Βερμούτ: η επιστροφή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία των ενισχυμένων κρασιών χάνεται βαθιά στους αιώνες, φτάνοντας ίσως και στην αρχαία Ελλάδα, όπου συνηθιζόταν τα κρασιά να «εμπλουτίζονται» με διάφορα βότανα. Εμείς όμως σήμερα δεν θα ταξιδέψουμε τόσο παλιά, αλλά θα αναζητήσουμε ένα από τα δημοφιλέστερα ποτά αυτής της κατηγορίας σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του. Αναφερόμαστε στο βερμούτ, που ήταν γνωστό στις βασιλικές αυλές της Ιταλίας και της Γαλλίας ήδη από τον 18ο αιώνα ως το απόλυτο απεριτίφ. Αργότερα, στα μέσα περίπου του 20ού αιώνα, το βερμούτ γνωρίζει ημέρες δόξας όταν γίνεται το κύριο συστατικό σε κοκτέιλ όπως τα Martini, Manhattan, Negroni ή Americano. 

Ειδικά στις πέραν του Ατλαντικού ακτές, η κατανάλωση βερμούτ στις αρχές του 20ού αιώνα ξεπερνάει κατά πολύ αυτές του τζιν ή του ουίσκι. Αργότερα έρχεται η πτώση. Κανείς, ή σχεδόν κανείς, δεν μιλάει γι’ αυτό, μέχρι τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν κάνει μια θεαματική επιστροφή όχι μόνο μέσα στα κλασικά πια κοκτέιλ, αλλά ως απεριτίφ και ως συνοδευτικό φαγητού! Στο κάτω κάτω, μην ξεχνάτε ότι είναι κρασί! Βερμουτερίες ανοίγουν παντού και παλιές ιστορικές ετικέτες ξεσκονίζονται και βγαίνουν στα ράφια με σύγχρονο, δυναμικό προφίλ. Δημιουργούνται και νέες, από τις οποίες δεν μπορούμε παρά να ξεχωρίσουμε το Otto’s Athens Vermouth, ένα ιδιαίτερο ροζέ βερμούτ, αρωματικό και νόστιμο, που δημιουργήθηκε στην Αθήνα από δύο βραβευμένους bartenders, τον Βασίλη Κυρίτση και τον Νίκο Μπάκουλη.

Θα σας πρότεινα να αναζητήσετε και να δοκιμάσετε το βοτανικό και πολύπλοκο Reserva Especiale Rubino Martini, το Dolin Dry Vermouth de Champery με νότες αμυγδάλου και εσπεριδοειδών, το αξεπέραστα κλασικό Noilly Prat και το σοκολατένιο και φρουτώδες Caprano antica formula.

Tips

– Μην ξεχνάμε ότι το βερμούτ είναι κατά βάση κρασί. Oταν ανοιχτεί, οι αντοχές του δεν είναι αυτές ενός ουίσκι ή μιας βότκας. Συντηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

– Το όνομα βερμούτ-vermouth είναι μια παραφθορά του wormwood/wermut, όπως ονομάζεται η αψιθιά, το κυριότερο βότανο που συμμετέχει στο μείγμα εμπλουτισμού του ποτού.

– Βερμούτ υπάρχουν κόκκινα και λευκά γλυκά, λευκά ξηρά και ροζέ.

– Μοιάζουν αλλά δεν είναι ακριβώς βερμούτ: Lillet, Dubonnet, Chamberyzette Dolin.

– Negroni: σε ένα φαρδύ χαμηλό ποτήρι ανακατεύουμε προσεκτικά ίσα μέρη κόκκινου γλυκού βερμούτ, τζιν, και campari. Μία φέτα ζουμερού πορτοκαλιού για διακόσμηση.

– Manhattan: 2 μέρη rye whiskey, 1 μέρος γλυκό βερμούτ, λίγες σταγόνες Angostura Bitters. Χτυπάμε με άφθονο πάγο στο σέικερ και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του κοκτέιλ. Συμπληρώνουμε με ένα κερασάκι μαρασκίνο. ■ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή