Λουί Ζουρντάν και «Quique»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Beverly Crest, Μάιος 1959 

Ο Λουί Ζουρντάν και η σύζυγός του Μπερτ Φρεντερίκ, η επονομαζόμενη «Quique», μπροστά από την πισίνα της βίλας τους. Αυτός με μπουρνούζι και εκείνη με σορτς στη σεζλόνγκ. Τα χαμόγελά τους υπογραμμίζουν την ευφορία τους. Η βίλα είναι νεόκτιστη, με ισόγειο μόνο· το ύφος της γαλλικό, κάτι που εδώ σε αυτή τη φωτογραφία το υπαινίσσεται ο περιποιημένος ορθογώνιος περίγυρος της πισίνας και η ευθεία και ακριβώς στο κέντρο πρόσβαση προς αυτήν. Μόνο οι καρέκλες θαλάσσης και τα παλ γλυκερά χρώματά τους «αντιμάχονται» την καρτεσιανίζουσα αισθητική· και δικαίως, αφού η βίλα βρίσκεται στο Χόλιγουντ. 

Το ζεύγος των Γάλλων ηθοποιών έχει κλείσει μία δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Λουί Ζουρντάν, την προηγούμενη χρονιά, είχε πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία που σπάει ταμεία παγκοσμίως και σαρώνει βραβεία. Πρόκειται για το περίφημο μιούζικαλ «Ζιζί» του μάγου Βινσέντε Μινέλι, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Κολέτ. Πρωταγωνιστές οι Λέσλι Καρόν, Ζουρντάν και Μορίς Σεβαλιέ. Τότε ο Ζουρντάν είχε πίσω του μια αξιοζήλευτη καριέρα. Πρωτόπαιξε σε γαλλικές ταινίες στην αρχή του Πολέμου και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, και ήταν γνωστή η αντίθεσή του, μέσα από τους κόλπους της Αντίστασης, στους Γερμανούς κατακτητές και η άρνησή του να παίξει σε προπαγανδιστικές ταινίες τους· αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για να του απονεμηθεί, το 2010, το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής. Στην Αμερική είχε πρωτοξεκινήσει το 1947, παίζοντας στην «Υπόθεση Παραντάιν» του Χίτσκοκ, ενώ στο θέατρο είχε παίξει το 1954 στο Μπρόντγουεϊ σε μια διασκευή του «Ανηθικολόγου» του Αντρέ Ζιντ, πλάι στον Τζέιμς Ντιν.

Από τη φωτογραφία λείπει το μοναδικό παιδί του ζεύγους, ο Λουί Ζουρντάν Τζούνιορ, που «έφυγε» σε ηλικία 30 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικού. Το ζεύγος έζησε στη βίλα μέχρι τέλους. Πρώτη έφυγε η «Quique» και το 2015 ο Λουί. Η βίλα βγήκε στο σφυρί στην τιμή των τριών εκατομμυρίων δολαρίων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή