Το κατώφλι της φωτογραφίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περνώντας έξω από το κατάστημα με τζάμια της γειτονιάς μου, στο Κουκάκι, παρατήρησα ότι είχε ανακαινιστεί. Ο χώρος που κάποτε ήταν γεμάτος με καθρέφτες και πάγκους εργασίας είχε αποκτήσει μια μοντέρνα γυάλινη πρόσοψη και ολοκαίνουργια λευκά μαρμάρινα σκαλοπάτια εισόδου. Κρυφοκοίταξα μέσα. Τι να δω; Ενα μεγάλο λευκό οβάλ τραπέζι και μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία. Από περιέργεια χτύπησα την πόρτα. Προς έκπληξή μου αντίκρισα τον Σταύρο Μωρεσόπουλο, ιδρυτή του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, και τον γιο του, Μανόλη, διευθυντή του Athens Photo Festival (AphF). «Ολα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το φεστιβάλ, έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα. Είναι η φυσική ανάγκη να αποκτήσουμε μια εστία», λέει ο τελευταίος.

Ο καινούργιος χώρος θα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Θα προσφέρει εργαστήρια για φωτογράφους και παράλληλα θα λειτουργεί ως ερευνητική βιβλιοθήκη (η συλλογή απαρτίζεται από 4.000 τόμους και η ψηφιακή καταλογογράφηση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος). Εκτός από μονογραφίες και θεωρητικά βιβλία, ένα μέρος της στηρίζεται στη Photobook, την καινούργια ενότητα του APhF που προβάλλει αυτο-εκδόσεις καλλιτεχνών.  

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας έχει ευρύ φάσμα δράσεων. Ο πυρήνας του όμως παραμένει το Athens Photo Festival, που φέτος γιορτάζει τα 30 του χρόνια. «Είναι ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα», τονίζει ο Μανόλης Μωρεσόπουλος. «Θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ βιβλιοθήκης και εργαστηρίου. Επιθυμούμε οι άνθρωποι που θα έρχονται εδώ να αποκτήσουν μια ουσιαστική τριβή με τη φωτογραφία».

Στρατηγού Κοντούλη 3, Κουκάκι, τηλ. 210-92.11.750, www.hcp.gr, www.photofestival.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή