Ο Ματίς, η ωραία νοσοκόμα και η Παναγία

Ο Ματίς, η ωραία νοσοκόμα και η Παναγία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νίκαια 1950, ξενοδοχείο Régina

 

Ο Ανρί Ματίς, μέσα στο δωμάτιο του ατελιέ του φημισμένου ξενοδοχείου της Κυανής Ακτής, καθισμένος στο κρεβάτι του λόγω της παραλυσίας του. Εργάζεται πάνω στα σχέδια της μικρής εκκλησίας Notre Dame du Rosaire (Παναγία του Ροζαρίου) στη Βανς, ημιορεινό προάστιο της Νίκαιας. Καθηλωμένος από ανίατη ασθένεια που εκδηλώθηκε το 1941, ο εκ των μεγίστων ζωγράφων του 20ού αιώνα δεν σταματά να δουλεύει. 

Η δημιουργία της εκκλησίας ήταν επιθυμία δική του και της νοσοκόμας και μοντέλου του Μονίκ Μπουρζουά, την οποία είχε προσλάβει μετά από αγγελία με την οποία ζητούσε «μια νέα και όμορφη νοσοκόμα». Εκείνη ήταν 21 ετών. Ανέπτυξαν μια πολύ δυνατή σχέση. Οι περιπέτειες του βίου και του πολέμου τούς απομάκρυναν. Οταν ξαναβρέθηκαν, η Μονίκ είχε ενδυθεί το μοναχικό σχήμα ως αδελφή Ζακ-Μαρί. Κοινός τους σκοπός πλέον η εκκλησία της Notre Dame du Rosaire, η οποία χτίστηκε σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Ωγκύστ Περέ. Ο Ματίς, κοπιάζοντας στο κρεβάτι του επί τέσσερα χρόνια, με βοηθό και ενδιάμεσο την αδελφή Ζακ-Μαρί, φιλοτέχνησε τη διακόσμηση, μεταξύ άλλων και με τα παροιμιώδη βιτρό του. Ο ίδιος έλεγε πως το έργο του σε αυτή τη μικρή εκκλησία «είναι το αριστούργημα του βίου μου».

Στα θυρανοίξιά της, που τελέστηκαν στις 25 Ιουνίου 1951, ο ζωγράφος, κατάκοιτος, δεν μπόρεσε να παραστεί. Εστειλε μήνυμα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν αναζήτησα την ομορφιά, αλλά την αλήθεια». Πέθανε το 1954. Η ωραία νοσοκόμα, μοντέλο του Μονίκ και μοναχή Ζακ-Μαρί, επέστρεψε στο λειτούργημά της και έφυγε για τον Παράδεισο το 2005. ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή