Απλόχερη μαγειρική

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανοιξιάτικη Κυριακή στο «Χειμώνα Καλοκαίρι»

Σαν να σε έχει καλεσμένο στο σπιτικό της η αγαπημένη Πολίτισσα θεία σου ένα κυριακάτικο μεσημέρι για φαγητό. Πολίτισσα η Νίκη Χρυσανθίδου, η ψυχή του «Χειμώνα Καλοκαίρι» στο Ζούμπερι, μαγείρισσα δεινή, πώς να μη νιώθεις έτσι; Το μεράκι και το κέφι στην κουζίνα περισσεύουν, όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν βγαίνουν τέτοια φαγητά από σκέτο μεράκι. Θέλει τρομερή οργάνωση, βαθιά γνώση και αντανακλαστικά τριάστερου σεφ για να βγει αυτή η πάλλευκη, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα –η καλύτερη που σερβίρεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα– η ίδια κάθε φορά. Τέλεια ψημένες οι μελιτζάνες, μέλι, τέλεια καθαρισμένες, χωρίς ίχνος καψαλισμένης φλούδας και –το βασικότερο– χωρίς περιττά αρτύματα. Αλάτι, λάδι και ελάχιστο λεμόνι. Τα ντολμαδάκια το ίδιο. Καλοτυλιγμένα, ούτε λεπτά ούτε χοντρά, καλοφτιαγμένα, με μπόλικο κρεμμύδι και άνηθο, ζουμερά και γλυκύτατα. Με μαγιάτικα αμπελόφυλλα που παίρνουν τώρα και τα καταψύχουν για να έχουν όλο τον χρόνο. Η λακέρδα της, η «ιδέα» της λακέρδας. Για τη νοστιμιά της, την τρυφεράδα της αλλά και το μίνιμαλ ελληνικό σερβίρισμά της (λεπτοκομμένη, σε λευκό πιάτο, με 1/4 από ξερό κρεμμυδάκι στην άκρη) θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες. Θα μείνω στην απόλαυση: τη ραίνεις με λίγο λάδι (έχουν επώνυμο στο τραπέζι), κόβεις ένα κομματάκι λακέρδα, ένα μικρότερο κομμάτι κρεμμύδι, ιδού μια καλή μπουκιά, ο ιδανικός μεζές για τσίπουρο.

Σουλούδικα όλα τα φαγητά, γλυκοφάγωτα, δυνατά και όμως μετρημένα, δεν πρόκειται να σε «χάσει» η Νίκη. Την προηγούμενη Κυριακή είχε ως πιάτο ημέρας ένα ωραιότατο χοιρινό γεμιστό με σπανάκι και φέτα και λεμονάτη σάλτσα από το ζουμί του. Έτρωγες ζουμερό φρικασέ, με τη χάρη όμως του ψητού κρέατος. Πρώτη φορά δοκιμάσαμε και τους ντοματοκεφτέδες της – τύφλα να ’χουν οι σαντορινιοί. Ζωντανά κομμάτια ντομάτας, μπόλικος δυόσμος, κρεμμυδάκι, αλαφροτηγανισμένοι, έξοχοι. Τα τηγανητά στικ κολοκυθιού αφρός. Η χοιρινή μπριζόλα μαριναρισμένη σε κρασί, σόγια και ταιριαστά μυρωδικά (φασκόμηλο, δεντρολίβανο), παναρισμένη σε βρόμη και αμύγδαλο, νοστιμότατη, ψημένη στην εντέλεια. Ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά, με ωραίο κουρκούτι, χωρίς λαδίλα, με ζουμερά τα κομμάτια του σωστά ξαλμυρισμένου ψαριού στο εσωτερικό. 

Εν ολίγοις, απλόχερη η μαγειρική της Νίκης, απλή, ακριβής και σπουδαία. 

Τα γλυκά, άλλο μεγάλο κεφάλαιο, είναι θεσπέσια. Τέτοια που θα ζήλευαν πολλά βραβευμένα εστιατόρια του άστεως. Τα επιμελείται ο ιδιοκτήτης του «Χειμώνα Καλοκαίρι» Φώτης Χρυσανθίδης, γιος της Νίκης και ανιψιός του μετρ της ζαχαροπλαστικής Στέλιου Παρλιάρου, δεξί χέρι του στο εργαστήρι, σε μαθήματα, σε εκπομπές, και ο ίδιος εξαιρετικός ζαχαροπλάστης. Δεν θα γράψω περισσότερα, μόνο ότι πρέπει να πάρετε ποικιλία. 

Τώρα που ο καιρός είναι ζεστός, είναι ωραία η εκδρομή μέχρι το Ζούμπερι. Θα καθίσετε έξω, στην όμορφη αυλή, με τα δέντρα, τα λουλούδια, το άσπρο περίπτερο στο κέντρο. Θα το ευχαριστηθείτε, ειδικά αν έχετε παιδιά, που θα χαρούν διπλά την άπλα της αυλής.

Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, Νέα Μάκρη, Τ/22940-99.704. Ανοιχτά Παρασκευή βράδυ, Σάββατο μεσημέρι-βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημέρι. Σε λίγες μέρες θα αρχίσει να δουλεύει κάθε μέρα. Κόστος: περίπου 20-25 €, χωρίς τα ποτά. 

Φαγητό  στο Sapou

Οι Αθηναίοι παραθερίζοντες στην Αντίπαρο θα χαρούν με το νέο: το εστιατόριο Sapou που ξεχώρισε στο όμορφο κυκλαδονήσι άνοιξε πρόσφατα στο Παγκράτι, εκεί όπου ήταν προηγουμένως το ιταλικό Vespa Rossa. Κόμφορτ μαγειρική, ένα ωραίο συνονθύλευμα από νοστιμιές μεσογειακές και άλλες, με πινελιές μοντέρνες, έξυπνες, «ανεβαστικές» διά χειρός Γιάννη Σαπουντζή. Δοκιμάστε τα πικάντικα μύδια με ντομάτα και τσορίθο συνοδεία φρυγανισμένου προζυμένιου ψωμιού, το αβοκάντο στη σχάρα με καλαμπόκι, ντομάτα και φέτα (ωραίο και ως χορτοφαγικό γεύμα), τον ασιατικό τόνο tataki, τα νιόκι λουσμένα με μια ζουμερή σάλτσα μπολονέζ εμπλουτισμένη με τυρί, και τη χοιρινή κοιλιά με την καραμελέ πετσούλα συνοδεία πιτών τορτίγιας, ξινόκρεμας και salsa με ανανά.

Ναϊάδων 2, Παγκράτι, Τ/210-72.30.626.

 

Ψώνια στο Deli των Αφών Βασιλόπουλων

Οι τελευταίες μου ανακαλύψεις στο καλό ντελικατέσεν της πόλης: μια ωραία κασιώτικη γραβιέρα, πικάντικη και γλυκιά μαζί. Μια δυνατή, βουτυράτη gorgonzola dolce. Πέρλες βαλσαμικού ξιδιού – πρωτότυπο άρτυμα για τη σαλάτα. Τα ελληνικά αναψυκτικά Three Cents. Το καπνιστό χέλι του Γείτονα – κλασική αξία αυτό. Και ένα σάντουιτς για τον δρόμο. 

Παπαρρηγοπούλου 3, κέντρο, Τ/210-32.22.405.

 

Καφές και χυμός στο Quartier d’ AthÈnes 

Ωραίο μαγαζί το Quartier d’ Athènes, έχει στυλ διαχρονικό, νιώθεις ότι ήταν από παλιά εκεί. Σε μια γρήγορη στάση μας παραγγείλαμε έναν καπουτσίνο, έναν φρεσκοστυμμένο ανάμεικτο χυμό με τζίντζερ και ένα croque madame για τη λιγούρα. Pas mal. Θα επανέλθουμε. 

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων (πίσω από την πλ. Κλαυθμώνος), κέντρο, Τ/215-50.03.850.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή