Όνειρα ελευθερίας στο Σύνταγμα

Όνειρα ελευθερίας στο Σύνταγμα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της 27ης Απριλίου η Μαρία Φραγκουδάκη είχε τη δική της στιγμή ελευθερίας. Με πλήρη αυτοσυγκέντρωση, ξάπλωσε στο σιδερένιο κρεβάτι που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος και σκεπάστηκε μ’ ένα λευκό σεντόνι. Σκοπός της να «σκεπάσει» και εκείνη με τη σειρά της τους εκατοντάδες φίλους, φιλότεχνους, περαστικούς και διεθνείς επισκέπτες της πόλης που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο, χαρίζοντάς τους «μια στιγμή με τον εαυτό τους, χωρίς φίλτρα, χωρίς λογοκρισία», όπως λέει η ίδια στο «Κ».

Ακολούθησαν «όνειρα» που αποτυπώθηκαν με τρόπο οπτικοακουστικό: ένα πάτσγουορκ γνώριμων αποσπασμάτων κλασικής μουσικής συνδυάστηκε με μια υψηλής τεχνολογίας projection mapping «χορογραφία» που φώτισε την πρόσοψη του ιστορικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Τα ερωτήματα που έθεσε η 34χρονη εικαστικός, σε συνεργασία με την 26χρονη artist-performer αδερφή της Αναστασία Αργυρίου, είχαν να κάνουν με τον δυϊσμό της ελευθερίας, την προσωπική και τη δημόσια. «Η ελευθερία βάλλεται από παντού αυτή την εποχή και πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτά που έχουμε κατακτήσει», λέει η ίδια. Το μέσο της καλλιτεχνικής αναζήτησης, το σεντόνι που την «αποτυπώνει», όταν το σώμα και το πνεύμα κοιμούνται.

Το βραδινό δρώμενο αποτέλεσε την αρχή της εικαστικής ιστορίας «Bedsheets 2017», η οποία συνεχίζεται αυτές τις μέρες στην γκαλερί S.G. Art του ξενοδοχείου «St George Lycabettus», όπου η Φραγκουδάκη μεταφέρει το concept πάνω σε τρισδιάστατους καμβάδες που παίρνουν τη μορφή γλυπτών πινάκων.

«Μήπως ο ύπνος της νεαράς στο κρεβάτι θέλει να δείξει ότι αυτή η κοινωνία κοιμάται μακαρίως και δεν εννοεί να ξυπνήσει; Σαν να πέρασαν από πάνω σμήνη και μας ισοπέδωσαν εν καιρό ειρήνης; Γιατί αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία είναι πρωτόγνωρα», παρατήρησε στο Σύνταγμα ο κύριος Φώτης, ετών 69.

«Αυτό που σκεφτόμουν την ώρα που έβλεπα το δρώμενο ήταν τι σκεφτόμαστε όταν είμαστε στο κρεβάτι μας και τι ονειρευόμαστε για το μέλλον μας, όχι αν θα είμαστε ελεύθεροι να τα πραγματοποιήσουμε, αλλά πώς θα τα πραγματοποιήσουμε», συμπλήρωσε η 23χρονη Κατερίνα.

Πόσο ελεύθερη αισθάνθηκε εκείνο το βράδυ η ίδια η καλλιτέχνις, η οποία ζει στη Νέα Υόρκη; «Ένιωσα ότι είχα την ελευθερία να εκφράσω εκείνο που ήθελα να εκφράσω, δεν έβαλα κανένα όριο, αν θα βάλω ένα κρεβάτι στην πλατεία Συντάγματος και αν αυτό είναι πρέπον ή όχι. Η τέχνη μπορεί να είναι προσωπική, αλλά φτάνει σε ένα σημείο που θέλεις να το μοιραστείς και να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο συζήτησης. Αυτή είναι η ελευθερία του καλλιτέχνη».       ■

Η έκθεση «BedSheets» παρουσιάζεται στην S.G. Art Gallery του ξενοδοχείου «St George Lycabettus» μέχρι τις 27 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή