτεια του τόπου μας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είμαι πεπεισμένος πως, εάν όλα τα μέρη και ιδιαίτερα η Τουρκία προσέλθουν με δημιουργική και εποικοδομητική προσέγγιση, μπορούμε να πετύχουμε μια λύση του Κυπριακού η οποία θα επανενώνει πραγματικά την Κυπριακή Δημοκρατία, θα προστατεύει όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θα δημιουργεί ένα σύγχρονο κράτος συμβατό με την ιδιότητά του ως μέλους της Ε.Ε., αλλά και θα θεμελιώνει και θα δημιουργεί τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των κατοίκων του νησιού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή