Στη βίλα Balbianello, με νότες ελληνικής ιστορίας

Στη βίλα Balbianello, με νότες ελληνικής ιστορίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιδιοκτήτης της βίλας Balbianello, ο ορειβάτης και εξερευνητής κόμης Guido Monzino, σε συνάντηση ανάπαυσης με φίλους. Ο Monzino, της οικογενείας με τα πολυκαταστήματα Standa, υπήρξε ο πρώτος Ιταλός που ανέβηκε στο Έβερεστ. Κύριοι με κομψά ανοιχτόχρωμα θερινά κοστούμια και ο υπηρέτης, απερχόμενος, στα μαύρα. Μια εικόνα της ιταλικής αριστοκρατίας, σαν να βγαίνει από ταινία.

Η ιστορία της βίλας -η οποία σήμερα ανήκει στο Ιταλικό Ταμείο για το Περιβάλλον- έχει και κάποιες νότες ελληνικές. Χτίστηκε το 1787 για τον καρδινάλιο Angelo Maria Durini. Το 1796 την κληρονόμησε ο πολιτικός και επαναστάτης ανιψιός του κόμης Luigi Porro Lambertenghi, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1824 κατέβηκε στην επαναστατημένη Ελλάδα και υπηρέτησε για δύο χρόνια ως στρατιωτικός επιθεωρητής πλάι στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, μέχρι που αρρώστησε βαριά από τύφο. Αλλά δεν σταματά εδώ η σχέση -έστω και έμμεση πλέον- της βίλας με την Ελλάδα. Στη δεκαετία του 1810, ο κόμης Lambertenghi είχε στη βίλα ως γραμματέα του και δάσκαλο των παιδιών του τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Σίλβιο Πέλλικο, θερμό φίλο του Ανδρέα Κάλβου, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Μιλάνο το 1816. Μάλιστα, η απασχόληση του Πέλλικο με τα παιδιά του Lambertenghi τον εμπόδισε από το να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Ούγκο Φόσκολο, και έτσι τη θέση την πήρε ο Κάλβος, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για την πνευματική του διαμόρφωση. Κατόπιν η βίλα πέρασε στον πολιτικό μαρκήσιο Giuseppe Arconati Visconti, παππού του μεγάλου Λουκίνο Βισκόντι. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή